KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
foto Paul Scholman

In gesprek met de Jimi Barbiani Band uit Italië.

Tekst: Andre Wittebroek

Voorafgaand aan het optreden van de Jimi Barbiani Band op de Bluesnight in Westendorp op 31 januari was Blues Magazine in de gelegenheid om in gesprek met hen te gaan. Voor mij was deze band totaal onbekend en nadat ik pas geleden Morblus live gezien had in zaal BLUES in Rhede en Linda Sutti voor Blues Magazine had geïnterviewd, beiden ook Italianen, was mijn interesse snel gewekt. Morblus en Linda Sutti hebben namelijk een prima indruk achtergelaten.

Mario Tenk van de Bluesnight had al een plek in de serre gereserveerd waar we ons, met een lekkere cappuccino, konden terugtrekken. Het viel mij direct op dat de heren zeer content waren met onze belangstelling, vriendelijkheid ten top!

Het gesprek werd in het Engels gevoerd en alleen Jim Barbiani spreekt redelijk Engels, de anderen niet. De vriendin van drummer Gianluca Zavan was tolk indien nodig.

Waar komen jullie vandaan in Italië en is daar een bluesscene?

“Wij komen uit Udine in het noordoosten in de buurt van Triest. Het is 1200 kilometer van hier, we hebben het net gereden en gaan morgen weer terug. We rijden dan 2400 kilometer voor één show! Wij vinden dat je te allen tijde moet proberen een show aan te nemen om te laten zien dat je echt serieus werk van je band en je muziek maakt. Een beetje echte blues mag je in dit geval toch wel zeggen! We komen uit Udine in het noordoosten van Italië. In Udine is geen echte bluesscene. Eigenlijk in heel Italië niet, de bluesmuziek is er niet zo populair.”(Dat zei Linda Sutti ook al in het interview met haar). “De taal, het Engels is problematisch en men heeft veel meer met opera en populaire popmuziek, Eros Ramazotti bijvoorbeeld. Je kunt er de blues alleen spelen in de kleinere cafés en op enkele bekendere bluesfestivals zoals het Trasimeno Lake Festival. Ook speelt de crisis een rol, mensen hebben minder te besteden en gaan minder uit.”

Het buitenland is dan waarschijnlijk ook erg belangrijk voor jullie?

“Absoluut, zonder dat zouden we het veel moeilijker hebben. We toeren het meest in Duitsland. In 2011 waren we voor het eerst in Nederland, daarna iederjaar enkele malen ( binnenkort weer voor enkele concerten) en dit jaar zijn we voor het eerst in de UK! Daar voegen we een Hammond speler aan de band toe. Erg spannend. In het Engelse magazine Blues Matters kregen we erg goede kritieken en dat helpt enorm voor de Engelse markt. We hopen dat het zich steeds verder uit gaat breiden natuurlijk.”

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
foto: Paul Scholman


Hoe zijn jullie in de muziek terecht gekomen en hebben jullie daarvoor een opleiding gevolgd?

“Ikzelf (Jimi) ben pas relatief laat met gitaarspelen begonnen. Ik zat bij de profvoetbalclub Udinese en wilde profvoetballer worden. Dat lukte ook en dat ging goed. Helaas kreeg ik op mijn 20ste een ernstige blessure en dat was einde verhaal en toen ben mij op de muziek gaan richten. Mijn vader had veel muziek in huis van de bekende blues/rockartiesten zoals Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Allman Brothers, Stevie Ray Vaughan, het bekende stel. Het mooie is dat ik later gespeeld heb met Johnny Neel, de toetsenist van de ABB en Gov’t Mule. Hij doet ook mee op onze nieuwste Cd Blue Slide. (lees recensie ). Mijn vader speelde ook gitaar en daarmee ben ik toen ook begonnen. Je luistert, speelt na, oefent verder enz. het bleek dat ik het redelijk snel onder de knie kreeg; een bepaald soort talent wat je in je hebt. Daniele onze bassist begon op zijn 18de, eerst vanaf 2005 in de rockscene maar dat was toch niet wat hij zocht. In 2009 ontmoetten wij elkaar en zitten we bij elkaar in de band. De blues/rockblues geeft hem wel het goede gevoel. Drummer Gianluca Zavan heeft wel les gehad. Hij begon op zijn 5de met drummen, heeft veel les gehad van verschillende leraren , o.a. op de Dante Agostini Drum School Paris. In 2011 startte hij met een jazz-studie en geeft sindsdien ook les op muziekscholen. Tevens is hij sinds 2011 in onze band.”

Hoe schrijven jullie de songs, samen of apart en hoe doen jullie dat m.b.t. het Engels? Het lijkt me moeilijk die Engelse teksten te schrijven als het Engels niet echt geweldig is. Linda Sutti schrijft ze in het Italiaans en wat Engels en laat ze dan door anderen bekijken en aanpassen.

“Wanneer iemand van ons een idee heeft gaan we er mee aan de gang. We bedenken wat riffs en grooves en die kunnen uit alle soorten muziek komen: blues, rock, jazz, zelfs symfonisch en werken die tot iets concreets uit. De zanger schrijft de meeste teksten en inderdaad gebruiken we daar anderen bij om het te laten beoordelen en te veranderen. We zullen ons Engels nog wel moeten verbeteren, maar wanneer we steeds vaker buiten Italië zijn, zal dat wel (moeten) komen.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? Vorig jaar is jullie nieuwste CD Slide Blue uitgebracht en hebben jullie al gedacht aan een opvolger, een DVD misschien?

“We zitten te denken aan een live CD, misschien een live DVD in 2016. We gaan alle concerten opnemen plus video-opnames maken.” “Wat vind jij dan André?” wordt mij dan gevraagd. Ik antwoord met in ieder geval een live CD/DVD omdat ik persoonlijk erg houd van live opnames. Lekker direct en puur, meer sfeer en contact met publiek en daar is volgens mij muziek vooral voor. Ze zijn het met me eens, maar we zien wat het wordt!!

Wanneer kunnen we jullie terugzien in Nederland?

“Vorig jaar hadden we hier vijf optredens en voor nu staan geboekt: 10 april in Helmond, 11 april in Rotterdam en voor de 12de wachten we nog op bevestiging. Met vanavond erbij al zeker drie en we hopen dat er nog meer bijkomen, het jaar is nog jong.”

Het is dan tijd om te stoppen met het gesprek want de heren moeten zich omkleden voor het optreden en Italianen kennende willen ze er pico-bello uitzien!

Nog een laatste woord?

“Ontzettend bedankt voor de interesse van Blues Magazine en we zijn erg benieuwd naar het interview en de review van de show. Alle lezers van Blues Magazine wensen wij veel plezier met het lezen van dit artikel en we hopen velen te begroeten bij onze optredens! Misschien tot dan!!

Lees hier het concertverslag !

Links: www.jimibarbianiband.com


Ook op Blues Magazine ...