eric bibb

In gesprek met … ERIC BIBB

Interview 14 Februari 2012 door Jeroen Bakker

Het North Sea Jazzfestival van 2010 was een bijzondere editie. Velen herinneren zich nog de WK-finale op zondag 11 juli waarvoor zelfs het optreden van Stevie Wonder werd uitgesteld. Aan de vooravond vond echter een hoogtepunt plaats in de ‘Darling’, één van de locaties op het grote Ahoy-complex, die wel een goed einde kende. Eric Bibb speelde een magnifieke semi-akoestische set van 75 minuten die het publiek ademloos in zijn greep hield.

De 60-jarige Amerikaanse zanger/gitarist en schrijver heeft met zijn akoestische bluesmuziek in zowel Europa als Amerika een groot publiek weten te bereiken. Hoewel opgegroeid in de New Yorkse folkscene tijdens de jaren zestig, slaagt Bibb er keer op keer in om met nieuw materiaal te verschijnen waarbij de inspiratie wordt gehaald uit het werk van de oude, en dikwijls vooroorlogse, bluesmeesters. Op het vorige album werd zelfs de gitaar van de legendarische Delta-bluesman Booker ‘Bukka’ White gebruikt. Booker’s Guitar wordt door vele critici omschreven als ‘beste bluesplaat ooit gemaakt’, iets waarover gediscussieerd kan worden maar feit is wel dat het, nu bijna twee jaar geleden, de hoogste positie op de Billboard Album Charts bereikte.

Bibb zal in het laatste weekend van april weer te zien zijn in Nederland voor drie optredens.
Deze keer zullen de optredens in het teken staan van Deeper In The Well, het laatste album en, het mag bijna geen verrassing heten, wederom een waar meesterwerk.
Hoog tijd dus voor een korte update…

Hoewel hij woonachtig is in Finland bellen we hem in het zonnige Californië.
Wie denkt dat de muzikant daar de gehele dag in een luxe strandstoel van een heerlijke cocktail geniet, komt bedrogen uit.“Ik ben momenteel druk bezig met een tournee in Amerika en over enkele weken zullen we beginnen met de voorbereidingen voor een reis naar Australië waarna we vervolgens doorreizen naar Europa”, aldus Bibb.
“De promotie voor het nieuwe album Deeper In The Well staat nog op een laag pitje. Ik speel slechts enkele nieuwe dingen maar wacht het nog even af totdat het officieel is uitgebracht.
Ik ben nooit echt intensief bezig geweest met de promotie van iets nieuws hoor. Een goed album verkoopt zichzelf zeg ik altijd”.
Het blijkt een understatement van jewelste. Booker’s Guitar, de voorlaatste verzameling van Bibb werd zoals gezegd onderscheiden met grote prijzen. Voor iemand die zich het grootste gedeelte van het jaar niet in zijn thuisland laat zien en dus gemakkelijk in de vergetelheid kan geraken, mag dat toch als iets opzienbarends worden aangemerkt.
“Ja, daar ben ik zelf ook wel erg door verrast. Er blijkt hier een buitengewone interesse te zijn ontstaan voor de roots van de Amerikaanse muziek. Het blijkt maar weer dat niet iedereen zich laat gek maken door de dominantie van programma’s als American Idols en dergelijke. Er zal altijd behoefte zijn aan oprechte muziek die door echte muzikanten gespeeld wordt”.
Bibb verwijst onbedoeld naar Jerry Douglas, een zeer grote meneer in de Amerikaanse country- en bluegrasswereld, die een belangrijke rol speelt op zijn nieuwe hoofdzakelijk akoestische album. Douglas speelt namelijk Dobro, een metalen gitaar die een nogal felle, harde toon produceert. Hij zal er wegens een druk schema met de band van de in Amerika immens populaire Alison Krauss niet bij zijn tijdens de optredens van Bibb in Europa.
Daar waar Get On Board een typische ‘Nashvillesound’ bevat, ademt Deeper In The Well de sfeer van Louisiana uit. Zijn er nog meer steden die op een muzikaal eerbetoon van jou kunnen rekenen?
“Ik heb in het verleden wel eens samengewerkt met Habib Koité, een zanger/ gitarist uit Mali die ontzettend mooie muziek schrijft en een geheel eigen manier van spelen heeft. Hij heeft een stijl ontwikkeld die ergens tussen de blues en flamenco zit. Met hem heb ik recentelijk de opnamen voltooid van een nieuw album dat waarschijnlijk in de zomer zal worden uitgebracht. Het is opgenomen in Bamako, de hoofdstad van Mali. Uiteraard neem je de invloed van de omgeving waar je speelt, mee in de muziek. Je zou het kunnen omschrijven als een soort Transatlantische blues”.
Is die drang om steeds maar weer die muzikale horizon te verbreden nooit eens verdwenen?
“Nee, als muzikant kun je tevreden zijn over een laatste album maar op het moment dat het is uitgebracht is er al weer veel tijd verstreken en ben je soms al weer halverwege de voorbereidingen van iets nieuws. Iedereen, ook jij, ontwikkelt zich verder en in één jaar tijd kan wat dat betreft veel gebeuren. Ik houd me natuurlijk niet alleen bezig met blues maar zoals je op Deeper In The Well kunt horen zitten er ook veel country- en folk-elementen in. Je gaat op zoek naar de bron maar die is, zeker wanneer het rootsmuziek betreft, onuitputtelijk”.

Eric Bibb @ Paradiso, Amsterdam (NL)

Op de vraag of er behalve de aanstaande Europese tournee nog meer interessante korte termijnplannen zijn reageert Bibb enigszins afwijkend en lijkt het heel even of er aan de andere kant van de lijn druk wordt overlegd.
Twee uur na ons gesprek wordt bekend dat President Obama een feestje ter ere van de bluesmuziek organiseert op 21 februari. ‘In Performance at the White House: Red, White and Blues’ presenteert de eerste namen: Mick Jagger, B.B. King, Buddy Guy, Jeff Beck en vele anderen. Het klimaat lijkt op dit moment optimaal voor artiesten die zich bezighouden met het in stand houden van dit prachtige muzikale erfgoed want hey…! Als zelfs de president van Amerika zegt dat het goed is…

Eric Bibb Livedata

26 April Lantaren Venster, Rotterdam (+supp.-act Sean Taylor)
27 April Amstelkerk, Amsterdam (+supp.-act Sean Taylor)
28 April Oosterpoort, Groningen Rhythm & Blues Night 2012

Eric Bibb @ Paradiso, Amsterdam (NL)

website artiest: www.ericbibb.com


Ook op Blues Magazine ...