In gesprek met … DONNA GRANTIS

Tekst: Jan Marius Franzen

In Januari 2012 heeft de zeer talentvolle Canadese fusion gitariste Donna Grantis het debuut album “Suites“ uitgebracht (onlangs besproken in Bluesmagazine.nl, zie hier)
Naar aanleiding van het uitgebrachte debuut album zal zij met haar band de : Donna Grantis Electric Band in de periode van 28 september- 23 oktober Live te zien en te horen in Nederland in Nederland, Engeland, Duitsland en Luxemburg.
Tijd voor BluesMagazine.nl om alvast eens nader kennis met haar te maken.

Ook mogen we CD’s verloten. Interesse? Vul onderstaand deelname formulier in.

Fill out my online form.

Actie loopt tot 10 mei 2012, winnaars worden via de mail op de hoogte gebracht!

Alleen mensen die zich geabonneerd hebben op de nieuwsbrief van BluesMagazine.nl komen in aanmerking. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Meldt u zich dan nu aan …. het kost u niets!!

Over de uitslag van deze actie kan niet worden gecorrespondeerd!

Op je nieuwe CD Suites hoor ik invloeden van Jimi Hendrix en Jimmy Page. (Bijv. de riff van Elektra). De eerste Suite “Electra” is geweldig en de tweede suite “Starla” is zo mogelijk nog beter! In die tweede suite hoor ik ook invloeden van Jeff Beck en zelfs van Hank B. Marvin. Ik heb Jimmy Hendrix, Jimmy Page en Jeff Beck live gezien en ik denk dat jij van hetzelfde niveau bent. Naast je fabelachtige techniek verken je ook nieuwe muzikale gebieden, zoals Jimi Hendrix dat deed en Jeff Beck nog steeds doet. Je muziek is heel verfrissend. Heb ik gelijk over je invloeden?

Donna: Absoluut – Ik ben een grote fan van Jimi Hendrix, Jeff Beck en Jimmy Page.

Door wie ben je nog meer beïnvloed? 

Donna: John Scofield, Bill Frisell, Eric Clapton, Slash, Jack White, Kenny Burrell, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Aretha Franklin, Prince,Billy Cobham, BB King, Scott Henderson, Medeski Martin & Wood en Warren Haynes zijn slechts enkele van de artiesten die een grote muzikaal invloed op mij hebben.

Ik zou je album willen omschrijven als “Beyond the blues”, omdat ik andere muziekstijlen zoals funk en jazz hoor. 

Je hebt helemaal gelijk! Ik hou van jazz, maar ik ben een rocker in hart en nieren. Suites is een combinatie van beide werelden. De nummers hebben de sfeer van jazz met een rock n ‘roll accent! Mijn wortels liggen in Electric Blues en kan je zeker horen op mijn CD.

Ik zie dat je de muziek zelf gecomponeerd hebt. Wat is je bron van inspiratie?

Donna: Alles en nog wat kan mij inspireren zoals een liedje, andere muziek, een idee, een foto, een ervaring, maar uiteindelijk is het, denk ik, toch een bepaald gevoel wat ik dan heb..

Kan je me iets vertellen over je band? Hoe ben je in contact gekomen met Roger en Steve en waarom spelen ze in je band?

Donna: “They Rock My World!”, Roger Travassos, Steve Zsirai en ik kennen elkaar al jaren.
De Toronto muziekscene is een vrij hechte, ongelooflijk muzikale en gepassioneerde gemeenschap. De chemie in de band is echt heel bijzonder. We luisteren
naar elkaar op het podium en we zijn niet bang om in onze live shows verschillende richtingen in te slaan om elk optreden spannend te houden voor ons en voor het publiek.


Ik weet je leeftijd niet(Is dat een geheim?), maar je lijkt mij behoorlijk jong. Leuk haar overigens!

Donna: Hahaha … dank je wel! Echte rock n ‘rollers vertellen nooit hun leeftijd!

Waarom speel je dit soort muziek? Ik denk dat veel mensen van jouw leeftijd heel andere muziek maken.

Donna: Het schrijven van Suites was een heel natuurlijk proces. Het is een geweldig een creatieve uitlaatklep te hebben om onbevangen te jammen met muzikanten in een zeer vrije en geïmproviseerde omgeving. Ik hou ervan om “gevangen” te zijn in het gevoel van de muziek. Bij het uitvoeren van Suites voel ik me zo –dat is zo fijn!!
Ik denk dat nu meer dan ooit genres zich niet zo meer zo gemakkelijk laten definiëren.
Mensen genieten van het luisteren naar veel soorten muziek. Het is een groot goed voor componisten te schrijven vanuit het hart en niet beperkt zijn tot wat er
al eerder gedaan. Dat stimuleert de ontwikkeling van nieuwe muziek..

Wat is je drive als muzikant?

Donna: Ik ben gedreven door mijn passie voor muziek en heb de onverzadigbare behoefte om muziek te maken. Het eerste nummer dat ik als tiener leerde was Stairway To Heaven. Daarna ben ik helemaal verslaafd geraakt aan het gitaar spelen. Ik wist dat ik een gitarist moest zijn. Ik voel me gelukkig als ik een gitaar in mijn handen heb en me vrij muzikaal kan uiten.

Heb je muzikale doelen die je wilt bereiken?

Donna: Ik steef ernaar om muziek te blijven componeren, opnemen en op te treden met de Electric Band. Ook wil ik samenwerken met andere muzikanten, zowel live als in de studio.
Een ultiem doel is om mijn eigen gitaargeluid verder te ontwikkelen, zodat het het publiek aanspreekt, zoals zoveel andere geweldige muzikanten me geïnspireerd hebben. Andere muzikale dromen van mij zijn het podium delen met mijn gitaar helden en op het Crossroads Guitar Festival te spelen!

Wat zijn je nabije toekomst plannen?

Donna: Om heel veel te spelen met de Electric Band.

Hoe zou je Donna Grantis omschrijven als een persoon? Is ze een perfectionist? Wat maakt haar gelukkig en wat ergert haar?

Donna: Ik ben een perfectionist maar muzikaal gezien meer geïnteresseerd in het gevoel dan in technische precisie. Buiten muziek doe ik graag aan yoga en fitness. Ik hou ook van lezen.
Verder hou ik van goede koffie en donkere chocolade.
Wat me ergert? Een slecht gitaargeluid!

Wat zijn je 5 favoriete albums?

Donna:The Jimi Hendrix Experience – Axis Bold As Love, John Scofield – A Go Go ,Led Zeppelin – II
Jeff Beck – Wired, Bill Frisell – East / West.

Heb je een vraag gemist die je toch wilt beantwoorden?

Donna: Suites is wereldwijd verkrijgbaar bij http://elektra.spinshop.com Check mijn website om een gratis nummer te downloaden.  Website: www.donnagrantis.com

Op 10 april a.s. is Donna Grantis gast in het radioprogramma Purple Haze.
zie: http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/?p=244

Donna Grantis Electric Band Tour – oktober 2012

In oktober zal Donna Grantis Electric Band Live te zien en te horen in Nederland op onder meer de volgende data:
– oktober 6 Bluestown Live, Raalte
– oktober 10 Bluescafe, Apeldoorn
– oktober 12 Le Neumunster,Luxembourg
– oktober 13 : Blues Rock Garaasj In Geleen (NL).

Donna Grantis will be touring Holland/Germany & the UK from September 28 untill October 23
All bookings by AMP: www.amsterdammusicpromotors.com