Jaimi Faulkner

In gesprek met … JAIMI FAULKNER
Huis Verloren, Hoorn

Jaimi Faulkner is een jonge (29) artiest uit Australië die begon als bluesgitarist/zanger maar nu een unieke mix maakt tussen rhythm & blues, folk, soul en popmuziek. In Australië won hij al een aantal zeer mooie prijzen en sinds eind 2010 speelt hij ook vooral in Duitsland en Nederland op festivals, in de zalen en niet te vergeten op de radio! Vorig jaar speelde hij al solo op radio 1, 2, 3FM, 6 en pakte zowel publiek als dj’s in met zijn briljante gitaarspel, zijn sterke liedjes, zijn soulvolle stem en zijn innemende persoonlijkheid. Ook stond hij met veel succes op vele festivals en in de zalen en tours met o.a. Rory Block, Jon Allen, Waylon, Stevie Ann & Vonda Shepard. Muziekblad OOR kopte; “Jaimi Faulkner raakt glimlachend de ziel. Faulkner wordt een grote.”

Introducing Jaimi Faulkner …

Tekst: Jeroen Bakker

Eind oktober van het vorige jaar had Bluesmagazine een afspraak met de Australische singer/songwriter Jaimi Faulkner op een prachtige locatie in het oude centrum van Hoorn. Precies zes jaar geleden werd in het monumentale Huis Verloren voor de eerste keer een muzikaal feestje georganiseerd door PeTiCantus, een samenwerkingsverband tussen Peter Schaper en zanger/gitarist Tim Knol die toen nog samen met Peter’s zoon Kees in de band Be Right Back speelde. De locatie staat bekend om zijn prachtige akoestiek en intieme sfeer waarmee het een uitstekend podium vormt voor een artiest als Jaimi Faulkner, één van de acts tijdens dit Muziekweekend.

Bij eerdere ontmoetingen met Faulkner zoals in de Leidse QBus op 2 november 2010, samen met Guy Forsyth, en Paradiso op 14 juni 2011, waar Jaimi als support van Raul Malo indruk maakte, werd nog gesproken over een tijdelijk verblijf in Europa. Faulkner besloot indertijd om zich voor één jaar in Berlijn te vestigen zodat zijn Europese carrière pas echt goed van de grond kon komen. Nu, het jaar is al lang verstreken, staan de zaken er toch anders voor. De Australiër zal in het laatste weekend van april aanstaande laten zien dat zijn plaats op de programmering van de Rhythm & Bluesnight in Groningen in zijn geheel niet op toeval berust. Tijd dus om even wat zaken op een rij te zetten…

‘You should support the venue’, aldus Jaimi Faulkner wanneer ik hem beken voor de eerste keer in Huis Verloren te zijn. Het is inderdaad een prachtige locatie en alle plaatsen van vanavond zijn verkocht. Jaimi zal hier een optreden geven voorafgaande aan het concert van de Amerikaanse zangeres Anne Coogan. Singer/Songwriters, Blues-, Country, Rock- en Folkartiesten, de Australische muzikant lijkt overal inzetbaar te zijn vanwege zijn enorme veelzijdigheid. Zo hebben liefhebbers van Waylon, Rory Block en ook Jon Allen al eens kennis kunnen maken met dit fenomeen.

Wanneer we hem herinneren aan zijn optreden met Guy Forsyth in de QBus, steekt hij zijn bewondering voor de Texaan niet onder stoelen of banken:
‘Een zeer charismatische en inspirerende persoon. Ik heb heel veel van hem geleerd als muzikant. Ik heb veel met hem gemeen. We hebben beiden een bluesachtergrond maar hij heeft zich daarna, net als ik, iets meer op het singer/songwriterswerk gestort. We zijn beiden gek op Americana en country. Wat de blues betreft is hij iets verder gegaan dan ik. Hij ‘leeft’ zijn blues maar ik durf te stellen dat we veel ‘geleend’ hebben van de grote namen uit deze muzieksoort. De muziek die we schrijven is één grote ‘meltingpot’ van stijlen. Niet zo vreemd, ik ben er dan ook mee opgegroeid. Mijn vader had alle platen van de grote bluesmannen en ik begon ze op een zeker moment zelf te draaien. Prachtig vond ik dat. Daarnaast werd er ook Dire Straits bij ons thuis gedraaid. Ik heb gitaar leren spelen door naar die platen te luisteren’.

Hij moet nog dertig jaar worden maar de rust en zelfverzekerdheid die hij uitstraalt verraadt een zeer volwassen muzikant met een uiterst professionele benadering.
‘Ik moet ongeveer 16 jaar zijn geweest toen ik besloot om als muzikant ‘de wereld te veroveren’. Faulkner moet er zelf ook om lachen. ‘Ik speelde regelmatig in de plaatselijke kroegen. Het begon met bekend werk maar ik durfde het later aan om ook wat eigen materiaal op het publiek los te laten. Er kwamen steeds meer mensen naar de optredens en mijn reputatie leek te groeien. The rest is history‘.

Na het uitbrengen van mijn debuutalbum ‘Last Light’ in 2004 volgde al snel een tournee met Chris Isaak en vervolgens Chris Whitley, tot op de dag van vandaag mijn absolute held. Twee zeer verschillende artiesten ja. Isaak de showman en Whitley de ingetogen, ietwat verlegen, muzikant die pas echt los leek te komen wanneer hij zijn muziek speelde.

Faulkner reisde enkele malen af naar Amerika voor enkele optredens maar vooral om op zoek te gaan naar de roots. In Memphis woonde hij een kerkdienst bij van ‘The Reverend’ Al Green, de legendarische soul- en gospelzanger. De invloeden die hij daar opdeed zijn duidelijk te horen op het album ‘Kiss & Ride’ uit 2009.
‘Ik besloot vervolgens om me voor een jaar in Berlijn te vestigen om me van daaruit te richten op Europa. Ik kende de stad al aardig en het leek me een inspirerende plaasts als muzikant. Het jaar is omgevlogen en ik heb in zowel Duitsland als Nederland redelijk succes geboekt door veel te kunnen optreden. Volgens mij heb ik ruim 120 optredens in één jaar tijd gedaan op festivals en in vele clubs. Ik heb een uitstekende basis opgebouwd om verder te kunnen gaan. Er is hier zelfs aandacht geweest op diverse radiozenders. Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht’.

Wat zijn jouw toekomstplannen nu met betrekking tot de korte termijn?
‘Op dit moment heb ik vergevorderde plannen met betrekking tot het ‘belangrijke’ derde album. In Berlijn is al het een ander opgenomen maar ik kies toch liever voor ‘the countryside‘, ergens tussen Hamburg en Berlijn. Hopelijk komt het er daar uit. Ik werd in de stad een ietsje beperkt in mijn mogelijkheden, vandaar. Het zijn sterke songs die een goed beeld bieden van de manier waarop ik momenteel in het leven sta. Een titel is er nog niet. Kan nog tijdens de opnamen veranderen. Het hangt af van de vibe, verandering in instrumentatie en dergelijke. Het gaat over grote veranderingen: verhuizen naar een nieuw continent, relaties en gedachtenspinsels, dat soort dingen. Ik heb behalve mijn familie bijvoorbeeld ook mijn band in Australië achtergelaten’.

Ben je tevreden over de waardering die je tot nu hebt gekregen? Het is tenslotte niet de meest commercieel verantwoorde muziek.
‘Je moet een goed gevoel hebben over dat wat je het publiek wilt brengen. Aan de inzet mag het natuurlijk nooit ontbreken en ja, ik krijg heel veel positieve feedback ofschoon het publiek hier aardig kritisch is maar zeer aandachtig luistert. Ik vind dat prettig, houd me scherp. Voor mij is het een droom die uitkomt. Hier zit voor mijn muziek waarschijnlijk het beste publiek. Het is heel bijzonder wanneer mensen na afloop uitleggen wat jouw muziek voor ze betekent. Nee, met een setlist werk ik nooit. Ik laat veel van het moment afhangen. Ik weet meestal wel waar ik mee ga beginnen en vervolgens probeer ik het publiek in te schatten en daar mijn keuze van af te laten hangen. Meestal weet ik al in een vroeg stadium welke richting het op moet’.

Inmiddels zijn de opnamen voltooid maar het is allesbehalve soepel verlopen. Door zaken als pech, een oorinfectie van de studiotechnicus(!) en daardoor het niet langer beschikbaar zijn van de muzikanten etc. heeft het allemaal wat voeten in de aarde gehad.

Vorige week is Jaimi Faulkner aan het programma van Life I Live Festival in Den Haag tijdens de aanstaande ‘Koninginnenach’ toegevoegd.

Jaimi Faulkner

debuut single

Op 26 april a.s. brengt de in Berlijn woonachtige Australische singer-songwriter en meestergitarist Jaimi Faulkner zijn 1e single uit in Nederland. De single is een ouderwetse Double A-side en bestaat dus uit niet 1 maar 2 nummers; ‘If it’s me’ en ‘In my father’s boots’. Beide nummers zijn middels een pre-release inmiddels te horen op o.a. Radio 2 en radio 6.

Van deze single mogen we een aantal gesigneerde exemplaren verloten. Interesse? Vul onderstaand deelname formulier in.

Fill out my online form.

Actie loopt tot 10 mei 2012, winnaars worden via de mail op de hoogte gebracht!

Alleen mensen die zich geabonneerd hebben op de nieuwsbrief van BluesMagazine.nl komen in aanmerking. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Meldt u zich dan nu aan …. het kost u niets!!

Over de uitslag van deze actie kan niet worden gecorrespondeerd!

SINGLE RELEASE CONCERT DATES NETHERLANDS

27/04 – Tivoli- Utrecht (NL) 20:15 single release party, with special guest Rudy MacKay!
28/04 – Rhythm & Bluesnight, Oosterpoort – Groningen (NL) 22:00
29/04 – Life I Live Festival – Denhaag (NL) 20:15
03/05 – Bink Vijf Hoog – Denhaag (NL) 20:30 with Tim Akkerman
06/05 – de Gigant (Plato cafe) – Apeldoorn (NL) 16:30 With Jeff Lang

SINGLE RELEASE LIVE RADIO/TV DATES NETHERLANDS

26/04 – ‘Met Jaap’, Radio 6 8:00-10:00 live release premiere!
27/04 – ‘Freaknacht’ with Giel Beelen, Radio 3 FM 01:00 -04:00 am
28/04 – ‘Cafe Martini’ RTV Noord, Groningen 16:00 Jaimi Faulkner Special
05/05 – Tros Radio Muziekcafe, Radio 2 16:00 with live audience from ‘De Vorstin’, Hilversum

Website : www.jaimifaulkner.com