cuby-blizzards

In gesprek met … Harry Muskee
17 september 2009 , door Jeroen Bakker

Het zal niemand zijn ontgaan dat precies één dag voor het optreden tijdens het Bluesrock Festival in Tegelen, zanger Harry Muskee van Cuby & The Blizzards zijn allereerste gouden plaat ooit in ontvangst mocht nemen voor de succesvolle verkoopresultaten van ‘Cats Lost’. Wanneer Bluesmagazine Muskee herinnert aan die bewuste, prachtige avond in Tegelen blijkt dat het optreden aan een zijden draadje heeft gehangen.

Muskee: Onze gitarist, Erwin Java had die dag bijzonder vervelende familie-omstandigheden en daarnaast hadden we enorme pech onderweg naar Tegelen. De sound-check verliep daardoor gehaast en niet bepaald vlekkeloos.

Maar gelukkig was er voldoende gerepeteerd voor dit optreden?

Nee hoor, dat doen we eigenlijk nooit. Ik ben van mening dat je daarmee een stuk primaire emotie wegneemt. Er zijn wel rehearsals gedaan om de nieuwe nummers goed in de vingers te krijgen en we hebben natuurlijk al wat optredens gedaan waardoor het iets soepeler verloopt. Er zitten natuurlijk wel eens dagen tussen dat het allemaal even moeizamer gaat maar er zijn er ook waarbij alles perfect in elkaar past. Onze show op het Ribs & Blues Festival in Raalte is daar een goed voorbeeld van en daar was ik dan ook enorm tevreden over.

Er heeft nogal wat tijd gezeten tussen ‘Cats Lost’ en het voorlaatste album. Betekende dit een gebrek aan creativiteit of inspiratie en moeten de fans weer zo lang wachten op nieuw werk?

Er is eind jaren negentig een album uitgebracht, ‘Dancing Bear’ en daar is eigenlijk verrekte weinig mee gedaan door de mensen van de platenmaatschappij terwijl wij daar toch enige verwachtingen van hadden. Verder is er in de tussenentijd een tribute uitgebracht, ‘Boom Boom Bang: In The Spirit of John Lee Hooker’. Toen Daniel Lohues met wie ik al eerder heb samengewerkt, er bij kwam voor de opnamen van ‘Cats Lost’ viel alles precies op zijn plek en zijn er ter plekke veel ideeën ontstaan die we gebruikt hebben. Ik had daar overigens al veel songteksten voor klaarliggen. Of het weer zo lang duurt? Er is zeker creativiteit genoeg voor een volgend album maar we gaan nu eerst hier van genieten.

‘Ter plekke’ betekent in dit geval een wijnlokaal omdat de sfeer daar zo inspirerend was?

Klopt, dat is wijnkoperij Streuer in Grolloo waar ik soms even naar toe ga om rustig wat te drinken. Veel spullen die we normaal in de studio gebruiken hebben we mee gebracht naar deze locatie. De studio is over het algemeen een kille, steriele ruimte en hier heerst een prettig warme sfeer. Dit bleek dus een heel goed alternatief te zijn dat ook nog eens wat nieuwe ideëen heeft opgebracht.

Van Duitsland is bekend dat het een uitstekend klimaat heeft voor muziek zoals die door jullie wordt gemaakt. Wordt het album ook buiten onze landsgrenzen aan de man gebracht?

In Duitsland zijn ze ons al lang vergeten dus daar zul je een nieuwe start moeten maken. We richten ons voorlopig op de huidige tournee in Nederland waar we niet alleen club- maar ook theatershows doen.

In interviews benadrukt u veelvuldig niet een bluesband te zijn maar blues-georiënteerde muziek te maken. Toch zijn jullie veelvuldig op de bluesfestivals te vinden en niet op popfestivals.

Een lachende Muskee: Ja, ze vinden ons veel te duur maar we hebben wel op Lowlands gestaan hoor. Dat was een ‘stilteconcert’ waar zowel het publiek als wijzelf met koptelefoons stonden. Wat de muziek betreft, die is gebaseerd op de blues waarbij ik qua teksten soms afwijk van de oude bluespatronen.

In de jaren negentig bent u op zoek gegaan naar de roots van de blues voor Radio Drenthe en de VPRO in Amerika waaruit vervolgens ‘Harry’s Blues’ is voortgekomen. Gaat u daar ondanks het drukke tourschema mee door?

Jazeker! Er zijn al enkele nieuwe afleveringen opgenomen en zo zullen in de uitzendingen interviews gedaan worden met Barry Hay, mijn buurman op Curaçao, en met Ron Jans, behalve trainer van FC Groningen, net als ik ambassadeur van het Take Root Festival dat op 3 oktober a.s. zal plaatsvinden. In de zomer zijn er geen programma’s maar die afleveringen zullen binnenkort worden uitgezonden.

U heeft wel eens aangegeven het zinloos te vinden om terug te kijken maar als we de blik eens vooruit richten?

In 2010 staan we voor het North Sea Jazz Festival geprogrammeerd, inderdaad niet uitsluitend een bluesfestival.

Website Cuby + Blizzards : www.cubyandtheblizzards.nl


Ook op Blues Magazine ...