door Jan Marius Franzen

Wie is June Noa?

Ik ben June Noa, 31 jaar, geboren en getogen in Amsterdam en heb al heel lang liefde voor Soul en Motown.  Muziek  die ik door mijn vader heb ontdekt en waar ik verder mee ben gegaan. Ik heb onlangs een eigen album uitgebracht: Not Guilty

Vanwaar de titel Not Guilty?

Je moet het  wel een beetje zien als een knipoog. Alsof ik een heel onschuldig iemand ben, alsof ik nooit iets veroorzaakt heb en de boel alleen maar verrot scheld in de nummers over wat mij is aangedaan. Ik heb daar zelf ook wel een aandeel in gehad. Ik ben niet altijd zo onschuldig geweest en het gaat ook over het verwerken van schuldgevoelens. In bepaalde nummers wilde ik ook bepaalde schuldgevoelens van me afgooien.

Het is wel een statement dat je maakt!

Klopt ja. Het is dubbel. Aan de ene kant ben ik onschuldig en zijn het altijd de mannen die mij iets hebben aangedaan maar de andere kant weet ik stiekem ook wel dat ik niet altijd onschuldig was. Dat ik zelf ook wel eens een aandeel heb gehad in het mislukken van de liefde.

Het nummer Somebody Loves You kun je daar iets over vertellen? 

Alle nummers zijn puur vanuit mijzelf geschreven, maar dit was zo’n realisatiepunt. Clichés waar ik vroeger zo’n hekel aan had blijken wel waar te zijn. Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt. Ik weet dat het ontzettend cliché klinkt maar het is toch wel echt waar, denk ik.  Ik merk dat ik met dat nummer wel mensen raak.

Omdat je voelt dat het nummer persoonlijk is…

Ja klopt. Ik kon niet van iemand anders houden als ik mijzelf niet accepteerde zoals ik ben. Zo is dat nummer ontstaan.

En het nummer Show  Is Over?

Dat is ook een heel persoonlijk verhaal. Het album gaat over de liefde, over relaties. Maar over de liefde voor het leven en ook over de niet leuke kanten van het leven. Show Is Over gaat over dat het echt voorbij is. Iets wat jarenlang heeft geduurd en altijd een open einde had. Door een gebeurtenis was het afgelopen en  er was geen open einde meer. De show was echt over. Het spel is gespeeld en ik moet het nu afsluiten.

Wat zijn je muzikale  dromen?

Het lijkt mij te gek om op North Sea Jazz te staan. De generatie die daar komt houdt heel erg van Soul en Motown. Een grote droom is een optreden bij Jools Holland. Ik hoop nog veel in Nederland te mogen doen, maar het buitenland lonkt ook wel, als ik heel eerlijk ben.

Hoe ervaar jij de popscene in Nederland?

Het is een moeilijk te doordringen markt eigenlijk. Je kunt je maar het beste niet aantrekken hoe de markt naar jou kijkt, en ook zo’n cliché, het blijkt dat de clichés naarmate je ouder wordt steeds meer waar worden, gewoon in  jezelf blijven geloven en doorgaan. Want als je op de muziek industrie gaat wachten dan kun je heel lang wachten. Ik denk dat het belangrijk is dat je je eigen credits en je publiek opbouwt, dat graag naar je luistert.  Je moet het uiteindelijk steeds meer zelf doen.

June bedankt voor dit interview.

Dank je wel. Ik vond het heel gezellig  en een leuk interview.

Website June Noa: http://www.junenoa.com/

Video: June Noa – Somebody Loves You @ Paradiso


Noot :

Op 10 september a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD en is er ook een interview met June Noa te horen. Het programma is ook via internet te beluisteren : http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.