INTERVIEW GIANT TIGER HOOCH

In gesprek met Jeroen Ligter

De kogel is door de kerk. Het aftellen is begonnen. Plotseling bereikte ons het heftige nieuws dat Giant Tiger Hooch binnen afzienbare tijd de handdoek in de ring gaat gooien. Het 10-jarige jubileum is inmiddels maar gecombineerd met een heuse Farewell Tour. Nog enkele dagen te gaan en dan zal de schrik van iedere clubeigenaar of festivalorganisatie in Nederland en omstreken voor eens en voor altijd de stekker er uit trekken. Uiteraard zal dit niet zonder slag of stoot verlopen. Met een grote knalfuif in Paradiso zal 2 januari a.s. gelegenheid worden geboden om de band nog eens aan te moedigen, uit te lachen of misschien ook te bedanken voor, bijna 10 jaren lang durende prettige chaos, dampende Rock ’N Roll, met gitzwarte Soul doordrenkte Blues en allerlei niet verklaarbare of ongedefinieerde genres.
Hoe het zover heeft kunnen komen vroegen wij onlangs aan Jeroen Ligter, boegbeeld, voorman, frontman en bovenal oprichter van deze zooi ongeregeld, beter bekend als De Blamage.

Tekst: Jeroen Bakker

“Een stelletje Bloedzuigers zijn het!”, klinkt het aan de andere kant van de lijn wanneer we Jeroen Ligter vragen waarom het niet lukte om iedereen op het zelfde moment op de zelfde plaats bij elkaar te krijgen voor het allerlaatste diepgaande onderhoud. “Probeer je te regelen dat ze eindelijk de kans krijgen om overal op hun plasje op te leggen en dan komt dat tuig gewoon niet opdagen. Snap je nu ook waarom we stoppen?” Een druk gezinsleven en een ‘normale’ baan blijken maar moeilijk te combineren met het energievretende tourleven van ‘die kutband’. Niet ruzie en ook geen muzikale meningsverschillen zijn de oorzaak van het naderende afscheid. “We hebben in al die jaren nog nooit ruzie gehad. Is misschien ook niet goed denk ik soms. Er is altijd ontzettend veel lol getrapt. We spelen ook niet voor het publiek, we spelen voor ons vieren.” Nee, het bleek een gebrek aan motivatie dat tot het afzeggen van de laatste serie optredens leidde, maar dat 2 januari wel doorgaat staat als een paal boven water.

Giant Tiger Hooch

Over de financiële gevolgen die de gecancelde optredens met zich meebrengen praat hij liever niet.
Verdrietig om het naderende einde van het zooitje ongeregeld is hij evenmin. Het voelt eerder als opluchting. “Laat de advocaten het maar met elkaar uitvechten. Kijk de band bestaat bijna tien jaar maar het heeft minimaal twintig jaar van mijn leven gekost. Er is zoveel gebeurd, dat is nauwelijks te bevatten.” Het blijkt echter wel altijd al een grote droom te zijn geweest om ooit eens een festival in Paradiso georganiseerd te krijgen. Die kan nu dus van de bucketlist worden gehaald. Typisch een gevalletje van ‘stoppen op het hoogtepunt’ zeg maar.

“Een organisator vinden die een soortgelijk iets aandurft is niet bepaald makkelijk. Wie ons langere tijd volgt weet dat Giant Tiger Hooch gelijk staat aan de Firma List & Bedrog. Ik sta er dan ook nog steeds vol verbazing naar te kijken als ik het programma zie van 2 januari en vervolgens besef wie daar allemaal komen opdraven.” De kaarten voor deze bijzondere avond zijn gewild. Wie al eerder op zoek is gegaan naar tickets voor dit Sugar Mountain-Evenement kwam op Viagogo de naam Giant Tiger Hooch tegen tussen ‘vergelijkbare evenementen’ als John Legend, Jamiroquai, Rag ’N Bone Man en Billy Ocean. Het programma voor volgende week dinsdagavond is zowaar niet misselijk. Naast “The Hooch” zullen namen als Robbing Banks, Lefties Soul Connection, The Shady Greys, The Dawn Brothers en T-99 voor een belachelijk lage entreeprijs te zien zijn in Paradiso. Rond een uur of zeven wordt er afgetrapt en tussen de bedrijven door worden vuige plaatjes gedraaid door de vermaarde DJ’s Anton en Taco Fett. “Het zijn allemaal vrienden van ons die er die avond op het podium zullen staan. Onno Smit van Lefties, en daarnaast overigens druk bezig met Michelle David & The Gospel Sessions, heeft ons door een tour met Beans & Fatback enorm in het zadel geholpen en Mischa van T-99 heeft ons laatste album geproduceerd. En ach… The Shady Greys dat zijn gewoon lieve kinderen.” GTH zal de avond niet afsluiten. “Wij organiseren het weliswaar maar ik heb niet de behoefte om die avond ‘te shinen’ snap je? Bovendien, een band als Lefties Soul Connection die zijn zo verschrikkelijk goed, het zou commerciële zelfmoord zijn wanneer je die voorafgaand aan ons optreden zou neerzetten. Ben je gek geworden? Laat die gasten maar de kopstoot uitdelen”.
Ligter prijst zichzelf gelukkig dat hij op de leukste festivals en in alle fijne clubs heeft kunnen spelen. Daarnaast heeft hij door de muziek heel veel fijne gasten heeft leren kennen. Regelmatig is in een kleedkamer met de jongens van Automatic Sam de boel op stelten gezet. “Overal waar wij kwamen stond het plezier voorop en we hebben na de concerten nog albums verkocht ook. Van ‘Panda! Panda! Panda!’, ons laatste album is dus gewoon een tweede persing verschenen.”

“Wat die andere jongens gaan doen na GTH? Geen idee maar Simon, de bassist, gaat rentenieren.” Over het vermoeden dat Herman het meeste geld gestolen heeft om er Jimmy Choo Shoes van te kopen mag niets worden geschreven. “Joris, onze gitarist, blijft vast wel in de muziek actief en Jort, Jort is een wolf in schaapskleren, hoewel: hij is een trendsetter. Hij was de eerste die zijn broekspijpjes veel te hoog had zitten omdat ze nergens een goed passende spijkerbroek voor hem hadden. Nu dragen al die hipsters hun broekspijpjes net zoals Jort. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk geluidsman bij een andere band. Ik heb het tien jaar met die gasten geprobeerd om ze op hetzelfde niveau als dat van mij te krijgen en nu ben ik gewoon moe. Nu ik er over nadenk heb ik spijt dat we indertijd nee hebben gezegd tegen Pinkpop. Het anders kunnen lopen maar maak je trouwens over mijn toekomst geen zorgen hoor. Ik heb zelf nog een bandje waarmee we een plaatje gaan uitbrengen. Dan ben ik in de zomer ook weer zoet, begrijp je?”

Nog één maal zal er een bak schaamteloos jatwerk van o.a. John Lee Hooker, R.L. Burnside en Jon Spencer over het publiek worden uitgebraakt en daarna zal toch echt de handdoek in de ring worden gegooid. Na o.a. veertien keer Paradiso, tien keer Tivoli, vele malen Patronaat, optredens op Zwarte Cross, Scumbash, voorprogramma’s voor Joe Bonamassa, Tony Joe White, Phantom Limb, Cuban Heels en heel veel andere prachtige bands… “Als je het dan als publiek nog niet snapt….” Tot slot vraagt Ligter of we het volgende nog even nadrukkelijk willen vermelden: “De oproep is om zoveel mogelijk confetti mee te nemen voor Jorit”. De zoektocht naar erkenning en roem zal na 2 januari definitief worden gestaakt.
Nederland Muziekland zal nooit meer hetzelfde zijn….

Speeldata:
2 Januari 2018
 –  Paradiso, Amsterdam
 (zie ook concertagenda)

Website: http://gianttigerhooch.tumblr.com/


Ook op Blues Magazine ...