Ganashake

IN GESPREK MET… GANASHAKE

10 Januari 2011

Tekst : Jeroen Bakker

BluesMagazine maakt graag van de gelegenheid gebruik om met ‘de toekomst van de blues’  van gedachten te wisselen. Met ‘de toekomst’ wordt in dit geval Ganashake bedoeld.

Het is in eigen land behoorlijk snel gegaan met de drie Belgische vrienden die eigenlijk per toeval deze band zijn begonnen. Toch blikken we met zanger/gitarist Jess Jacob vooral even terug op het afgelopen half jaar.

De eerste kennismaking met Ganashake op het podium vond voor BluesMagazine plaats op het laatste Belgische Rhythm & Bluesfestival in Peer. Wat schiet jou als eerste te binnen als je denkt aan die gedenkwaardige, snikhete dag?

Het was een beetje beangstigend. We mochten daar openen en waren ontzettend nerveus.
We liepen iets te hard van stapel en speelden in het begin veel te snel.
Het publiek leek het allemaal prima te vinden want de reacties waren heel positief.
Het schijnt dat we daar een goede indruk hebben gemaakt.

Wat is de grootste verandering die er heeft plaatsgevonden sinds het optreden in Peer?

We zijn volwassener geworden en vooral een stuk hechter. In muzikaal opzicht ‘plakt het meer tezamen’ en zit het gestructureerder in elkaar. We hebben veel optredens gedaan in eigen land en zijn begonnen met het schrijven van nieuw materiaal.

Het titelloze debuutalbum bestaat uit twee delen namelijk Session 1, opgenomen in november 2009, en Session 2 uit eind juli 2010. Vanwaar deze opdeling?

Het eerste gedeelte werd gebruikt voor een ep die diende ter promotie. Er zijn enkele exemplaren rondgestuurd naar diverse radiostations en plotseling werd het opgepikt. We besloten vervolgens om er nummers aan toe te voegen en zo een volledig album te kunnen uitbrengen. Omdat we in de tussentijd veel optredens hebben gedaan liet het tweede deel even op zich wachten. Vervolgens werden er diverse foto’s ‘getrokken’ en moest er een hoes worden ontworpen. Het album zal zeer binnenkort ook in Nederland te verkrijgen zijn. (21 januari om precies te zijn – lees recensie hier)

De van TC Matic bekende Jean-Marie Aerts, die al eens de Urban Dance Squad produceerde en in het bezit schijnt te zijn van een authentieke Robert Johnson-gitaar, zat achter de knoppen. Hoe is dat contakt tot stand gekomen?

Wij werden in ons dorp gevraagd of we met elkaar muziek wilden maken op de eerste editie van het Erpskwerpse Crisisfestival 2009.

?????

Een gratis festival dat in het dorp werd opgestart toen de crisis pas was uitgebroken.
Er kwam niet alleen heel veel publiek, voornamelijk dorpsgenoten, op af maar het werd ook gefilmd door een lokale tv-zender. Die uitzending werd door de ook in deze regio woonachtige Jean-Marie bekeken en het maakte blijkbaar indruk. Hij zocht vervolgens contakt met ons en toen hebben we er een paar nachtjes overheen laten gaan. We hebben het goed overlegd met elkaar. We zijn nog jong en hebben geen haast.

De muziek van Ganashake omvat meer dan blues alleen. Toch werd er al ergens opgemerkt dat jullie de blues in België weer hip maken. Heb je er iets van gemerkt als je in het publiek kijkt?

Ik heb het zelf niet gelezen en ben daar niet zo mee bezig. We hopen natuurlijk zoveel mogelijk mensen naar onze optredens te krijgen. Het zijn volgens mij niet alleen bluesliefhebbers die onze concerten bezoeken.

Kun je nu al aangeven wat voor Ganashake het hoogtepunt van 2011 gaat worden?

Het hoogtepunt voor ons is het feit dat we voor de eerste keer in Nederland mogen spelen. Het is voor een band nu eenmaal zeer bijzonder om je in het buitenland te kunnen presenteren.

Er staan in januari optredens op de agenda in Café TomTom te Heythuysen (16 januari) en op het Southbound Festival in de W2 te Den Bosch (22 januari). Voelt dat ook aan als spelen in het buitenland?

Toch wel… Maar we zullen ons daar zeker op ons gemak voelen!

Internet : http://ganashake.com/


Ook op Blues Magazine ...