Foto-JackHustinx

JACK HUSTINX & SOUTHERN ACES INTERVIEW

Hij behoort tot de meest ondergewaardeerde muzikanten van één van de meest gewaardeerde rootsbands die er ooit in Nederland heeft bestaan. Jack Hustinx, oprichter en frontman van The Shiner Twins volgt al vele jaren lang zijn muzikale hart. Het heeft hem onder meer naar Austin, Texas gebracht waar hij woonachtig is en een groot gedeelte van zijn tijd doorbrengt met de allerfijnste muzikanten. De maand november staat in het teken van ‘Over Yonder’, zijn solo-album dat hier gepresenteerd wordt en met medewerking van zowel Nederlandse als enkele geweldige Amerikaanse collega-muzikanten tot stand is gekomen. Zo is er op dit album onder anderen de Texaanse blues­-, soul- en rock-strot van Malford Milligan te horen. De Amerikaan, speciaal aangekondigd als ‘featuring artist’ zal de optredens van Jack Hustinx & The Southern Aces op ongetwijfeld weergaloze wijze vocaal ondersteunen.

Tekst: Jeroen Bakker

“Ik heb werkelijk geen idee wat we gaan doen als ik ze van Schiphol gehaald heb”, aldus Hustinx. ‘Ze’ zijn in dit geval Milligan en zijn vriendin maar ook Harry Bodine, de slide-gitarist die op de plaat meespeelt en al eens deel uitmaakte van Delta Roux. Samen met enkele Nederlandse muzikanten vormen zij The Southern Aces. Zoon Nicky speelt drums, Roelof Klijn doet het baswerk en Roel Spanjers neemt de toetsen voor zijn rekening. “Ik vermoed dat we eerst eens uitgebreid gaan bijpraten. Het is iedere keer heel erg leuk om bij elkaar te komen. Helemaal nieuw is deze combinatie dan ook niet. De jongens kennen elkaar al sinds lange tijd. We hebben al eerder regelmatig met Malford gespeeld. Uit die begeleidingsband zijn The Shiner Twins ooit ontstaan. Met Harry Bodine en The Shiner Twins hebben we in 2008 en 2009 al eens een tournee gedaan. Thuis in Austin zoeken Malford, Harry en ik elkaar ook regelmatig op en maken we samen muziek. We wonen tenslotte dicht bij elkaar in de buurt. Een deel van het materiaal wat je op het album hoort is dan ook opgenomen in Amerika en het andere deel in Nederland. Ik heb in Austin een hechte vriendenclub. Ze vroegen mij daar om het materiaal wat ik al geschreven had met hen op te nemen omdat ze het te gek vonden.
Hier zal er voordat we de tournee op donderdag in Middelburg starten geoefend worden maar we zijn al redelijk goed voorbereid hoor. Met Nicky en Roelof hebben we al gewerkt aan de basis van de nummers en met Malford heb ik zo’n lang verleden dat we ons niet heel druk hoeven te maken in de aanloop naar de optredens”.

“De vriendschap met Malford Milligan is geloof ik in januari 1998 ontstaan”, zegt hij met een lichte twijfel in zijn stem. “Malford zong indertijd in de band Storyville en ik deed toen veel promotiewerk voor die band. Ik werkte toen als recensent en men vroeg mij om een groot artikel te schrijven over de huidige stand van zaken met betrekking tot de muziek in Austin. Ik stelde voor om in dat verhaal Storyville centraal te stellen. De band was daar op dat moment heel erg hot en vooral ook belangrijk in de muziekscene. Je zou het toen de spil in die muziekscene kunnen noemen.
Ik ben daar toen een week geweest maar had met Malford al meteen een klik. Austin voelde zo goed dat ik er uiteindelijk ben gaan wonen. Vanaf dat moment hebben we veel samengewerkt en muziek gemaakt. De vriendschap werd hechter en uiteindelijk hebben we samen ‘Sweet Cherry Soul’ opgenomen. Diverse tournees volgden daarna”.
Bij het noemen van de bekende muzikanten uit die tijd dat Hustinx voor de eerste keer naar Austin vloog, komt het gesprek onbedoeld uit bij de naam Arc Angels. Een groep waarin, overigens net zoals in Storyville, Tommy Shannon en Chris Layton van Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble te vinden waren. “Die plaat heeft mijn wereld behoorlijk op zijn kop gezet”, aldus de enthousiaste Hustinx die werkelijk alle ins en outs met betrekking tot deze band kent. Naast bovengenoemde begeleiders van Stevie Ray Vaughan, maakten ook Charlie Sexton en Doyle Bramhall II deel uit van de band. “Door de enorme hype en grote druk van de platenbazen konden de verwachtingen helaas nauwelijks worden waargemaakt”, weet hij te vermelden.
Een probleem waar ook Storyville mee worstelde. “Het leken voor de buitenstaander misschien slechts losstaande projecten maar dat was aanvankelijk nooit de bedoeling”. Ook de naam Doyle Bramhall II weet een behoorlijke hoeveelheid enthousiasme los te maken. “Ik heb hem hier onlangs nog gezien. Doyle heeft na de optredens met de Tedeschi Trucks Band en een solotournee zijn nieuwe album al klaar liggen. Het kan ieder moment worden uitgebracht”. Hustinx zou er nog uren over kunnen doorgaan, hij moet zich daar ongetwijfeld als een vis in het water voelen, maar er is deze week een eigen solo-album verschenen en die moet tenslotte ook onder de aandacht worden gebracht.

‘Over Yonder’ bevat een grote hoeveelheid aan stijlen. Zo is er onder meer een prachtig eerbetoon opgenomen waarin de geest van Doug Sahm rondwaart. Een muzikant die zich net als Hustinx ook veel genres eigen maakte. “Ik heb ‘Welcome To San Antone’ heel doelbewust geschreven als een ode aan hem. In Austin ken ik veel mensen die met hem gewerkt hebben en zij hebben de mooiste, veelal hilarische verhalen over hem”. Sahm zou deze week, 6 november om precies te zijn, zijn 74e verjaardag gevierd moeten hebben. Het berust op toeval maar het valt wel zo ongeveer heel mooi samen met deze release. “Ik wil mijzelf geen fan noemen maar het is muziek waar ik heel veel mee heb”.
Het vermoeden dat we op dit album de prachtige accordeonklanken van Flaco Jimenez horen blijkt onjuist. Hij is weliswaar ook regelmatig in Austin te vinden en speelt volgens Hustinx, ondanks het feit dat zijn gezondheid hard achteruit gaat, nog steeds regelmatig in de buurt. Het prachtige accordeonwerk is net als op de Shiner Twins-albums, voortreffelijk uitgevoerd door Roel Spanjers.
“Op die platen vindt je links en rechts ook wat Texmex-nummers. Ik heb iets met de muziek uit dat deel van Texas. Het loopt zeg maar van Austin en ten zuiden van Austin tot aan de grens met Mexico en verder. Enkele jaren terug ben ik naar San Benito geweest, de plek waar Freddy Fender begraven ligt en we zijn toen ook naar het Freddy Fender-museum geweest. Zijn Texas Tornados treden nog wel eens op. Weliswaar in een doorgestarte versie maar inclusief Flaco en tegenwoordig ook Shawn Sahm, de zoon van Doug”.

“Wanneer het album in Amerika wordt uitgebracht kan ik daar met de Amerikaanse Southern Aces misschien uitgebreid gaan touren. We hebben in Austin al een paar optredens gedaan met deze ‘Amerikaanse samenstelling’. Hierin zitten ook jongens uit de Subdudes. Uiteraard moeten de agenda’s worden afgestemd om te kijken of het mogelijk is. Wanneer we dat een tijdje zouden kunnen doen lijkt mij dat heel gaaf”.
In Nederland bestaan de Southern Aces uit de eerdergenoemde formatie. Er is geen sprake van een vooropgezet plan. Of het trieste overlijden van Dick Wagensveld, bassist van The Shiner Twins, er indertijd iets mee te maken heeft gehad durft Hustinx niet te zeggen. “Hij was een echte vriend van mij. Ik heb lange tijd niet tot nauwelijks iets kunnen produceren. Niets kreeg ik op papier. Dit is dus een writersblock denk je dan”.
In 2013 is Hustinx naar Austin gegaan. Richard van Bergen, mede-kapitein van The Shiner Twins, besloot om het solo-pad in te slaan en samen te werken met zangeressen als Qeaux Qeaux Joans en DeDe Priest. “Toen ik eenmaal weer terug in Austin was leek de creativiteit ook te zijn terug gekeerd. Binnen twee weken had ik vijf te gekke nummers die me uitermate geschikt leken voor de nieuwe Shiner Twins- plaat. We zijn er mee aan de slag gegaan en spoedig werden de eerste tracks opgenomen. Vervolgens gebeurde er weer niets. Weet je? Ik leid een soort dubbelleven maar ik zit liever daar dan hier. In februari ga ik terug. Ik heb er een huis en een auto en heel veel fijne vrienden die ook nog eens toffe muziek maken. Het is daar een soort ‘coming home’. Zij bleven mij pushen waarom ik niet bij hun ging opnemen. Op een bepaald moment heb ik de knoop doorgehakt. Er was eigenlijk niet eens een plan om iets solo te doen. Kijk als ik sterke composities heb wil ik er iets mee doen. Het is allemaal iets anders gelopen en nu is er dan een solo-album waar ik heel erg trots op ben”.

Jack Hustinx tour


Ook op Blues Magazine ...