John F. Klaver

Als de voortekenen ons niet bedriegen is Nederland weer een volbloed bluesman rijker. John F. Klaver uit Amsterdam presenteerde, samen met zijn band, op 17 april zijn tweede album Coming Back For More voor een goed gevuld Podium Duycker in Hoofddorp. Het is een fijn rockende, licht melancholieke bluesplaat geworden, met jazzy en funky trekjes, én met de goedkeuring van de Britse gitaarwizzard Matt Schofield. Als dat geen aanbeveling is….

Tekst: Dietmar Terpstra

‘The most interesting guitarist I have heard out of Holland for a while’, aldus Schofield, toen hij Klaver in zijn voorprogramma aan het werk had gezien. En als hij het zegt, wie zijn wij bij Bluesmagazine.nl dan om hem tegen te spreken? Klaver heeft er in ieder geval voor moeten werken. ‘’Eigenlijk heb ik van kinds af aan gitaar gespeeld’’, vertelt Klaver. ‘’Toen ik 11 jaar was ben ik begonnen, klassiek, muziek van Harry Sacksioni. Toen ik puber was luisterde ik veel naar rock, Van Halen, Guns ‘n Roses, Metallica, maar ook al Gary Moore en Robben Ford, dat vond ik erg mooi. Les kreeg ik van BJ Baartmans. Toen ben ik ook een rockband begonnen, we speelden eigen werk, maar ook weer muziek van Metallica, een stevige band was dat. ‘’

Toen Klaver op zijn 17de zijn VWO-diploma behaald had, besloot hij af te reizen naar de Verenigde Staten. ‘’Ik had eigenlijk geen idee wat ik wilde gaan doen. In de VS heb ik rondgekeken, veel muziek gezien en gehoord, en ik ben naar een universiteit gestapt met de vraag of ik les kon krijgen. Daar heb ik erg veel aan gehad. Ik kreeg gehoortraining, muziektheorie, en ik ging naar een gitaardocent die thuis les gaf. Toen heb ik de conclusie getrokken dat ik zelf ook muziek wilde maken. Weer thuis ben ik op auditie gegaan naar het conservatorium, waar ik kon voorspelen.’’ Vanwege het voorwerk dat Klaver in de VS had verricht, werd hij zonder slag of stoot aangenomen.

‘’Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik naar het conservatorium ben gegaan,’’aldus Klaver. ‘’’k Heb er heel fijn les gehad van Jesse van Ruller, en ook van Eef Albers, die een heel ontspannen benadering heeft. Na die periode had ik het gevoel dat ik mijn ding gevonden had, kon ik de theorie weer achter me laten en gewoon fijn muziek gaan maken. Blues is muziek waar ik iets van mezelf in kwijt kan. ‘’

Tien tracks bevat Coming Back For More, waarvan Klaver er zeven heeft geschreven. Move Along is van de hand van Matt Schofield, Lateral Climb van Robben Ford en Get Out Of My Life Woman is een klassieker van niemand minder dan grootmeester Alain Toussaint. ‘’Bij het kiezen van die covers heb ik veel op de groove gelet, op de feel. Ze spreken me erg aan, volgens mij zijn ze goed voor de cd, maar ook om live te spelen. De track van Matt Schofield heb ik gekozen omdat zijn muziek me bijzonder aanspreekt. Hij is vrij jazzy, en dat is lastig, maar ik geloof dat het aardig gelukt is. ‘’

Voor de nieuwe plaat heeft Klaver’s band (die bestaat uit Iris Sigtermans op bas en Martijn Klaver op drums) de hulp ingeroepen van Bennie Veldman op bluesharp en de verbazingwekkende Rob Mostert op Hammond B3. ‘’Ik wilde graag wat nieuws op de nieuwe cd. Het zijn speciale gasten, muziekvrienden. Met Rob had ik al eerder gespeeld, dat was echt heel gaaf. Het geeft mij de ruimte wat gas terug te nemen, ik hoef niet meer constant te zingen of gitaar te spelen. Dat zorgt voor rust, en maakt het volgens mij voor de luisteraar ook gemakkelijker.’’

De tien tracks van het nieuwe album worden live aangevuld met werk van John Mayer, Derek Trucks, Gov’t Mule, Robben Ford en Matt Schofield.

Opmerkelijk genoeg is Klaver niet alleen muzikaal, maar ook zeer technisch aangelegd. Hij speelt op zelfgemaakte versterkers, en gebruikt pedalen van eigen hand. ‘’Dat zat er ook al heel jong in, vroeger wilde ik bij Philips gaan werken. Radio’s slopen ging me goed af, ze weer in elkaar zetten was natuurlijk een ander verhaal. Maar ik ben eigelijk altijd met techniek bezit, dat biedt me ontspanning. Ik kan de versterkers precies zo maken als ik zelf wil, als ik ze zou moeten kopen zou ik in het hogere prijssegment zitten, ben ik bang. Het is een leuke bijverdienste, en ik wil graag weten hoe het zit, heb de zaak graag onder controle.’’

Website John F. Klaver : www.johnklaver.nl


Ook op Blues Magazine ...