JON ALLEN WEER TERUG OP NEDERLANDSE PODIA

Het lijkt haast onvermijdelijk maar bij iedere ontmoeting met een muzikant moet er even terug geblikt worden op de afgelopen twee jaren. En ja, ook bij Jon Allen thuis wist het virus toe te slaan en voor even was hij, de Britse zanger met die prachtige hese stem, zelfs uitgeschakeld. Gelukkig verliep het herstel voorspoedig en de tournee die zojuist was aangekondigd is uiteindelijk en gelukkig geen moment in gevaar gekomen. De echte muzikant laat zich door niets en niemand tegenhouden maar zelfs wanneer je Jon Allen heet en al enkele prachtige albums achter je naam hebt staan en bovendien druk bezig bent met plannen voor de korte termijn, is dat verplichte thuis zitten natuurlijk een absolute ramp. Desondanks heeft hij zijn verplicht opgelegde break uitstekend benut en is hij er in geslaagd om een volledig nieuw album te produceren. Met enige vertraging heeft de singer/songwriter de draad weer opgepakt en is hij sinds deze week hier in Nederland ‘tipping his toe back into the water’ zoals hij het zelf noemt. Of in andere woorden: Voorzichtig checken of men hem hier niet vergeten is.

Tekst: Jeroen Bakker

Hij heeft geprobeerd om van de hele situatie toch maar zoveel mogelijk de positieve kanten te bekijken en vooral met muziek bezig te kunnen zijn. “Ik beschik thuis over een echte ‘man-cave’ waarin ik tevens over diverse studio-faciliteiten beschik en daarnaast was het eventueel mogelijk geweest om enkele bevriende muzikanten waarmee ik in het verleden heb samengewerkt bij mij uit te nodigen om enkele ideetjes uit te werken maar ik heb er toch voor gekozen om zoveel mogelijk alleen te werken. Zelfs voor mij bleek dit een compleet nieuwe ervaring.” Nu is hij dus begonnen met een hernieuwde kennismaking met het Nederlandse publiek. Vanzelfsprekend zal van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om oude bekenden te ontmoeten. “Weet je, na zo’n periode van afwezigheid weet je eigenlijk niet hoe het publiek zal reageren en wat je verder kunt verwachten. Het is vooral om te laten zien dat ik nog steeds still alive ben”. Het leek de bescheiden muzikant dan ook een goed idee om te beginnen met een akoestische tour. “En dan maar kijken of men mij niet vergeten is. Als het allemaal goed uitpakt zal er waarschijnlijk later dit jaar een band mee komen voor een volgende serie optredens.”

Jon Allen (promo press photo V2 Records)

Uiteraard werden de diverse sociale media gebruikt om aandacht op te eisen. Sommige optredens werden via de digitale weg uitgezonden. Er was daarnaast ruimte voor enige hilariteit. Vooral de beelden op Facebook waarin hij suggereert ooit deel te hebben uitgemaakt van een heuse boy-band zorgden voor enige commotie. Hij moet er zelf nog eens hartelijk om lachen. “Prachtig om te zien hoe mensen daarop reageerden. Het is typisch mijn soort van humor en de meesten hadden al snel door dat dit een compleet verzonnen onzinverhaal is. Toch heeft het bij sommigen enige vraagtekens opgeleverd.”

Na te zijn aangemoedigd door Paul McCartney om zelf liedjes te componeren en na het verschijnen van het debuutalbum ‘Dead Man’s Suit’ in 2009, verliep de carrière van Jon Allen zeer voorspoedig. De daaropvolgende albums werden eveneens goed ontvangen door zowel pers als publiek en met artiesten als Brian May, Seal, Joe Bonamassa, Mark Knopfler en Damien Rice werd het podium gedeeld. Vorig jaar bracht hij ‘…meanwhile’, zijn vijfde album uit en onlangs verschenen de nieuwe tracks ‘Breaking Wave’ en het zeer toepasselijke ‘Can’t Stop Now’ waarin de seventies herleven. “Ik kan simpelweg niet stoppen met het schrijven van nieuwe muziek. Het is vreemd om te zien hoe snel de tijd voorbij vliegt maar ik ben nog steeds blij om als muzikant al zo’n dertien jaar bezig te zijn en ik ben vooral van plan om dat nog heel lang vol te houden.”

Of het niet verstandiger was geweest om te wachten met het uitbrengen van een nieuw album is voor Jon geen onderwerp van discussie geweest. “Als artiest hangt heel veel af van timing en het pakken van het juiste moment maar daar staat tegenover dat je, wanneer alles gereed is, trots bent op het eindresultaat en dat dan onmiddellijk met de wereld wilt delen. Besloten werd om ‘… meanwhile’ meteen uit te brengen en de promotie ervan zal nu dus echt van start gaan. Ik haat het om als muzikant stil te staan. Er is altijd behoefte om jezelf te blijven ontwikkelen. De afgelopen periode bleek voor veel artiesten ook een heel creatieve en inspirerende tijd te zijn en dat geldt dus ook voor mij. Er was ondanks dat we wereldwijd allemaal thuis verbleven toch een bijzonder saamhorigheidsgevoel. Het was iets als ‘We’re in this together en it is what it is’. Album klaar, uitbrengen maar. De twee nieuwe tracks heb ik ook meteen uitgebracht en kunnen meteen via diverse stream-diensten worden beluisterd. Dat is voor mij een nieuwe aanpak die volgens essentieel is in de tijd waarin we nu zitten. Ik ben er trots op en kan niet wachten om het voor de Nederlandse muziekliefhebbers te spelen. Uiteraard zal er ook worden terug geblikt op de afgelopen dertien jaar. Best spannend en opwindend tegelijk maar het voelt op dit moment alsof je in een auto stapt die enkele jaren niet heeft gereden waarbij je jezelf afvraagt of die nog wilt starten.”

Op de volgende dagen geeft Jon Allen een aantal akoestische liveshows in Nederland:

1 juni 2022 – Willem Twee Poppodium (Toonzaal), Den Bosch
2 juni 2022 – Kleine Willem, Enschede
3 juni 2022 – Lutherse Kerk, Groningen
4 juni 2022 – TivoliVredenburg, Utrecht
5 juni 2022 – Zonnehuis, Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...