Joan Armatrading

In gesprek met … JOAN ARMATRADING

27 januari 2010 – Tekst: Jeroen Bakker i.s.m. LiveXS

Joan Armatrading staat op het punt om met This Charming Life (zie recensie) haar twintigste album uit te brengen. Toch lijkt het even stil te zijn geweest rondom singer/songwriter die indertijd garant stond voor de verkoop van miljoenen elpees en samenspeelde met artiesten van het kaliber Springsteen, Sting of Mark Knopfler.

Joan Armatrading : Ik heb continu gespeeld na het uitbrengen van Into The Blues in 2007. Het was altijd mijn droom om eens één verzameling bluesnummers te schrijven en op te nemen. Tot mijn grote verbazing is het een groot succes geworden waardoor de tournee ook omvangrijker werd. Ik was daarmee de eerste Britse vrouw die met een album debuteerde op de eerste plaats van The Billboard Blues Chart.

Je staat bekend als een sociaal bewogen persoon en hebt daarvoor diverse onderscheidingen mogen ontvangen. Is de muziek daardoor op een tweede plan gekomen aangezien je minder tijd overhield?

Muziek staat voor mij altijd op de eerste plaats. Ik ben slechts muzikante en de muziek stelde mij in staat veel voor anderen te kunnen betekenen. Dat zal ik ook blijven doen maar ik zat na Into The Blues vol creativiteit en ben dus meteen doorgegaan met schrijven.

Waarom is This Charming Life, dat hoofdzakelijk pop/rock bevat dan zo geheel anders geworden dan de voorganger?

Zo heb ik dat altijd al gedaan. Wilde me nooit zo toeleggen op één stijl. Ik weet vaak zelf niet eens hoe mijn volgende album zal klinken. Als ik iets heb geschreven weet ik nog niet precies welke muziek ik daarbij wil hebben. Dat is een automatisch proces dat zich in de studio ontwikkelt.

Je hebt alle instrumenten zelf ingespeeld. Op de tournee laat je je echter begeleiden door je drie vaste muzikanten. Hoe reageerden zij op het nieuwe materiaal?

De jongens zijn enthousiast en hebben er absoluut geen problemen mee om op deze manier te moeten werken. Het is overigens niet de eerste keer dat ik alle instrumenten zelf heb opgenomen maar als ik op tournee ben heb ik ze hard nodig omdat het anders heel lastig wordt, hahaha.

Zit het Joan Armatrading-publiek nog altijd te wachten op nieuw materiaal? Is hun mening belangrijk voor je aangezien jij toch bekend staat als een eigenzinnige artieste?

Ik ben altijd erg benieuwd naar de reacties op het nieuwe werk en vind het belangrijk om hun mening te horen. Zij kennen me en weten dat ik nu eenmaal, noem het maar wispelturig ben maar het zou raar zijn als het me helemaal niets zou doen. Ik voel nog altijd een bepaalde spanning wanneer ik het nieuwe materiaal voor de eerste keer aan het publiek laat horen.

Jij bent zelf een grote invloed voor veel jonge singer/songwriters maar hebt in 2009 zelf de mogelijkheid benut om de gitaristen die jou hebben beïnvloed te interviewen voor BBC-radio…

Oooh dat was zo te gek. Ik presenteer regelmatig een muziekprogramma bij de BBC en iemand stelde voor om mijn persoonlijke favorieten eens te interviewen. Het werd een uiteenlopend gezelschap want mijn interesse is nu eenmaal zeer breed. Ik heb in de categorie klassiek John Williams, bekend van soundtracks als The Deer Hunter, gesproken; Iets moderner is Russell Lissack van The Bloc Party; Bert Jansch, een Schotse folk-gitarist; Bonnie Raitt omdat ik haar slide-werk fabulous vind en Mark Knopfler vanwege zijn nou ja noem het maar Mark Knopfler-stijl. Ik heb met hun niet alleen gesproken over de technische aspecten van de muziek maar ook over hun invloeden. De reacties op het programma waren heel enthousiast.

Waarom heb je op die momenten niemand kunnen verleiden om mee te doen op jouw nieuwe album?

In het verleden heb ik veel samengewerkt met diverse andere artiesten maar nu vond ik het prettig om het allemaal zelf te doen al sluit ik interessante samenwerkingen voor de toekomst niet uit. Zoals ik al zei: Met mij weet je het eigenlijk maar nooit.

JOAN ARMATRADING CONCERT AGENDA

9 maart 2010 : Amsterdam, Melkweg Rabozaal
10 maart 2010 : Zoetermeer, Boerderij
24 maart 2010 : Eindhoven, De Effenaar
29 maart 2010 : Groningen, Oosterpoort

25 mei 2010 : Casino Modern, Genk (B)
26 mei 2010 : De Warande, Turnhout (B)

1 juni 2010 : Cultuurcentrum, Brugge (B)

Website Joan Armatrading : www.joanarmatrading.com


Ook op Blues Magazine ...