THE HOAX
INTERVIEW met JON AMOR

11 juni 2010

tekst: Jeroen Bakker

Jon Amor is enthousiast als we hem benaderen in verband met een voorbeschouwing op Bospop 2010. De gitarist van The Hoax is een graag geziene gast in Weert waar hij diverse malen het podium deelde als bandlid van de Engelse bluessensatie die zojuist zijn twintigjarige jubileum vierde, maar ook als solist zijn mannetje stond.

The Hand Me Downs @ Bospop 2008

Kunnen we jou zo onderhand niet bestempelen als gitarist van de ‘Bospophuisband’?

We zijn hier inderdaad geen onbekende meer. Veel artiesten beweren het maar ik meen het oprecht als ik zeg dat Nederland een heel fijn land is voor een muzikant. De mensen behandelen je met zorg en doen echt alles om het je naar de zin te maken. In dat opzicht is Bospop geen uitzondering maar ik ben hoe dan ook vereerd om voor de vijfde keer uitgenodigd te zijn voor dit feest.

Je was hier al eens met The Hoax maar ook solo met Double Brown. In The Hand Me Downs van 2008 waren, behalve de bassist van de talentvolle gitarist Scott McKeon, zowel gitarist Jesse Davey als drummer Mark Barrett van de partij. Waarom heeft de terugkeer van The Hoax nog zo lang op zich laten wachten?

We hebben nadat The Hoax succesvol werd altijd het gevoel gehad om ook iets voor ons zelf te doen. Een paar jongens hebben zich ondermeer bezig gehouden met filmsoundtracks en ik heb me op het singer/songwritervak gestort waarbij de blues wel als basis diende. Desondanks hebben we altijd contakt gehouden met elkaar tot het moment dat er een re-release van Humdinger, ons meest succesvolle album tot dusver, in de planning zat. Omdat het tien jaar geleden is dat het album werd uitgebracht leek het Jesse een goed idee om het jubileum op het podium een vervolg te geven. De mensen blijken een goed geheugen te hebben want men was ons blijkbaar niet vergeten en de reacties waren enorm positief.

Wat heeft er toe bijdgedragen dat juist Humdinger indertijd zo’n sterk album werd?

Op het moment dat we in de studio zaten bleek gewoon alles te kloppen. Humdinger zou ons derde album worden en we waren in diverse opzichten, maar vooral muzikaal, naar elkaar toegegroeid. Het geschreven materiaal was beresterk en ook als liveband leek het allemaal dik in orde te zijn. Met de toevoeging van drummer Mark Barrett kwam echter alles op zijn plaats en in no-time waren de opnamen klaar. Sommige tracks zijn in één take opgenomen.

Op een zeker moment ben je dan toch voor jezelf begonnen. Wat zijn de grootste verschillen gebleken wanneer we naar jouw rol als bandlid kijken?

Een groot verschil is dat ik in mijn eigen band de vocalen doe terwijl ik mij bij The Hoax volledig kan concentreren op het gitaarspel. Daarnaast heb ik me als schrijver nog meer kunnen ontwikkelen. Ik zie het trouwens helemaal niet als een stap terug en ik zal dit daarom in de toekomst zeker blijven doen. Hetzelfde geldt ook voor de anderen die zich met allerlei projecten bezighouden maar de komende weken zullen we ons allemaal volledig focussen op het werk van The Hoax.

Is er ooit overwogen om, al dan niet gezamenlijk, ieder één of twee eigen nummers te laten doen tijdens een optreden?

(Lachend) In dat geval zullen we het dertig-jarig jubileum nooit halen!

Voorlopig staan er optredens op de agenda in diverse Engelse clubs maar ook op grote festivals als Bospop en het Bluesfestival in Peer waar jullie voor de eerste keer spelen. Krijgt deze zomer nog een vervolg voor The Hoax?

We gaan na die optredens zeker met elkaar aan tafel zitten om alles te evalueren. We zijn in de jaren negentig ook succesvol geweest in the USA. Hopelijk kunnen we daar weer enkele optredens doen.

En dan zien wij jou met of zonder Hoax weer in Bospop 2011?

Zeker weten!

The Hoax – Live Data Juli 2010

10 juli : BOSPOP FESTIVAL – Weert
17 juli : BELGIUM RYTHM & BLUES FESTIVAL PEER – Peer (Belgie)

Internet: www.myspace.com/thehoaxband


Ook op Blues Magazine ...