FABULOUS THUNDERBIRDS
Interview met KIM WILSON
25 Juni 2010

tekst: Jeroen Bakker

Terwijl de Nederlandse politiek zich bezighoudt met een discussie over de pensioen- gerechtigde leeftijd, praten wij met een bluesmuzikant van 59 lentes jong die er nog niet over peinst om te stoppen. Sterker nog, Kim Wilson, de frontman van The Fabulous Thunderbirds, lijkt zojuist aan zijn tweede jeugd te zijn begonnen. Toch valt het niet altijd mee om in korte tijd op zoveel uiteenlopende locaties het publiek dat te geven waarvoor het gekomen is.

Wilson: Ik ben vannacht pas laat hier in New York aangekomen op het vliegveld. Het was een verschrikkelijke vlucht met veel vertraging. De tournee met The T-Birds is in volle gang. We spelen soms vijf avonden achter elkaar en vanavond staat hier een show in City Winery op het programma. Het is een coole tent die ooit eens is neergezet door de oprichter van The Knitting Factory.

Wat kunnen de mensen van de show verwachten?

Ze krijgen vanavond een overdosis aan energie en dynamiek van de beste band met wie ik ooit heb samengespeeld. Dit gevoel heb ik nog nooit eerder gehad.

Er moeten zeker nog wat kaarten verkocht worden?

De verwachting is dat de zaal is uitverkocht maar ik maak me er niet zo druk over. Wij beschikken al jaren over een zeer trouwe fanschare. Ze zullen ook deze keer niet teleurgesteld worden. Deze band is zo vurig, creatief en gedreven. Ik heb nog nooit eerder met zo’n hecht gezelschap samengewerkt.

Wordt het ook niet eens tijd voor nieuw werk aangezien de laatste, wanneer we het live- album niet meerekenen, al weer van vijf jaar geleden is?

Het is zeker lang geleden maar er is in die tussentijd heel veel gebeurd. We hebben ‘Fabulous Thunderbirds’ opgenomen en vervolgens uitgebracht maar die verkopen we alleen tijdens en na de optredens. De opnamen zijn gemaakt met de huidige band aangevuld met Kirk Fletcher die er overigens momenteel niet meer bij zit. We spelen veel tracks hiervan tijdens de huidige tournee. Tussentijds heb ik ook een bijdrage geleverd aan de soundtrack van Cadillac Records. Een film over het Chess-label waarmee diverse Grammy Awards zijn gewonnen.

U wordt gezien als het boegbeeld van The T-Birds, de muzikale regisseur en bent verantwoordelijk voor de teksten. Is er met de verkoop van de albums erbij nog wel sprake van band-spirit of groepsgevoel?

Het bandgevoel is op het podium meer dan ooit aanwezig en ik merk dat we elkaar in diverse opzichten naar een hoger niveau brengen. Over die albumverkoop ben ik heel duidelijk. Ik wil niet meer afhankelijk zijn van een platenlabel. Het beperkt je in de artistieke vrijheid en brengt dikwijls tijdsdruk met zich mee. Er is ook in deze business natuurlijk heel veel ellende ontstaan. Stel je eens voor dat je een prachtige verzameling songs uitbrengt waar je enorm trots op bent en nog voor dat het op de markt is uitgebracht al niet meer jouw eigendom is. Anderen gaan er vervolgens mee doen wat ze willen en na een paar jaar krijg je het pakketje weer terug. Wat is er dan nog van over?

Terugkomend op Cadillac Records. Deze soundtrack is, mede door de bijdrage van Beyoncé, een enorm succes geworden. Hoe is dit allemaal tot stand gekomen?

Muzikant, producer en musical director Steve Jordan hoorde over de plannen voor deze film. Hij belde mij meteen op of ik tijd en zin had om een bijdrage te leveren aan deze soundtrack. Hij beweerde de hele band al bij elkaar te hebben. Toen ik de studio binnenliep waren Hubert Sumlin, Larry Taylor en Barrelhouse Chuck al aanwezig. Er is een fantastische jam ontstaan waarvan uiteindelijk een klein gedeelte in de soundtrack is terechtgekomen. Wij speelden hoofdzakelijk het ‘Muddy Waters-deel’ van de film.

Veel van de daar aanwezigen vinden we terug in uw eigen begeleidingsband Blues All-Stars. Wat is in grote lijnen het verschil met deze band en The T-Birds?

Er zijn natuurlijk wat verschillen in de bezetting maar het voornaamste verschil is het repertoire. De T-Birds zijn ‘meer dan blues’ snap je? Aan de ene kant wordt hiermee een groot publiek bereikt terwijl het nog steeds cool is. De All-Stars zijn veel direkter in de bluesbenadering. Hoewel de muzikanten van beide bands gelijkwaardig zijn qua niveau is het de ‘chemistry’ binnen de bands afzonderlijk die het zo speciaal maakt.

Wordt er naast de optredens met The T-Birds ook nog een tournee gedaan met The Blues All-Stars?

De tournee met The T-Birds zal tot oktober duren en daarna zal ik met mijn eigen band verder gaan. Met de All-Stars zal later dit jaar de Rhythm & Bluescruise gedaan worden. We spelen op een heel luxe cruiser met Los Lobos, Edgar & Johnny Winter, Coco Montoya en Irma Thomas. Verder staan er al enkele optredens in Scandinavië geprogrammeerd maar ik zou daar graag enkele optredens in Nederland aan toevoegen. Dus als je de bookers/club-eigenaren hierover wilt informeren zou ik dat heel prettig vinden!

Wij gaan ons best om dit onder de aandacht te brengen.

Cool!

Live Data The Fabulous Thunderbirds – Juli 2010

8 juli 2010, Atak, Enschede
aanvang: 20:30 uur | entree: € 21,- (excl. eventuele servicekosten)
website: www.atak.nl

9 juli 2010, Podium De Kelder, Amersfoort
aanvang: 20:45 uur | entree: € 20,- (excl. eventuele servicekosten)
website: www.podiumdekelder.nl

10 juli 2010, P60, Amstelveen
aanvang: 20:30 uur | entree: vvk: € 18,- / deur: € 20,- (excl. eventuele servicekosten)
website: www.p60.nl

Big Blind heeft de eer om bij alle drie de concerten het voorprogramma te mogen zijn.

Website The Fabulous Thunderbirds : www.fabulousthunderbirds.com


Ook op Blues Magazine ...