Q & A Greyhounds

Het nieuwe album van Greyhounds is inmiddels overal goed ontvangen. De band rondom Anthony Farrell en Andrew Trube heeft met ‘Primates’ een prachtige en muzikaal zeer gevarieerde collectie van liedjes uitgebracht. Graag hadden de twee muzikanten uit Austin, Texas ze in een live-uitvoering op de Europese podia gepresenteerd maar nog maar een paar weken voorafgaand aan het prestigieuze SXSW Music Festival in hun achtertuin, liepen plotseling alle plannen voor dit jaar in duigen. Via de digitale wegen wordt geprobeerd om contact te blijven houden met de liefhebbers hier aan de andere kant van de Oceaan. Hetzelfde geldt ook voor het contact met Blues Magazine. Wij waren erg benieuwd naar de huidige stand van zaken met betrekking tot Greyhounds en spraken onlangs met bovengenoemde heren.

Greyhounds // Photography Steve Alcala
Greyhounds // Photography Steve Alcala

Tekst: Jeroen Bakker

Op het moment dat we contact hebben met Anthony Farrell en Andrew Trube verblijven beiden zoals verwacht in hun thuisbasis te Austin. Het ellendige virus heeft in de gehele staat Texas al bijna veertienduizend dodelijke slachtoffers geëist maar zowel familie als vrienden van de twee ondervinden geen gezondheidsklachten. “Uiteraard hadden we dit jaar graag stilgestaan bij twintig jaar Greyhounds maar zoals het er nu voor staat gaan we er van uit dat we volgend jaar bij jullie het eenentwintigjarige bestaan van de band zullen vieren want de optredens zijn verplaatst naar 2021”, aldus Farrell. De optredens waar hij het over heeft zouden eerder dit jaar hebben plaatsgevonden in Leiden, Groningen, Venlo, Enschede, Eindhoven, Amsterdam en het Mudy Roots Europe Festival in het Belgische Waardamme. Met grote trots kijkt Trube op de lange tijd met Greyhounds die zij inmiddels achter zich hebben liggen. Het valt hem niet mee om al die jaren in het kort samen te vatten. “Het is een onwaarschijnlijk leerzame ervaring geweest en ik heb nog steeds het gevoel dat we ons verder ontwikkelen, dat de rek er als het ware nog lang niet uit is. We zijn nooit gestopt met schrijven en we weten elkaar ook steeds weer te inspireren met nieuwe ideeën. We are the yin to each other’s Yang.”

Terwijl de wereld nu al bijna een half jaar op zijn kop staat, slagen beiden er in om het beste te maken van de situatie zoals die nu is. “Het is ons altijd gelukt om positief te blijven tijdens de moeilijke momenten, die er in al die jaren dikwijls zijn geweest, en dat is prettig want anders lukt het simpelweg niet om zo lang met elkaar samen te werken. Ook nu laten we het hoofd niet hangen. In tegendeel, we zijn heel erg blij met de release van ‘Primates’ en hoewel we geen idee hadden wat ons te wachten stond toen we er mee bezig waren hebben we geen moment getwijfeld of het nu wel of niet moesten uitbrengen. Nu het zo ver is zijn we blij met alle reacties op het album en dan maakt het niet eens uit of dat positief is of niet. Ik zie het als volgt: wanneer het album eenmaal verschijnt is ons werk klaar en is het niet langer meer van ons, dan is het van de luisteraar en die heeft het laatste woord.”

Ruim twee jaar geleden werd samen met Sam Patlove Bud’s Recording Services opgezet, een speciaal door hen ontworpen eigen studio, een omgeving waar geen beperkingen zijn en waar absolute creatieve vrijheid heerst. Onlangs werden vanaf hier livestreams uitgezonden om het nieuwe materiaal live te kunnen presenteren. Ook andere bands krijgen eventueel ondersteuning om vanaf deze speciale locatie de muziek wereldwijd te verspreiden. “Juist nu is dat een zeer welkom alternatief gebleken aangezien er belangrijke clubs dreigen om te vallen vanwege de crisis en bands daardoor geen podium hebben. Het is werkelijk droevig te moeten constateren dat belangrijke clubs hier zoals de Continental Club en C-Boys een haast onmogelijke strijd moeten leveren om te kunnen overleven. Wij proberen de lokale politici ervan te overtuigen dat het van levensbelang is dat die clubs geholpen worden. Ik denk dat het vergelijkbaar is met de situatie zoals bij jullie. Het zou verschrikkelijk zijn wanneer een prachtige locatie als Paradiso verdwijnt. Wij hadden het geluk om daar vorig jaar nog te kunnen spelen.”

“Met Bud’s Recording Services kan worden voorzien in de vraag naar livestreams, zowel beeld en geluid, waardoor tijdens de pandemie toch het contact met de fans kan worden gerealiseerd, een behoefte die niet onderschat mag worden. Het contact tussen mensen is juist nu zo belangrijk en ik denk dat iedereen zich daar inmiddels wel van bewust is.” Het in april uitgebrachte ‘Tune In’ bleek per toeval heel actueel te worden aangezien het onderwerp ‘social isolation’ voor iedereen plotseling angstig dichtbij kwam. “De basis hiervoor is al eerder gelegd toen wij ons realiseerden hoe intensief mensen met hun mobiel en vooral met de sociale media bezig zijn. De kracht van sociale media is achterlijk krachtig geworden, niet normaal meer. Het is soms zo erg dat men niet eens in de gaten heeft wat er zich in de directe nabijheid allemaal afspeelt. Sommigen gaan hierin zover dat zij in een sociaal isolement terecht komen, een situatie die nu voor veel mensen onbewust en door een werkelijk bizarre oorzaak helaas werkelijkheid is geworden. Volgens ons hebben de allermooiste herinneringen of ervaringen van mensen juist helemaal niets te maken met een mobiel of met sociale media. Het belangrijkste is de interactie tussen mensen onderling en de ervaringen die zij daarbij ondervinden.”

Greyhounds // Photography Steve Alcala
Greyhounds // Photography Steve Alcala

Het nieuwe album is in meerdere opzichten afwijkend van het voorgaande werk in de afgelopen twintig jaar. Zo is er deze keer veel gebruik gemaakt van externe hulpkrachten. “We stonden heel erg open voor andermans ideeën. Het thema van dit album is dat mensen bij elkaar moeten komen en door communicatie met elkaar iets kunnen bereiken. Datzelfde hebben wij geprobeerd bij de totstandkoming van ‘Primates’. We hebben naast de studio een kapsalon en daar werkt Georgia, de dochter van Doyle Bramhall, die wij hebben gevraagd omdat we op zoek waren naar een vrouwenstem. Ook David Jiminez is te horen op het album. Hij is een enorm getalenteerde zanger en gitarist en ook woonachtig bij ons uit de buurt.” Het voornaamste verschil is ongetwijfeld de productie die voor de allereerste keer in het bestaan van Greyhounds werd uitbesteed. “Logisch toch? Zeker wanneer iemand als Steve Berlin aangeeft beschikbaar te zijn voor deze klus”, klinkt het opgetogen. De muzikant die bekendheid kreeg in zijn functie als bandlid van The Blasters en Los Lobos heeft inmiddels als producer reeds zijn sporen verdiend en gaf zelfs meerdere malen in interviews aan graag eens met de muzikanten uit Austin te willen samenwerken. “Hij heeft ons echt geholpen het geluid te creëren zoals wij dat voor ogen hadden. Daarnaast heeft hij ons gestimuleerd om buiten onze comfort zone te treden met de vocalen en heeft hij bijgedragen aan de teksten waarvan ‘People In The Park’ een goed voorbeeld is. Voor onze zangpartijen hanteerde hij dezelfde werkwijze als tijdens het opnemen van de enorm succesvolle ‘La Bamba’-soundtrack uit 1987. Doing many takes to get the right one sort of like in the movie La Bamba, Ritchie Valens has to keep singing over and over again to get the right performance. Het is bovendien heel prettig om met iemand werken die ook als muzikant veel ervaring heeft.

Farrell lijkt verrast wanneer wij hem vragen naar de ontwikkelingen omtrent de zij-projecten van Greyhounds en in het bijzonder die van Missing Pieces waarvan vorig jaar plotseling wat opnames van verschenen. “Missing Pieces is een gezelschap dat bestaat uit bevriende muzikanten van de Tedeschi Trucks Band, Mofro, de band van JJ Grey, en leden uit de band van Dr. John. Je zou het een Southern Rock-superband kunnen noemen. Het is geen vaststaande bezetting dus iedereen mag aansluiten. We zijn een paar jaar geleden voor de eerste keer bij elkaar gekomen en voordat we het wisten zaten we in een studio te Atlanta voor een opnamesessie. Het idee was ooit om gewoon eens bij elkaar te komen en te zien wat er van terecht komt. Uiteindelijk is er genoeg materiaal voor een volledig album en het zou leuk zijn wanneer we het binnenkort kunnen uitbrengen. Vorig jaar hebben we, ook in Atlanta, een optreden gegeven onder de naam Missing Pieces en misschien dat er nog meerdere gaan volgen. Nu ik er zo over nadenk is dit eigenlijk een goed voorbeeld van waar ik het zojuist over had: Met mensen bij elkaar komen om samen iets moois te kunnen bewerkstelligen”.

Voor de live-vertolking van het nieuwe materiaal van ‘Primates’ zullen we nog even geduld moeten hebben. De optredens van Greyhounds zijn allemaal verplaatst naar volgend jaar maar ondertussen blijven de heren gewoon doorgaan met schrijven. “Het klinkt raar, maar het is een prima periode voor reflectie en om eindelijk eens tijd door te brengen met de familie. Ondertussen kijken we wel hoe alles zich ontwikkelt maar wij blijven, zelfs nu in deze uiterst merkwaardige periode, positief uitkijken naar de toekomst.”


Ook op Blues Magazine ...