Foto Interview: Doug MacLeod

In gesprek met Doug MacLeod

Tenminste twee gedachten huizen er in de ziel van ‘Break The Chain’, het nieuwe album van Doug MacLeod. De bluesman, tegenwoordig woonachtig in Los Angeles, rekent af met zijn jeugd, waarin hij door naasten werd misbruikt, en het grote risico dat slachtoffers later daders worden.

Tekst: Dietmar Terpstra

Maar ‘Break The Chain’ is ook een baken van hoop. In de opmerkelijke spoken word track What The Blues Means To Me vertelt hij dat voor hem de blues vooral een manier is om tegenspoed in het leven te overwinnen. Overcome adversity, is het motto. Het zit de moderne mens niet altijd mee, zeker niet in de bikkelharde strijd om het bestaan zoals die zich de afgelopen jaren in de VS ontwikkeld heeft, The American Dream, die voor velen onbereikbaar is geworden. Maar hoezeer het leven ook tegenzit, een mens dient zijn demonen tegemoet te treden. Anders worden zij jou de baas.

Zo is ‘Break The Chain’ een a-typisch bluesalbum (lees hier de recensie).Zeker, de inbedding is pure country blues, en MacLeod (New York, 1946) is waarschijnlijk een van de meest gerenommeerde vertegenwoordigers van het genre die de muziekwereld momenteel kent. Maar zijn thematiek is maatschappelijk betrokken, doortrokken van mededogen met de lijdende mens. Maar de bluesman steekt ons ook een hart onder de riem in barre tijden. We zijn slechts te gast in deze wereld, dus houdt de rug recht!

Het is niet louter zware kost op MacLeod’s nieuwe plaat, zijn vijftiende sinds hij in 1984 begon met opnemen. Op Mr. Bloozeman steekt hij op hilarische wijze de draak met de wannabees die de muziekwereld bevolken. “Ik kom ze vaak tegen, behangen met tien mondharmonica’s en de duurste gitaren. Virtuoos zijn ze vaak ook. Maar het zijn poseurs, het is louter buitenkant. Blues gaat om gevoel, muziek in het algemeen, for that matter. Ik wilde ze even een klein beetje pesten…”

Doug MacLeod is op tour, op het moment dat we hem spreken. Hij staat op het punt de Big Song Music House in Oxford, Ohio te betreden, vanaf november is hij in Europa. Ver van Old Smoker, zijn geliefde barbecue, waarop hij in zijn vrije tijd graag de typische Amerikaan uithangt. “Ja, ik hou van koken, hoe wist je dat? Die barbecue stelt niet veel voor hoor, eigenlijk is het een groot formaat koekblik. Lekker om daarop in de weer te zijn. Ik maak chicken wings, pulled pork, dat soort dingen. Biertje erbij, de tijd van mijn leven!”

Foto Interview: Doug MacLeod

Ondanks zijn doorgaans easy going natuur, ging het opnemen van ‘Break The Chain’ niet van een leien dakje. Hoewel de opnames in Skywalker Ranch slechts een paar dagen in beslag namen, sloeg halverwege toch de stress ongenadig toe, toen Doug’s zoon Jesse werd gediagnosticeerd met een uiterst zeldzame vorm van kanker. ‘’Daar schrokken we van. We deden onderzoek na onderzoek, en we lieten de kanker niet ons leven bepalen’, aldus MacLeod. “Uiteindelijk werd Jesse op de John Hopkins Universiteit bestraald, en nu is hij volledig vrij van kanker, al zeven maanden.”

‘Break The Chain’ is het verhaal van de uiterst moeilijke jeugd die MacLeod doormaakte. Sprekend juist daarover, via de telefoon vanuit Ohio, valt de muzikant even stil. Het is het verhaal van kindermisbruik, waardoor zijn jeugd getekend is. Waarom heeft het tot nu geduurd voordat hij daarover vertelde? “Dat komt natuurlijk door schaamte. Ik ben gebruikt, door een neef, en door de oppas. Ik schaamde me daarvoor. Het was traumatisch, zoals je je kunt voorstellen. En toen werd mijn zoon Jesse geboren. Zoals je misschien weten worden mensen die misbruikt zijn, later in hun leven vaak zelf misbruikers. Maar toen keek ik dat kleine kereltje in de ogen, en dacht bij mezelf: dat gaat niet gebeuren. I’m going to break that chain!”

Zo is Doug MacLeod anno 2017 een gelukkig mens , 35 jaar getrouwd, en bezig met een tour die hem vanaf 13 november naar Nederland brengt. Tot zijn vreugde ziet hij in toenemende mate jonge mensen in zijn publiek, dat is ook wel eens anders geweest. “Als ze horen waar ik over zing, zie ik soms tranen in hun ogen. Je staat er van versteld hoeveel mensen met tegenslag te kampen hebben. Maar je hoeft geen slachtoffer te zijn! Je kunt de baas zijn over je eigen leven!”

Website Doug MacLeod
Doug’s tourschema is hier te vinden!


Ook op Blues Magazine ...