Interview Jimmy Reiter in Aalten 14 augustus 2021.

Tekst: André Wittebroek
Foto’s: Joachim ‘Joe’ Brookes (rocktimes.de)

Jimmy Reiter is een bekende naam in de Duitse blueswereld en winnaar van diverse prijzen zoals German Blues Awards als beste Duitse Bluesband (2017) en Beste Duitse Bluesalbum voor zijn solo debuutalbum ‘High Priest Of Nothing” (2011).

Toen Blues Magazine het livealbum ‘Live’ van de Jimmy Reiter Band werd aangeboden voor recensie en het een prachtig album bleek, was de interesse voor een gesprek en concert gewekt. ( Dit album werd geëerd met Preis der deutschen Schallplattenkritik en krijgt geweldige recensies in o.a. Bluesnews CD-Tipp: 5½ van 6 sterren, Concerto 5 van 5 sterren, Paris Move (F) zegt: Een klassieker!

Nu deed zich plotseling de gelegenheid voor om een interview en concertverslag te realiseren bij zijn ingelaste concert in Tico Tico in Aalten 14 augustus j.l.
Deze avond was Bluesmagazine.nl samen met Rocktimes.de vertegenwoordigd waarbij Blues Magazine het interview en Joachim ‘Joe’ Brookes van Rocktimes.de het concertverslag doen.

Jimmy Reiter interview

Het interview

Voorafgaand aan het optreden is er tijd voor het interview met een zeer vriendelijke, spontane en gezellige Jimmy Reiter.

Hoe ben je tot de muziek gekomen en tot de blues?

Mijn ouders hielden van klassieke muziek en zo was er altijd muziek in huis. Toen ik vijf jaar was begon ik met orgel spelen en dat kwam omdat ik de orgel hoorde op het nummer House Of The Rising Sun van The Animals. Dat pakte me zo, ook al was ik erg jong. Op mijn tiende kreeg ik klassiek gitaarles en werd de gitaar mijn instrument. Mijn ouders wilden dat ik op klassiek gitaarles ging op een echte muziekschool waar ik les kreeg. Wat ouder hoorde ik de muziek van The Beatles, de Rolling Stones, soulmuziek enz. Ik kreeg toen gitaarles van Todor ‘Toscho’ Todorovic (zie interview 11-09-2020) op het conservatorium waar hij les gaf.
Hij interesseerde mij voor de blues en leende mij bluesalbums van Cream, Clapton, John Mayall, Freddie King, Earl King, BB King maar ook New Orleansstijl, soul, funk. Zo kwam ik met de blues, maar ook andere muziekstijlen in contact en die stijlen zitten nog steeds in mijn muziek. De grootste invloed op mij hadden en hebben Freddie King en Earl King.

Op de maandagavond was er altijd een bluessessie in Pink Piano in Osnabrück waar Kai Strauss, Tommy Schneller, Christian Rannenberg en Todor ‘Toscho’ Todorovic meededen en daar begon ik ook mee te spelen en leerde daar enorm veel. Geweldige leerschool. Nu zijn de sessies al jaren in de Lagerhalle en nog steeds spelen ze, vaak in wisselende samenstelling in verband met eigen bandoptredens, samen en kan iedereen die mee wil spelen meedoen. Ook jonge mensen, The Bluesanovas zijn er een goed voorbeeld van en zeggen daar ook veel van geleerd te hebben.

Jimmy Reiter interview Blues Magazine

Voordat je je eigen band had speelde veel met anderen of niet? Met wie bijvoorbeeld?

De eerste band waar ik als leadgitarist in speelde was van zanger, mondharpist Doug Jay uit Washington en dat maar liefst tien jaar. Leerde hem kennen op een bluessessie in Berlijn waar ik naar verhuisd was , later ging ik weer terug ging naar Osnabrück. Door hem leerde je andere muzikanten kennen en als die een gitarist vroegen voor een Europese toer of studio-opname werd ik regelmatig gevraagd. Zo speelde ik o.a.met Memo Gonzales, Larry Garner, Big Daddy Wilson.

Op een gegeven moment wil je toch je eigen muziek gaan spelen en werd het tijd om een eigen band te beginnen natuurlijk met Jasper Mortier en drummer Björn Puls omdat we samen speelden bij Doug Jay. Vaak speelt Nico Dreier (ook Kai Strauss, The Bluesanovas) mee maar die kan vanavond niet en daarom hebben we er vanavond twee blazers bij Jürgen Wieching op bariton-saxofoon en Jens Buschenlange op trompet.

Hoe schrijf je je songs? Het lijkt me moeilijk als niet -Engelstalig iemand Engelse teksten te schrijven.

Daar zit geen vast patroon in. Soms op de bank, soms in bed, net zoals het uitkomt. Ga er niet echt voor zitten en nu moet ik wat schrijven. De onderwerpen zijn verschillend, ligt aan situaties, wat er op een bepaald moment gebeurt. Kan van alles zijn. Het Engels is eigenlijk geen probleem, heb tien jaar met Doug Jay getoerd en alles ging in het Engels, de basis is er neem ik aan wel.

Jij werkt ook mee aan True Fires Courses en wat houdt dat in?

Inderdaad, True Fires Courses geeft online gitaarlessen voor beginners en voor gevorderd gitaristen van verschillende niveau’s en stijlen. De lessen zijn te koop op hun website. Het is Amerikaans maar een producent uit Haarlem vroeg of ik eraan wilde doen. Jasper, onze bassist, gaf al basgitaarles op het programma, dus heb ik hem een cd van mij gegeven die hij daar liet horen, en was ik erbij. Eerst even gekeken wat het precies is en bleken topgitaristen als Tommy Emmanuel, Steve Vai, Robben Ford, Larry Carlton er ook aan mee te werken. En ik sta nu ook in dat rijtje, bijzonder!
Ik heb er tot nu toe twee programma’s voor geschreven:
-Soul Guitar Vol. 1
-Soul Guitar Vol. 2

Wat kunnen we straks op het podium verwachten, zeker veel nummers van je geweldige live-cd?

Zeker, die is pas dit jaar januari uitgekomen maar er zitten ook andere songs tussen. En verder een optreden met passie. Door Corona zoveel moeten missen.

Blues Magazine en Rocktimes bedanken je voor dit zeer prettige gesprek en succes op de bühne straks.

Jullie bedankt voor de interesse en ik hoop de lezers eens te mogen zien bij een liveoptreden en anders misschien een album kopen van ons. Het zijn moeilijke tijden, ook voor artiesten……

Links: www.jimmyreiter.com


Ook op Blues Magazine ...