Dynamite Blues Band

The circus has left town….permanently! Met die woorden werd in augustus 2010 afscheid genomen van alles en iedereen. Zelden zal een band in de Nederlandse blues-scene binnen korte tijd zoveel teweeg hebben gebracht als Big Blind en nog minder vaak zal het uiteenvallen ervan zoveel hebben losgemaakt als in het geval van de Noordwijkse muzikanten. Met Wes & The Flying Barracudas of The Overnite Ex-Lovers werden weliswaar interessante muzikale zijpaden bewandeld door respectievelijk Wesley van Werkhoven en zijn ‘partner in crime’ JJ van Duijn maar nergens leidde dat tot een vergelijkbare opwinding zoals dat in de gloriedagen van die andere band plaatsvond.
Nu vier jaar verder staan de zaken er beduidend anders voor en aangezien Blues Magazine precies een jaar geleden JJ beloofde om zijn muzikale activiteiten nauwlettend te blijven volgen kon die afspraak ook meteen worden ingelost. Belofte maakt tenslotte schuld maar vormt tevens een mooi excuus om even bij te praten met de gitarist van The Dynamite Blues Band…

Tekst: Jeroen Bakker

Dat het derde album van Big Blind er nooit meer zou komen was al veel eerder bekend maar dat daar in deze bezetting zo ineens ‘Shakedown & Boogie’, het debuut van The Dynamite Blues Band verschijnt mag toch best een verrassing genoemd worden. Hoe kijk je er zelf tegenaan?
Je moet dit zien als een geheel nieuwe start. Nadat we indertijd bekend maakten om er mee te kappen werd er desondanks door diverse festivalprogrammeurs gevraagd naar de mogelijkheden om ons weer bij elkaar te krijgen. Het is weliswaar een prachtige blijk van waardering en het zou zo leuk zijn om die ene jubileumeditie te vieren met de band die al zo vaak de boel op zijn kop had gekregen maar het was voor ons simpelweg niet haalbaar. Dat einde was moeilijk maar leek op de een of andere manier ook onvermijdelijk. Vergeet niet dat het soms heel lastig is om de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen. Het heeft geen zin om daar al te diep op in te gaan. Wesley en Renzo wilden altijd al eens iets samendoen op muzikaal gebied dus werd met drummer Niels Duindam en mij erbij The Dynamite Blues Band opgericht.

Van Duijn lijkt wat kort door de bocht te willen gaan. Renzo van Leeuwen is de bassist maar er was ook een telefoontje vanuit De Azoren die alles met betrekking tot deze band in een stroomversnelling deed geraken…
Klopt. Er was plotseling een telefoontje vanuit Portugal waarin werd gevraagd of Big Blind kon komen spelen op het Santa Maria Festival, een festival op De Azoren. De verleiding bleek te groot om deze uitnodiging te weerstaan. Ik dacht, ik ben gek ook. Steeds maar zonder succes iedereen bij elkaar proberen te krijgen en dan zeker mijn hele leven dingen laten lopen die onwijs kicken zijn. Bekijk het even lekker! Uiteindelijk is het me toch gelukt om Niels en Wesley mee te krijgen. Renzo van Leeuwen kon niet maar Peter Rotteveel, een jongen met wie ik vaker heb gespeeld, is toen mee gegaan. Het zou een schitterend avontuur worden met grote gevolgen. Toen we namelijk terugkwamen van die trip was de motivatie dusdanig groot dat we verder wilden. De hoop om ooit nog eens met de jongens iets te doen is altijd gebleven maar het kwam allemaal toch nog redelijk onverwachts. Met Renzo zijn we een bepaalde weg ingeslagen en hebben samen met hem gewerkt aan nieuwe nummers waarin hij ook zijn ‘creatieve ei’ kwijt kon om vervolgens lekker met zijn allen de studio in te duiken. De klik is er en we bleken al snel met elkaar op één lijn te zitten. We hebben een geniale tijd gehad. Weliswaar iets anders dan we ons hadden voorgenomen maar we zijn er ontzettend blij mee.

Is dit tevens het einde van de eerdergenoemde projecten?
Alle pijlen zijn nu gericht op het slagen van deze band waar we met zijn allen voor de volle 100% achterstaan. We hebben er veel vertrouwen in dat we snel weer het bekende rondje clubs kunnen afgaan en hopelijk zullen de interessante festivals dan ook spoedig volgen.

Is The Dynamite Blues Band nu al in staat om een complete avond te verzorgen in de clubs?
Er zal een combi worden gemaakt van de nieuwe nummers en wat bekende maar ook minder bekende covers. Je moet er niet vreemd van opkijken wanneer je bijvoorbeeld Nick Curran voorbij hoort komen en ik denk dat She’s Dynamite van BB King ook niet op onze setlist zal misstaan.

Veel tracks op het album zijn behoorlijk up-tempo en voorzien van een flinke scheut boogie en swing. Is dit een nieuwe muzikale koers?
Er is niet bewust gekozen voor een bepaalde muzikale koers. Het ging gewoon automatisch deze kant uit. Onze voorkeur gaat er naar uit om lekker te kunnen knallen. Van die nummers die live sfeerverhogend werken. We houden nu eenmaal van traditionele muziek maar we willen echt onze eigen liedjes doen. Dat bleek bij ons voornamelijk de insteek. Niet om weer zo’n bluesalbum te maken waar er al een paar miljoen van zijn. We hebben steeds geprobeerd om iets nieuws te doen.

Wat is de garantie dat deze band het langer dan twee albums uit gaat houden?
We zijn heel optimistisch maar je weet uiteraard niet op voorhand hoe dit bij de mensen aankomt en wat men er van vindt. Maar wat ze ook zeggen, het allerbelangrijkste is dat wij het zelf helemaal te gek vinden. Daarnaast zijn we een hele goede live-band. We slagen er altijd in om er een feestje van te maken zoals de afgelopen shows ook weer is gebleken. Hopelijk slaat dit aan en volgen er veel optredens want we staan te popelen om het rondje festivals te doen. Iedere kroeg, op elke hoek en dan hopelijk weer eens iets als, pak ‘m beet, Moulin Blues…

Website artiest: www.dynamitebluesband.com

Agenda van The Dynamite Blues Band:
17 Oktober : Bluesroute, Goes
29 November : Blues in Wijk Blueskroegentocht, Wijk bij Duurstede

Dynamite Blues Band


Ook op Blues Magazine ...