IMG_8958
Foto: Agnes Celis

Interview met JD Simo, voorafgaande het concert van SIMO op Bospop, 10 juli 2016
Een uur voordat SIMO op Bospop de temperatuur in de tent heel wat graden liet stijgen hadden we een interview met de sympathieke zanger/gitarist JD Simo. 

Interview : Walter Vanheuckelom

Hallo JD, welkom in Nederland en bedankt dat je tijd wilde vrijmaken voor ons. Hoe gaat het met je knie?

Jullie bedankt om te komen en voor de interesse in onze muziek. Met de knie gaat het erg goed, ze is helemaal genezen.

Hoe zou jijzelf, SIMO omschrijven voor degenen die SIMO nog niet moesten kennen?

We zijn een hardwerkend Amerikaans rocktrio uit Nashville, dat eerlijke muziek maakt en dat zichzelf volledig geeft tijdens hun concerten.

Jullie zijn nog een vrij jonge band, hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Voor ik bij SIMO begon, was ik sessie muzikant. De eerste bassist Frank Swart had een optreden geregeld en hij contacteerde me. Samen met drummer Adam Abrashoff hebben we dat optreden gedaan. We hadden geen nummers, we hebben dat eerste optreden niets anders gedaan dan gejamd. Zowel persoonlijk als muzikaal voelden we elkaar heel goed aan en we besloten samen een band op te richten en dat werd SIMO.

Jullie debuut album verscheen in 2011, er was in 2015 nog wel een live EP, maar waarom was er meer dan vier jaar tijd tussen ‘Simo’ en ‘Let Love Show The Way’?

Die reden is simpel, er was gewoon geen geld om een opvolger te maken. We waren een klein bandje dat in de clubs in en rond Nashville speelde. Verleden jaar veranderde er plotseling veel voor ons, we mochten deel uitmaken van Joe Bonamassa’s Keeping The Blues Alive Cruise en we mochten in Europa het voorprogramma van Walter Trout verzorgen. Alles kwam plots in een stroom versnelling. We kregen een contract bij het prestigieuze Provogue/ Mascot label en niet veel later was er het album ‘Let Love Show The Way’.

Wilden jullie met de titel ‘Let Love Show The Way’ een boodschap brengen of is het gewoon een titel?

Beide. Deze titel hadden we al langer in ons hoofd en weerspiegelt ook wie we zijn en waar we in geloven. Zelf ben ik een optimistisch mens en probeer ik steeds het positieve in alles te zien. Zoals iedereen hoop ik op een betere wereld zonder oorlog. Tevens is ‘Let love Show The Way’ de titel van een song op het album.

‘Let Love Show The Way’ is een prima album en kent heel wat succes. Wat vind je zelf van het album en is dit de muziek die je altijd al hebt willen maken, of moeten we in de toekomst nog iets anders van SIMO verwachten?

Wij zijn erg tevreden met het album. ‘Let Love Show The Way’ is waarschijnlijk het beste album dat we op dat moment konden maken. Wat het volgende album betreft, dat kan gerust iets anders worden. Daar kunnen akoestische nummers opstaan, maar daar zijn we nog niet uit. We genieten volop van ‘Let love Show The Way’ en zijn blij dat we door dat album overal gevraagd worden om op te treden. Een band moet evolueren en een album is altijd een verzameling songs van hoe een band zich op het dat moment voelt, dus wat de toekomst brengt is het afwachten.

Als ik jullie muziek hoor denk ik spontaan aan klassieke power trios als Cream en Blue Cheer. Welke artiesten of bands spelen een belangrijke rol in jullie muziek?

Er zijn heel wat artiesten en muziekgenres die een invloed hebben op onze muziek. Als ik dan toch een paar namen moet noemen dan kom ik bij Steve Cropper, The Black Keys en Jack Bruce. Van Jack ben ik echt wel een grote fan, niet alleen van zijn werk bij Cream, maar van alles wat deze fantastische muzikant ooit gedaan heeft.

De bonus nummers op ‘Let Love Show The Way’ werden opgenomen in het befaamde Big House in Macon. Waarom daar, en wat is er zo speciaal aan de Big House in Macon, behalve dat het de basis was van The Allman Brothers?

We wilden alle drie de bonus songs op een andere locatie opnemen. Toen de Big House in Macon ter sprake kwam waren we alle drie razend enthousiast en niet alleen omdat het ooit de thuisbasis was van The Allman Brothers. Het is een zeer goede studio, met een heel goede akoestiek. Het is tevens een erg mooi en oud gebouw. Ik weet niet wanneer het juist gebouwd is, ik denk in het begin de twintigste eeuw. Het huis heeft iets speciaals.

simo

Voor jullie in 2015 met Walter Trout naar Europa kwamen, waren jullie in Europa redelijk onbekend. Na die tour en na jullie nieuwe album is iedereen razend enthousiast over SIMO. Heb je daar een verklaring voor?

Daarvoor waren we nooit in Europa geweest en we zijn heel blij dat we dankzij Walter Trout dadelijk de kans kregen om naambekendheid te krijgen in Europa. We voelen ook wel aan de reacties van het publiek dat er plaats is in Europa voor het soort muziek dat Simo maakt. Het gaat het laatste jaar razend snel voor ons, we leven in een soort rollercoaster. We zijn nog steeds een jonge band die er van houdt om voor een publiek te spelen en of dat nu in Amerika is of in Europa maakt op zich niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat we onze muziek kunnen delen met onze fans.

Is het waar dat jullie songs meestal spontaan ontstaan tijdens een jam sessie en dat jullie je niet speciaal terugtrekken om nieuwe nummers te schrijven?

Veel van onze vroegere nummers zijn inderdaad op die manier ontstaan. De nieuwe nummers ontstaan in hotels, onderweg, of tijdens het wachten tijdens de optredens. We jammen bijna nooit meer, omdat we constant on the road zijn. Ik geloof dat we dit jaar ongeveer twintig dagen thuis geweest zijn en voor de rest altijd onderweg. Als nu iemand van ons drieën een ingeving of een geweldige riff heeft, werkt hij die wat verder uit en legt ze voor aan de groep en dan werken we er samen verder aan.

Het album bevat bijna allemaal eigen nummers, maar jullie beginnen wel met de cover Stranger’s Blues van Elmore James. Waarom precies die cover van die artiest?

Elmore James is een monument, met een geweldige muziek catalogus en hij is ook iemand die door zijn muziek een grote invloed heeft op onze muziek. Elmore heeft geweldige tijdloze songs geschreven en hij had een erg mooie stem. We hebben ‘Stranger’s Blues’ van hem op het album gezet, maar het had evengoed ‘Rollin’ And Tumblin” kunnen geweest zijn.

Wiens idee was het om die doedelzak klanken op de gitaar te spelen in ‘Long May You Sail’?

Dat was mijn idee en het geeft aan de song een Keltische sfeer. Eerst wilde we een echte doedelzakspeler, maar dan zaten we tijdens onze live optredens met een klein probleem. Na wat proberen op de gitaar besloten we om het doedelzak geluid met de gitaar te spelen en dat lukt vrij aardig.

In tegenstelling tot veel andere gitaristen, ben jij geen groot liefhebber van grote pedaal borden. Je houdt van puur natuur. Kan je ons uitleggen waarom je voor deze manier van spelen kiest?

Ik ben geen technische knobbel en veel pedalen maken me verward. Tijdens de concerten wil ik me kunnen uitleven op mijn gitaar en niet constant bezig zijn in mijn hoofd met welke pedaal ik moet gaan gebruiken. Zelf hou ik nog steeds het meest van het pure geluid van het gitaar/versterker geluid.

Nog een punt waar jullie een apart standpunt innemen is het opnemen van concerten door fans. Jullie zijn pro en stimuleren het zelfs. Waarom?

Omdat elk concert van SIMO anders is en dus ergens uniek willen we onze fans op deze manier de kans bieden om de verschillende live ervaringen van onze shows met elkaar te delen. Het moet wel gaan om echte opnames uit het publiek en geen soundboard opnames. We hopen dat door het uitwisselen van deze live bootlegs er een grotere interactie tussen onze fans ontstaat. Zolang de bootlegs door de fans en de echte muziekliefhebbers gebruikt worden voor eigen gebruik of om te ruilen, vinden wij dit een prima idee. Het verkopen en commercialiseren van onze bootlegs verbieden we wel.

Wat verwacht je van het concert straks op Bospop?

Wij verwachten nooit iets voor een concert. We zijn blij dat we op dit grote festival mogen spelen en zullen ons volledig geven en dan zien we wel wat er komt. We willen ons elk optreden weer opnieuw bewijzen. Mooi weer, veel volk, mooi groot podium, alles is aanwezig voor een goed concert, nu is het aan ons om er een goed concert van te maken en het publiek bij onze show te betrekken.

Jullie zijn nog de hele maand in Europa en in november komen jullie al terug. Zijn jullie hier populairder dan in de USA?

We zijn inderdaad veel in Europa geweest dit jaar, maar waar we het populairst zijn is moeilijk te zeggen. We zijn een jonge band die nog volop aan het groeien is en op de meeste plaatsen komen we voor het eerst. De toekomst zal moeten uitwijzen of we opnieuw gevraagd worden en dat geld zowel voor Europa als in de Verenigde Staten.

Ik hoorde al dat er in de nabije toekomst een live album van jullie zou verschijnen. Kunnen jullie dat bevestigen en wat mogen we nog meer verwachten van SIMO in de nabije toekomst?

Er komt zeker een live album op korte of langere termijn. Naar mijn gevoel zal er eerst nog een studio album komen, met de nummers waaraan we nu aan het werken zijn en waarvan je er straks een deel kan horen tijdens ons concert op Bospop.

Onze tijd zit erop. Nog twee korte vraagjes. Gibson of Fender?

Gibson.

Jullie sluiten jullie concerten dikwijls af met één of twee songs van The Beatles. Zijn jullie fan van The Beatles?

Grote fans. Het is toch een band die heel veel goede muziek gemaakt heeft en die zijn stempel gedrukt heeft op de hedendaagse pop en rock muziek.

Bedankt voor het interview, veel succes met het concert straks en met alles wat jullie nog gaan doen en hopelijk tot binnenkort.

IMG_8957
Foto: Agnes Celis


Ook op Blues Magazine ...