Foto Interview: Eric Gales - Rockin' The Blues

Interview: Eric Gales is Rockin’ The Blues!

Eric Gales is in topvorm. De gitaargigant (1974) bracht begin 2017 zijn 15e album ‘Middle Of The Road’ uit. Gales wordt vaak in één adem genoemd met gitaristen als Joe Bonamassa en Walter Trout, terwijl wereldsterren als Carlos Santana en Dave Navarro tot zijn grootste fans behoren. Gales sleepte al diverse awards in de wacht en is heel recent nog genomineerd in de Amerikaanse Blues Music Awards 2018 voor beste Rock Blues Artiest.
De charismatische gitarist/zanger steekt zijn liefde voor Jimi Hendrix niet onder stoelen of banken en dat is duidelijk in zijn muziek terug te horen. De expressieve Gales staat bekend om zijn stevige riffs en kenmerkende gitaarsolo’s. Gales’ optredens staan bol van een dynamische combinatie van rock, funk en dampend vette bluesrock!

Eric Gales is één van de toppers van de eerste editie van Rockin’ The Blues Festival, dat in maart 2018 van start zal gaan en het paradepaardje is van Provogue Records/ Mascot Label Group, één van de meest prestigieuze blues(rock)labels in de wereld. Tijdens deze eerste editie van Rockin’ The Blues, zullen de talentvolle bluesmuzikanten Eric Gales, Quinn Sullivan en Gary Hoey acte de présence geven, met als speciale gast Lance Lopez! In totaal staan er maar liefst zeven shows in drie landen gepland. Daarnaast is het festival ook bedoeld om nieuwe talenten een springplank te bieden, zo staat deze editie de 18-jarige Amerikaanse gitarist Quinn Sullivan in de schijnwerpers.

Vanaf 9 maart aanstaande zal de Rockin’ The Blues trein diverse Europese zalen binnendenderen en dit is een mooie aanleiding voor Blues Magazine om kort met gitaarwervelwind Eric Gales bij te praten. Dat doen we in het karakteristieke Burgerweeshuis, midden in het historische centrum van Deventer en vlak voor Eric het podium daar zal beklimmen.

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

Eric Gales is, na enkele jaren van afwezigheid, in 2017 weer volop terug te vinden op de bluespodia in Europa.”Ik hou van Europa, ik speel hier erg graag. Hoewel er wat mij betreft eigenlijk geen verschillen zijn met het spelen in de States. Het gaat om het spelen voor fans en vooral ook om nieuwe fans te benaderen. Waar dat is of hoeveel mensen er in een zaal staan, maakt mij helemaal niets uit. Ik doe uiteindelijk wat ik het liefste doe.”

Geboren in Memphis, Tennessee groeide Eric op in een uiterst muzikaal gezin, waarin de kerk een belangrijke rol speelde en waar traditionele gospel en blues hoogtij vierden. Een gezin met vier broers, waarvan er twee leerden om de gitaar ondersteboven en linkshandig te bespelen. Het is eigenlijk een soort van Gales familietraditie. Er werd volop muziek gedeeld met ooms, tantes, nichtjes en neefjes, het was één hechte en christelijke familie. De Gales jongens groeiden min of meer in de kerk op. Die invloeden van toen, met al die verschillende stijlen, zijn nu goed terug te horen in Eric’s muziek.

“Ik was vier jaar oud toen ik gitaar begon te spelen. Dat was niet écht moeilijk, het ging gewoon vanzelf. Via Eugene, mijn oudere broer, kwam ik in aanraking met stijlen als jazz, country en blues. Hij liet me muziek horen van artiesten als Jimi Hendrix, Clapton, Stevie Ray Vaughan, Jerry Reed en Albert King. Maar ook hiphop, fusion en noem nog maar op. Het werd me met de paplepel ingegoten, dus ging ik er uiteraard iets mee doen. Weet je, ik hou van ál die stijlen en maak er gewoon mijn eigen creatie van. Puur op gevoel dus, zelfs onder het spelen verander ik van stijl.”

Zijn oudere broer Eugene Gales speelde een grote rol in Eric’s leven, zowel in zijn jeugd als in de muziek. Niet alleen speelt Eugene op Eric’s albums mee, ook speelde hij basgitaar in de succesvolle Eric Gales Band, opgericht in 1991, waarin de drie broers Eric, Eugene en Manuel aka Little Jimmy King speelden. (Manuel overleed in 2002). Interessant detail: op 20 januari 2018 zal de Eric Gales Band een eenmalig optreden, genaamd The Resurrection Reunion, doen in hun eigen stad Memphis!
“Mijn broer Eugene leerde me dat ik niet alles klakkeloos moest kopiëren, maar juist buiten de box denken. Eugene was er altijd voor me en is, nog steeds, een belangrijke factor in mijn leven. Hij nam me bij de hand en (bege)leidde me door mijn leven. Natuurlijk keek ik altijd erg tegen hem op en probeerde hem te imiteren, zoals dat meestal gaat bij oudere broers.

Ik ben net als hij een rechtshandige speler die linkshandig en upside down speelt. Ik heb het ooit op die manier aangeleerd en toen ik erachter kwam dat het niet gebruikelijk was, kon ik niet meer terug. Het werkt gewoon goed voor mij. Ik heb mijn gitaarskills wel van rechtshandige gitaristen geleerd. Ik zeg altijd: je kunt het leren door goed te luisteren en dat heb ik ook gedaan.

Op 20 januari staat er inderdaad in Memphis een reünie gepland van de Eric Gales Band, wat een idee was van mijn echtgenote LaDonna. Zij is altijd een grote fan van de EGB geweest en heeft dit georganiseerd. Het is zeker meer dan 20 jaar geleden dat wij hebben samengespeeld en daar kijk ik gigantisch naar uit! Naast Eugene en oorspronkelijke drummer Hubert Crawford, zullen er veel vrienden, fans en familie aanwezig zijn.”

Foto Interview: Eric Gales - Rockin' The Blues

Eric Gales heeft een lange, zware periode van verslavingen achter de rug, maar is nu enkele jaren clean. Hij heeft knetterhard gewerkt, speelt puur vanuit zijn hart en er kan gezegd worden: de man is echt terug! Dat werd in 2017 beloond en bekroond met het album ‘Middle Of The Road’, het vierde album op het Mascot label. Een album dat wereldwijd méér dan goed ontvangen werd en geproduceerd is door de ervaren producer Fabrizio Grossi, met wie hij ook samenspeelt in de Supersonic Blues Machine.

En al heeft de gitarist maar liefst 15 albums op zijn naam staan, op ‘Middle Of The Road'(lees de recensie hier) toont Eric zich het meest open en expressief. Het is een diep persoonlijk en reflecterend album geworden, dat beschrijft waar hij nu in zijn leven staat en waar hij wil zijn. Het album is wellicht Gales’ meest toegankelijke werk tot nu toe. Zijn nieuwe liedjes putten diep uit zijn persoonlijke worstelingen en samen met de hulp van enkele goede vrienden als Gary Clark Jr., Lauryn Hill en young cat Christone ‘Kingfish’ Ingram, leverde hij een fantastisch album af! Eric vertelt trots over ‘Middle Of The Road’:

“Ik ben erg enthousiast over hoe het allemaal is gegaan: het schrijven, de opnamen, de samenwerkingen en wat het uiteindelijke resultaat is geworden. Dit is een soort van frisse, nieuwe sound voor me, het lijkt haast een nieuwe blues. Een soort van ommekeer. Voor mij betekent het simpel gezegd: het leven is goed en ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst.”

“Een optreden van Eric Gales betekent dat je voorbereid moet zijn op emotie, heel veel emotie, in welke vorm dan ook. Of het nou de dankbaarheid is dat hij na 20 jaar langs de afgrond te hebben gelopen nu eindelijk zijn “rust” heeft gevonden of de blijdschap dat hij nu precies dat doet, waar hij goed in is, muziek maken. Het uit zich allemaal in een emotionele rollercoaster, die hij op inspirerende en pure manier aan het publiek ten toon spreidt….” aldus Edwin Birkhoff in zijn concertverslag van het optreden van Eric Gales op 17 oktober j.l. in TivoliVredenburg in Utrecht.

“Ik ben een emotionele man, dat klopt helemaal, en op het podium komt het er allemaal uit. Dat is een onderdeel van mij en ik kan en wil er niets aan doen. Het is heerlijk als ik op die wijze mensen kan raken, als ik mijn verhaal mag vertellen en uitleggen waarom ik doe wat ik doe. Wellicht helpt het zelfs andere mensen. Het is een volkomen natuurlijk geheel en mijn muziek komt er simpelweg uit zoals ik me voel. Dat is waar het om draait, puur om gevoel.”

Welke muzikanten hebben jou beïnvloed? “Uiteindelijk is iedereen natuurlijk door iets of iemand beïnvloed. Jimi Hendrix is natuurlijk de top, met zijn vloeiende, schijnbaar moeiteloze vaardigheid op de gitaar. Maar ook Jimi had zijn eigen voorbeelden, wat weer vertakte in andere stijlen. Ik ben daarnaast ook weer beïnvloed door mensen die beïnvloed zijn door Hendrix. Alles is geëvolueerd, dat is volkomen normaal. Ook Eric Johnson beïnvloedde de manier waarop ik speel, ik heb zoveel van hem geleerd. En niet te vergeten Robin Trower en Stevie Ray Vaughan. Door deze muzikanten, en anderen, ben ik geworden wie ik ben. Ik heb groot respect voor al die mensen.”

Rockin’ The Blues
Het idee om een Mascot Label Group festival op te zetten bestond al jaren in het hoofd van directeur Ed van Zijl. In maart 2018 wordt deze droom eindelijk werkelijkheid. De eerste editie van Rockin’ The Blues belooft een memorabel evenement te worden. Het omvat een headline show van elke gitarist en een gitaarspektakel van de heren tijdens de ‘final jam’. Ook meet & greets staan op het programma en men kan deelnemen aan een gitaar clinic, waarbij vragen gesteld kunnen worden over allerhande zaken betreffende gitaartechnieken en het leven ‘on the road’.
“Ik ben 100 % klaar voor de Rockin’ The Blues Tour en wat een geweldig initiatief van Mascot. Daar kijk ik enorm naar uit! Ik kom samen mijn goede vrienden Gary Hoey en Lance Lopez en niet te vergeten Quinn Sullivan. Dat wordt in ieder geval lekker spelen en ook gitaarclinics zijn altijd leuk om te doen. Er komen meestal deelnemers van alle leeftijden, met heel wisselende interesses. Soms gaat het puur om het gitaarspel, soms puur om de muziek en soms wil men alles weten over de business.”

Gales heeft al met de grootste bluesartiesten gespeeld. Nóg een project waar Eric Gales warm voor loopt in de formatie Supersonic Blues Machine, met onder andere Fabrizio Grossi, Kenny Aronoff en Lance Lopez. “Een geweldig collectief! Daar rolde ik via Mascot in natuurlijk en het is een project van Fabrizio, met wie ik al een goede band had. Het leek mij direct al een erg goed idee. Optreden met de band is het leukste, al moesten we helaas vorig jaar het Lighttown Blues skippen. Gelukkig speel ik wel mee op het tweede album van de SSBM, ‘Californisoul’. Fijn om te horen dat de band zo populair is in Nederland!
Ik zou ook wel eens met John Mayer willen spelen. Eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat dat ook nog wel eens gaat gebeuren. Die gast is naast een geweldig songwriter ook een hele goede, serieuze gitarist.”

Tenslotte zijn we natuurlijk reuze benieuwd wat de verdere plannen van Eric Gales zijn voor 2018? “Naast het feit dat er veel getoerd gaat worden, ben ik inmiddels alweer volop aan het schrijven voor mijn nieuwe album dat in de pijplijn zit en hopenlijk in 2018 het licht zal zien.”

Rockin’ the Blues 2018: Maak je borst maar nat. Eric Gales is on fire!

Eric Gales komt op 16 maart met het Rockin’ The Blues Festival naar Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer.

De tour wordt afgetrapt op:
09 maart – Fabrik, Hamburg
10 maart – Columbia Theater, Berlin
11 maart – FZW, Dortmund
13 maart – Muffathalle, Munich
15 maart – Batschcapp, Frankfurt
16 maart – Boerderij, Zoetermeer
17 maart – The Garage, London

Website Eric Gales

BOOM!

Foto Interview: Eric Gales - Rockin' The Blues


Ook op Blues Magazine ...