Het geduld van de liefhebbers is behoorlijk op de proef gesteld maar na een jaar afwezigheid is het Ramblin’ Roots Festival in Utrecht weer terug voor alweer de zevende editie. TivoliVredenburg is zaterdag 23 oktober a.s. de plaats waar de wereld van de americana, rootsrock, blues, country en alle andere aanverwante stijlen bij elkaar komen. Naast de Britse Jo Harman, Samantha Martin & Delta Sugar uit Canada, de New Yorkse singer/songwriter Jim Keller en de geweldige Antwerpse Calicos is er dit jaar een ijzersterke delegatie van Nederlandse bodem afgevaardigd. Zo staan voor zaterdag o.a. Nina Lynn, Dawn Brothers en Leif de Leeuw Band op de affiche en is er nog veel meer te ontdekken tijdens het veelzijdige en interessante programma dat al vanaf 15.15 uur zal aanvangen.

Onze speciale interesse gaat uit naar Ian Siegal die al eens eerder op het festival te zien was maar deze keer op een wel heel bijzondere manier gaat uitpakken. Iets na vieren zal in de grote zaal een unieke samenwerking plaatsvinden onder de noemer: ‘Ian Siegal presents B.L.U.E.S.’

Tijdens de voorbereidingen voor deze speciale show spraken wij kort met Mr. Siegal die nog veel meer plannen voor de komende tijd blijkt te hebben.

Tekst: Jeroen Bakker

Het is deze maand precies dertig jaar geleden dat Ian Siegal als professioneel muzikant met een band speelde. Heel veel tijd om daar bij stil te staan was er niet. Plotseling kwam alles weer in een stroomversnelling en moesten alle plannen die zo lang on-hold stonden gerealiseerd worden. Hij heeft al die tijd niet bepaald achterover geleund in een afwachtende houding. “Ik dacht, net als zoveel andere mensen, dat het snel voorbij zou zijn maar dat viel vies tegen. Het was wel weer prettig om rustig in Amsterdam te kunnen wandelen zonder alle toeristen, although for all the wrong reasons. Ik moet bekennen dat ik geluk heb gehad door enkele optredens in Hongarije, Oostenrijk, Kroatie en Italië te kunnen doen. Daarnaast heb ik materiaal geschreven voor een nieuw album dus ik ben aardig productief geweest kun je wel zeggen, De shows die ik voor Facebook heb gedaan waren ook bijzonder. Geloof me, dat was een leerzame ervaring. Ik heb ook enkele trips naar Curaçao gemaakt en ik ga mij daar vanaf december zelfs definitief vestigen.”

ian siegal - photography marco van rooijen

Het gerucht dat Ian met onmiddelijke ingang zou stoppen met touren blijkt niet helemaal te kloppen. “Het plan om met pensioen te gaan staat nog even in de ijskast. Ik verwacht pas na 2023 te stoppen met optreden. Ik heb in Californië gewerkt aan een nieuw album in een studio die daar zojuist is neergezet door vrienden van mij. Zij nodigden mij uit om daar als eerste aan het werk te gaan. Het zou een solo- en grotendeels akoestisch gebeuren worden maar plotseling kwamen daar mensen als Shemekia Copeland, Imperial Crowns en Jimbo Mathus voorbij om mij bij te staan in enkele tracks. It was a lot of fun.

Op dit moment staat alles in het teken van B.L.U.E.S., een project waarbij Ian zich laat omringen door zijn favoriete Nederlandse muzikanten. Het gezelschap waarmee Ian zich heeft gestort op de nalatenschap van zijn helden bestaat uit Dusty en Darryl Ciggaar, Mischa den Haring en Big Pete. Het plan hiervoor was al voor de pandemie gemaakt, het bleek zelfs een lang gekoesterde wens te zijn om de muziek te spelen die zoveel voor hem betekent, met muzikanten die de essentie hiervan heel goed begrijpen. Met mijn reguliere band spelen we veel maar oefenen doen we nauwelijks. Deze jongens hebben zich zelfs zonder mij al voorbereid om de muziek op de juiste wijze neer te zetten. “They sound absolutely killer”. Het is als het ware een diepe buiging voor de helden waar we zoveel van geleerd hebben en van wie wij zoveel houden. Vooralsnog blijft het bij enkele optredens waaronder een tijdens Ramblin’ Roots. “Ik denk dat deze jongens als geen ander weten hoe ze dit moeten aanpakken. Pete especially has been deeply immersed in blues all his life. Het belang van deze muziek is zo onderschat, vooral de UK maakt zich daar schuldig aan. Het is een groot genoegen om dit met mijn vrienden te kunnen doen. Er is een groot wederzijds respect onderling en de kameraadschap die de basis vormt van dit alles, is ronduit uniek te noemen.”

Dat dit project speciaal op het festival te zien zal zijn blijkt niet op toeval te berusten. “Ramblin’ Roots is met afstand een van de beste festivals in Europa. Gemaakt voor en door echte liefhebbers van de echte muziek. Het festival biedt zoveel meer dan de doorsnee acts die van zichzelf beweren dat ze blues spelen. Voor iemand die zich, zoals ikzelf, door allerlei stijlen laat beïnvloeden is dit de plaats waar je wilt zijn. Daarnaast is het een geweldige locatie om te spelen. Ik heb naast een eerdere editie van het festival, vaker in TivoliVredenburg gestaan en bewaar daar goede herinneringen aan. Ik ga zaterdag ook zeker even kijken bij Dawn Brothers maar er is nog veel meer interessants te beleven. Je komt er altijd fantastische acts tegen waar je nog nooit van gehoord hebt. That’s the beauty of it, it’s eclectic while remaining Rootsy!

Het belooft een bijzondere editie te worden en het eerste hoogtepunt zal zeer waarschijnlijk al op een vroeg tijdstip plaatsvinden als we Ian moeten geloven: “It is to honour our musical forefathers and pay respect to a genre of music that has fed our souls and filled our hearts so very long. We hope everyone enjoys it half as much as we will!


Ook op Blues Magazine ...