INTERVIEW KING KING
In gesprek met ALAN NIMMO

De enthousiaste Schot aan de andere kant van de lijn is zanger/gitarist Alan Nimmo, al jaren lang het boegbeeld van King King, één van Europa’s beste bluesrockbands van de afgelopen tien jaar.
Een telefoontje met de sympathieke Nimmo zou normaal gesproken niet iets zijn om je zorgen over te maken aangezien het namelijk harstikke goed gaat met de band.
Exile & Grace’, de laatste worp en inmiddels vierde album van ‘Glasgow’s favourite sons’ is zojuist uitgebracht, de eerste recensies die binnendruppelen zijn werkelijk lovend en tijdens deze muzikale rondreis komt Nimmo ook nog eens al zijn muzikale helden tegen. Dat dit allemaal niet eens zo vanzelfsprekend is blijkt op het moment dat we hem aan de lijn hebben. “Ik ben aan het herstellen van een operatie aan mijn stembanden”, legt hij uit. Het is een opeenstapeling van problemen met zijn stem geweest maar Alan Nimmo is hoopvol gestemd. Wij willen uiteraard graag weten of de optredens die hier in de planning staan daardoor in gevaar komen dus volgde onlangs een kort gesprek voor een update.

King King // Photography by Rob Blackham
King King // Photography by Rob Blackham

Tekst: Jeroen Bakker

“Het gaat helemaal goed komen met mijn stem hebben de artsen gezegd”, klinkt de opgewekte stem vanuit Glasgow. “Uit voorzorg is nu wat voorzichtigheid geboden en de korte break op dit moment komt daarom dus goed uit.” Er is hem veel aan gelegen om de optredens die voor deze week in Nederland op de agenda staan door te laten gaan. King King heeft door de jaren heen een bijzonder trouwe aanhang opgebouwd. Iedere keer wordt er hier weer uitgekeken naar de verrichtingen van Alan en zijn band. Broer Stevie kan er over meepraten aangezien zij regelmatig samen als Nimmo Brothers de Nederlandse podia afstruinden. Onlangs waren beiden weer samen live aan het werk te zien in de band van de imposante Stevie. Alan voelt de vraag al aankomen hoe dit eigenlijk zit: “Ik mocht weliswaar niet zingen maar kon wel mijn broer uit de brand helpen tijdens de laatste UK-tour die in het teken stond van zijn album ‘Sky Will Fall’. Hij heeft namelijk zeer recent zijn arm gebroken bij een valpartij tijdens het mountainbiken waardoor zijn optredens in gevaar dreigden te komen. Ik heb toen tijdelijk zijn gitaarpartijen verzorgd in het Stevie Nimmo Trio. Momenteel is hij in de studio bezig om te werken aan een opvolger die in de lente van het volgende jaar uitkomt”.

Hij vervolgt zijn uitleg wanneer wij hem vragen of de Nederlandse data van King King niet in gevaar komen: “Ik zal er zijn en speel de gitaarpartijen. Het nieuwe materiaal is echt een uitdaging om live uit te voeren. De eerste recensies zijn lovend. Je vraagt of we aan de vooravond van een internationale doorbraak staan? Het zou geweldig zijn om overal ter wereld onze muziek te kunnen spelen maar het is geen absoute must hoor. Moet je nagaan, ik ben nu al de gelukkigste man op aarde. Normaal gesproken is er altijd een bepaalde afstand ten aanzien van je eigen plaat. Het heeft te maken met de nauwe betrokkenheid en het is moeilijk om het dan objectief te bekijken. Nu zie ik allerlei mails binnenkomen met daarin de meest waanzinnige recensies over het album. Dat voelt heel bijzonder. We hebben er heel veel tijd, werk en vooral ook liefde in gestopt maar dat deden we ook bij de voorgaande albums. Nu lijkt het of het allemaal nog net iets meer klopt dan op de vorige platen en ik ben blijkbaar niet de enige die het zo voelt. Werkelijk iedereen is lovend over dit album. Ik ben er heel erg trots op.”

Over zijn ontwikkeling als muzikant, en zeker ook als vocalist, heeft hij nooit serieus nagedacht. Hij moet lachen als hem wordt gevraagd of er vaak met de band geoefend wordt? “Nee als het op oefenen aankomt zijn wij de meest luie band die je kunt voorstellen. We proberen echt regelmatig bij elkaar te komen maar die gelegenheid benutten we liever om gezellig met elkaar bij te praten. In plaats van te oefenen benut ik liever de tijd om nieuwe nummers te schrijven en dingen uit te proberen. We wisselen wel nieuwe ideeën uit wanneer we bij elkaar zijn maar trainen op techniek is aan ons niet besteed. Als kind vond ik het al gaaf om de gitaar op te pakken en gewoon maar wat te proberen of na te spelen. Dat was dan muziek van bands als Free bijvoorbeeld. Toen het later wat serieuzer werd en ik in een bandje kwam werd ik automatisch naar voren geduwd om als frontman te fungeren en daarbij speelde ik voornamelijk op gevoel in plaats van techniek. Als ik eerlijk ben is dat nog steeds onze werkwijze. Wij kiezen meer voor een spontane aanpak dan een op techniek gebaseerd kunstje.”

Een van de bonus-tracks op de vinyl-versie van nieuwe album is afkomstig van Whitesnake. De track ‘Give Me All Your Love’ wordt door King King op een waardige wijze uitgevoerd. Whitesnake is evenals Free een belangrijke invloed voor de muziek van King King gebleken. Hetzelfde geldt voor de band Thunder die in de jaren negentig internationaal doorbrak en sinds enige tijd weer volop actief is en zelfs een nieuw album heeft uitgebracht. Voor Nimmo staat Danny Bowes, de zanger van Thunder, op gelijke hoogte met David Coverdale en Paul Rodgers. Er is een hechte vriendschap ontstaan: “We delen samen zelfs de liefde voor de muziek van Paul Rodgers en zijn beiden door hem beïnvloed. Ik was een fan van die band vanaf het prille begin. Het leek een droom die uitkwam toen bleek dat iemand Danny Bowes onze muziek had laten luisteren en wij vervolgens werden gevraagd om hun support-act te zijn. Sinds die optredens hebben wij regelmatig contact. Wanneer wij met onze band voorafgaand aan hun optreden speelden stonden zij regelmatig vanaf de zijkant toe te kijken omdat ze het gaaf vonden wat wij deden. Ook de fans van Thunder lieten luidkeels hun waardering blijken tijdens onze show.”

King King feat. Alan Nimmo

“Het geluk bleef ons trouwens toch al achtervolgen want Chris Sheldon, een topproducer die echt een paar belangrijke en succesvolle albums, van o.a. Foo Fighters en Feeder, op zijn naam heeft staan, bleek met groot genoegen ons nieuwe album onder handen te willen nemen. Wij hoefden ons daarom alleen maar met de muziek bezig te houden terwijl hij zich op het geluid ervan concentreerde. Hij vroeg ons hoe wij het wilden hebben maar eigenlijk speelden wij de nieuwe dingen en had hij het al lang vastgelegd. Het was een zeer spontane en vruchtbare samenwerking. Hij is er naar mijn bescheiden mening in geslaagd om ons album te laten klinken zoals een rock-album hoort te klinken. Ik had aanvankelijk een bepaald geluid in gedachten maar uiteindelijk lijkt het toch altijd weer op het oude, vertrouwde King King-geluid uit te draaien. De songs dicteerden zichzelf als het ware.”

Tussen ‘Reaching for the Light’ uit mei 2015 en de recent verschenen opvolger lijkt een stijlverandering te hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig ligt de nadruk op het Classic Rock-werk en lijkt de blues naar de achtergrond geschoven. Alan ziet dat anders. Liever spreekt hij van een natuurlijk proces in de ontwikkeling van de band waarin de blues nooit ver uit de buurt is.
Vooral de vele live-optredens hebben de band en daarmee het geluid gevormd. “Maar of het nu bluesgeorïenteerd is of meer in de richting van de jaren 70 komt, zelfs al zouden we disco maken, het klinkt uiteindelijk toch altijd weer als King King.”

Speeldata King King

November 2017:
2     Bibelot Dordrecht
3     Iduna Drachten
4     Rosmalen Festival
5     Deventer Burgerweehuis

Website: www.kingking.co.uk


Ook op Blues Magazine ...