Johnny Winter

Wat jaren geleden niemand nog voor mogelijk hield, lijkt momenteel iets vanzelfsprekends. Johnny Winter is in vorm, voor zijn doen behoorlijk fit, en heeft zijn blik gericht op de toekomst. Het succesvolle album ‘Roots’ uit 2011, waarop werd samengewerkt met fijne collega’s als Sonny Landreth, Derek Trucks, Susan Tedeschi, Warren Haynes, jongere broer Edgar en vele anderen, krijgt over enige maanden een vervolgen met de huidige tournee zullen behalve de clubpodia ook grote festivals worden aangedaan. We krijgen de mogelijkheid om de legendarische zanger/gitarist direkt na zijn show in München te spreken op het moment dat de band al in de bus zit. Zoals gebruikelijk verloopt het contakt via zijn ‘side-kick’, gitarist van de band en sinds 2005 tevens manager, Paul Nelson.

Tekst: Jeroen Bakker

“We zijn net klaar hier in de Muffathalle en geloof me, het was waanzinnig. We hebben voor 1300 bezoekers gespeeld”, aldus Nelson die de adrenaline duidelijk nog door zijn lichaam voelt gieren. Zonder het te vragen begint hij zich lyrisch uit te laten over de legendarische muzikant die hij hoogstpersoonlijk van de ondergang heeft weten te redden. “Johnny is in topvorm deze tour. We hebben eerder deze week in de Olympia te Parijs gespeeld en zowel Robben Ford, TommyEmmanuel, Johnny Gallagher als Edgar deden mee op het podium. Iedereen wil tegenwoordig samen met Johnny muziek maken. ‘Freeride’, ‘It’s All Over Now’, ‘Black Jack’, noem ze maar op. Geweldig toch? Wil je hem zelf even spreken?”.

Het duurt even voordat de doorschakeling met Winter, die n.b. naast hem in de bus zit, een feit is. Hij blijkt duidelijk alles te hebben gegeven. “Het was goed, de band speelde prima en het publiek was zeer ontvankelijk. Het is altijd erg fijn in München. We spelen nog een paar optredens in Duitsland en komen dan naar Nederland”. Het vragen naar herinneringen met betrekking tot zijn eerdere optredens in Amsterdam lijkt zinloos. Hij moet lachen, natuurlijk speelt hij graag in Amsterdam. Winter heeft jaren lang geen benul gehad van de plaatsen waar hij speelde, laat staan zich iets daarvan te kunnen herinneren.Van het voorprogramma dat we in Paradiso kunnen verwachten, heeft hij nog nooit gehoord. “Jo Harman? Is she Dutch?”.

Een reactie vragen op de zojuist verschenen Johnny Winter-iPad App laten we maar achterwege. Zinvoller blijkt het om te vragen naar het nieuwe ‘Roots’-album.
“Het wordt geweldig. We hebben al enkele tracks opgenomen maar we zijn nog bezig met andere gasten. Iedereen is bereid om bij te dragen”. De namen die al eerder op het wenslijstje stonden vermeld voor deel één maar niet beschikbaar waren blijken nu allemaal mee te doen. “Ik heb met Dr. John iets van Fats Domino gedaan: ‘Blue Monday’. Het straalt heel veel New Orleans-sfeer uit. Echt te gek om met hem weer samen te werken. Het is lang geleden dat we bij elkaar in de studio kwamen”. Net als op het eerste deel horen we, zoals Winter formuleert ‘songs that helped shaped my talent’. “We gaan ook nog ‘Unchain my heart’ van Ray Charles opnemen.
Het is een illuster stel dat we gaan tegenkomen op het nieuwe album. “Veel is al opgenomen maar we hebben nog wat afspraken staan. Op ‘Roots pt.2’ hoor je Robert Randolph, JoePerry van Aerosmith, Billy Gibbons, Mark Knopfler en als het nog lukt Jeff Beck en John Mayer.
Ik schat dat over ruim vijf maanden iedereen zal kunnen genieten van het eindresultaat”.

De tournee loopt nog even door in Europa waarna Johnny met de band direkt doorvliegt naar Amerika om vervolgens weer hier terug te keren tijdens het festivalseizoen. Aangezien er inde shows van Winter toch altijd minimaal drie Rolling Stones-nummers worden gespeeld, moet er toch wel ergens een ontmoeting mogelijk zijn met Mick en Keith, aangezien tegelijkertijd The Stones hun ’50 And Counting’-feestje vieren in bijvoorbeeld het Hyde Park op 6 juli.
Winter staat er nuchter maar zeker niet onwelwillend tegenover: “Would be nice, it’s been a while”. Wanneer hij vervolgens ‘wegvalt’ vanwege de slechte verbinding vragen we Paul Nelson nog even naar de toekomstplannen. “Als alle drukte rondom het verschijnen van Johnny’s nieuwe album is geluwd, ga ik de studio in voor mijn soloplaat. Johnny heeft al aangegeven daarop mee te willen spelen. Hij staat mijncarriere op geen enkele manier in de weg. Vindt hij belangrijk”. En wat de toekomstplannen voor Johnny betreft?
“Spelen, spelen, spelen. Zo veel mogelijk optreden voor iedereen die hem wil zien en ervan genieten zoals in de begindagen”.

Tourdatum: Paradiso, Amsterdam 12 April 2013

Website artiest: www.johnnywinter.com


Ook op Blues Magazine ...