Afgelopen zondag, 21 maart 2010, was er weer van alles te beleven in Bluescafe De Buurvrouw in Winterswijk. Zoals onze BluesMagazine vriend Gerrit Harmsen na de show van Michael Burks vorig jaar al opmerkte: Er gebeuren leuke dingen in Winterswijk! Nu dus weer!

Nu was er zelfs een dubbel concert, maar dat was meer toeval. De stichting Sunday at the Corner , o.l.v. Bert Hek en Anke Leus, organiseert al enkele jaren muziekevenementen en is sinds dit jaar uitgeweken naar Cafe De Buurvrouw. Zij hadden vandaag Doug MacLeod in hun programma. Nu wil het toeval dat voor deze switch, Hans Derksen, eigenaar van dit prachtige bluescafe, op dezelfde dag Eamonn McCormack had gecontracteerd. Dus 2 shows voor 10 Euro’s!
Helaas arriveerde ondergetekende pas rond 19.30u i.v.m. een verjaardagsfeest en miste Doug. Jammer, las goede dingen in ons lijfblad BluesMagazine over hem , maar ja, je kan niet alles hebben toch? Toen ik De Buurvrouw binnenging kwam mij de dampende blues van Eamonn al verwelkomen. Wat een heerlijke, recht voor de raap, no nonsense bluesrock. Het stond als het bekende huis. Geen flauwekul, spelen met die handel en hoe! Een heerlijke avond ouderwets gitaarmuziek met veel eigen nummers maar ook de bekende covers van vooral Rory Gallagher, met wie Eamonn nog samen heeft gespeeld, en Thin Lizzy ! Allen Iers dus wat wil je. Wat ik hoorde van Bert was dat het bij Doug drukker was en dat veel mensen vertrokken na zijn show (etenstijd ?) Trouwens ook erg goed geweest . Het nog wel aanwezige publiek genoot enorm van Eamonn en band en zij maakten er samen een mooi muziekfeest van!
Na afloop hadden Eamonn en ik nog een zeer geanimeerd gesprek over van alles en hieronder nog een verslag ervan .

Eamonn McCormack (aka Samuel Eddy) @ BluesRock Festival Tegelen

In gesprek met … EAMONN McCORMACK (voorheen Samuel Eddy)

21 maart 2010 – Tekst: Andre Wittebroek

Eind jaren 80, begin jaren 90 heb ik je vaak zien optreden onder de naam Samuel Eddy en ineens was je , het leek wel van de aardbodem verdwenen? Waarom?

Ik was er even helemaal klaar mee, met het toeren, het geregel , het van huis zijn. Na het voorprogramma van ZZ Top verzorgd te hebben in Amsterdam ben ik van het podium gegaan met het idee een 6 maanden pauze te nemen. Ik was 10 jaar onafgebroken on the road geweest en moest even afstand nemen. Alleen de 6 maanden werd 8 jaar!! In die periode heb ik een eigen platenmaatschappij opgericht en ben me bezig gaan houden met het steunen van nieuw, jong talent in Ierland en dat doe ik nog steeds. Luister bijvoorbeeld eens naar The Deans!

Wat was de reden om weer op te gaan treden?

In die 8 jaar ben ik natuurlijk wel gitaar blijven spelen, mijn grootste hobby. 2 Jaar geleden werd ik gevraagd om op het jaarlijkse tributefestival voor Rory Gallagher in Ballyshannon op te treden. (Jullie Marcel Scherpenzeel is daar ook regelmatig.) Mijn vader, toen al ver in de tachtig, haalde me over dat te doen en dat was de push die ik nodig had. En nu ben ik weer on the road.

Wat waren en zijn je grootste muzikale helden?

Rory Gallagher en Philip Lynott , verder nog Johnny Winter, Eric Clapton en … mijn goede vriend Jan Akkerman, een van de beste gitaristen ever!
Over Lynott nog de volgende anekdote. We zijn beiden geboren in Dublin en hebben daar altijd gewoond. Phil werd steeds beroemder en natuurlijk werd er in de muziekwereld veel over hem gepraat. We hadden elkaar echter nog nooit ontmoet en steeds hoorde ik, bijvoorbeeld, na een kerkdienst, een sportwedstrijd, de supermarkt: Je hebt Phil gemist, hij is net weg! Een tijd later was ik op vakantie in Marokko en wachtte op de ferry in Tanger en wie liep ik daar tegen het lijf: jazeker onze Phil!! Niet in Dublin maar in Afrika? Toeval, wie zal het zeggen!

Zijn er plannen voor een nieuwe CD of DVD?

Jazeker! Deze zomer nemen we een CD op met 12 nummers en die moet in de herfst klaar zijn. Hij komt uit op mijn eigen label. Een DVD staat voor volgend jaar in de planning.

Ken je ons online BluesMagazine eigenlijk ?

Jazeker! en Marco van Rooijen is de BESTE popfotograaf die ik ken, waarna hij wegbeent naar zijn auto om even later terug te komen met enkele toerposters van hemzelf. Wil je er enkele aan Marco geven, heb er namelijk een van zijn foto’s voor gebruikt!! Waarvan acte, maar dat Marco een topper is met zijn foto’s was ons ook al lang bekend.

Een laatste vraag. Ken je het “Blues In The Schools” project en zou je dat een keer op mijn school willen doen?

Ja dat ken ik. Een prachtig project om de jeugd meer bij de blues te betrekken. En op mijn vraag om dat op mijn school te komen doen, komt een volmondig: Graag! Dat houd ik dus in mijn achterhoofd voor de toekomst. Eamonn komt dus op de lijst bij Michael Burks, Stoney Curtis, Henrik Freischlader. Nog 2 erbij en de jaren tot mijn pensioen zijn gevuld!

Mag ik je bedanken voor dit fijne gesprek en zeker tot een volgende keer?

Jij en BluesMagazine bedankt en doe Marco de hartelijke groeten!

Eamonn McCormack

Website Eamonn McCormack : www.myspace.com/eamonnmccormackmusic | www.eamonnmccormack.net


Ook op Blues Magazine ...