Hoewel de naam van deze groep anders doet vermoeden, ligt de basis van The Delta Saints in de hoofdstad van de country, namelijk Nashville, Tennessee. Op de Belmont University, een streng christelijke scholengemeenschap waar nog echt ‘normen en waarden’ heersen en waar, om eens een voorbeeld te noemen, homosexualiteit als een misdaad wordt gezien, vonden de vijf jonge honden van The Delta Saints elkaar in een muzieksoort die, op zijn zachtst gezegd ‘behoorlijk van God los gaat’. In het gesprek met Ben Ringel, de zanger van de band die bovendien de niet zo alledaagse dobro bespeelt, beperken we ons voornamelijk tot de muziekgerelateerde zaken maar vragen we tussen neus en lippen door nog wel even naar de vermeende relatie met een Nederlandse dj/vj…
Tekst: Jeroen Bakker
“We hadden al veel eerder een volledig album willen opnemen maar door de vele optredens die we jaarlijks doen liet Death Letter Jubilee toch nog even op zich wachten”.
Ben Ringel treedt met zijn muziekvrienden van The Delta Saints ongeveer tweehonderd keer per jaar op. De band speelde al eens eerder in Nederland tijdens een korte Europese tournee en liet daarbij vooral als live-act een uitermate positieve indruk achter. De muziek laat zich niet makkelijk in één bepaald hoekje plaatsen maar blues is toch de basis waar het allemaal mee begonnen is. “Het is eigenaardig om te moeten constateren dat men ons in Amerika toch voornamelijk als een Rock ’N Roll-band met bluesinvloeden ziet terwijl we in Europa als een bluesrock-act worden weggezet. Maakt me verder weinig uit hoor al merken we duidelijk dat we in Europa qua bekendheid een stuk verder zijn dan in de States. We hebben allemaal onze invloed in de band en die is aardig divers. Er wordt naar Blink 182 geluisterd maar ook naar reggae, bluegrass, soul en Texas-blues. Uiteraard hoor je ook iets terug van de muziek zoals die in de Mississippi Delta veel voorkwam. Bij ons thuis werd ook altijd muziek gedraaid en als mijn vader me naar school reed, werd er in de auto altijd bluesmuziek gedraaid. ’s Avonds draaide ik dan zijn platen en bedacht dan dat ik dat later ook wilde maken”.
Hoewel zijn vader graag samen met zijn zoon naar bluesmuziek luisterde werd argwanend gekeken naar de toekomstplannen van Ben. “Ouders zien over het algemeen toch liever dat hun kinderen een zekere toekomst tegemoet gaan. Het leven als muzikant is natuurlijk allesbehalve zeker. Toch hebben mijn ouders me altijd gesteund bij mijn muzikale verrichtingen en nu ze zien dat het ook succesvol lijkt te worden, zijn ze enorm trots”.
De teksten op Death Letter Jubilee lijken uit eigen ervaringen te zijn voortgekomen maar dat blijkt maar deels te kloppen. Steden als Chicago en New Orleans worden genoemd maar de teksten werden geschreven nog voordat de band ooit in Chicago was geweest. “De New Orleans-stijl die je hoort heeft alles te maken met de ellende die Katrina met zich meebracht. Ik ben weliswaar opgegroeid in Louisiana maar die orkaan maakte dusdanig grote indruk dat ik daar iets mee moest doen. Het vele reizen in verband met het touren, het ontmoeten van nieuwe mensen en alle ervaringen die dat met zich meebrengen inspireert natuurlijk enorm bij het schrijven van de teksten”.
Eén van die mensen die Ben de afgelopen jaren meerdere malen is tegengekomen vinden we terug in de achtergrondvocalen op het nieuwe album. Het is de Nederlandse Simone Walraven, ooit werkzaam voor Veronica als dj/vj in programma’s als Countdown, met wie een bijzondere vriendschap is opgebouwd.
“Simone kwam naar Amerika toe om voor haar radio-station nieuwe bands te spotten. Toen ze in haar hotel aankwam en op internet naar locale bands zocht om te bezoeken kwam ze bij ons terecht. Ze belde ons voor een interview en uiteindelijk belandde ze bij ons in de nabijgelegen studio en toen hebben we meteen gebruik gemaakt van haar vocale kwaliteiten. We hebben bij een latere ontmoeting nog moeten schuilen voor een naderende orkaan. We zaten behoorlijk in de problemen maar hebben er maar het beste van gemaakt. Juist in zulke situaties leer je elkaar pas echt goed kennen”.
Dat Ben er inderdaad in is geslaagd er het beste van te maken klinkt overduidelijk door aan de andere kant van de lijn. Wij besluiten om het daar verder maar bij te laten.
THE DELTA SAINTS ON TOUR 2013
23 mrt Terneuzen – Porgy and Bess
24 mrt Den Bosch – W2
13 apr Amsterdam – Paradiso
14 apr Enschede – Nix
19 apr Aarschot (B) – De Klinker
20 apr Lichtervelde (B) – Delirium Bluesfestival
27 apr Groningen – Rhythm & Blues Night
03 mei Ospel – Moulin Blues
Zie verder ook agenda BluesMagazine
Website artiest: www.thedeltasaints.com
verheug me erg op hun optreden op de Rhythm and Bluesnight in de Oosterport in Groningen !
27 March – Kulturrampe Krefeld, Germany
Support: Minor Cabinet with band leader Clemens Bombien.
Looking forward to both bands!