DAVY KNOWLES & Back Door Slam

Interview BluesMagazine – 29 September 2010

Tekst : Jeroen Bakker

Het valt niet mee op te vallen in de hedendaagse overbevolkte bluesrock-scene. Davy Knowles is één van die artiesten die daar echter toe is voorbestemd en kan met zijn 23-jarige leeftijd bovendien beschouwd worden als grootste Europese Bluesrock-belofte van dit moment. Hoewel uit het Britse Isle Of Man afkomstig is Davy Knowles samen met zijn band Back Door Slam in de VS inmiddels een vaste waarde in het live-circuit.

BluesMagazine belt naar Chicago voor een eerste kennismaking met Knowles die 29 oktober aanstaande te zien zal zijn met Joe Satriani en Sonny Landreth tijdens de Rock ’N Roots Guitar Night in de hoofdstedelijke Heineken Music Hall. (Meer info over deze Guitar Night : www.bluesmagazine.nl/guitar-night-hmh-2010-joe-satriani-sonny-landreth-davy-knowles)

davy knowles

Dat moet vast een goed gevoel zijn om 24 uur per dag met blues bezig te zijn in the ‘Windy City’?

Om eerlijk te zijn valt dat enorm tegen. Het bluesgehalte is hier de laatste tien jaar enorm afgenomen. Er gebeurt hier veel op muzikaal gebied maar dat geldt steeds minder voor de blues. Ja, het Chicago Blues Festival trekt jaarlijks honderd duizenden liefhebbers naar de stad maar tijdens de laatste editie speelden wij ergens anders.

Je tourde in de VS met grote namen als Buddy Guy, Joe Satriani, Lynyrd Skynyrd, Gov’t Mule en Peter Frampton. Je bent daar al behoorlijk op weg om te kunnen spreken van een succesvolle carrière maar Europa lijkt er bij in te schieten. Wat ga je daar aan doen?

In oktober zullen we een kleine Europese tournee doen in Duitsland, Zwitserland en natuurlijk Nederland om te kijken of we hier iets kunnen opbouwen voor de toekomst.

Het optreden in Amsterdam moet een hoogtepunt vormen omdat we behalve met slide-virtuoos Sonny Landreth ook met Joe Satriani staan geprogrammeerd. Joe hebben we al vaker ontmoet omdat we als support-act hebben gespeeld voor Chickenfoot en zijn eigen shows.  Joe is niet alleen een fantastische muzikant maar ook nog eens te gek als persoon.

Hij heeft aardige dingen over ons gezegd.

Satriani noemde jou al zijn favoriete bluesrocker. Je hebt zelf veel materiaal geschreven voor het laatste album Coming Up For Air waarop diverse stijlen zijn te beluisteren. Heb je die al in gedachten op het moment dat je begint met schrijven?

Op het moment dat ik probeer om een song te schrijven komen er diverse invloeden naar boven die ik onbewust gebruik. Dat kunnen rock-invloeden zijn maar ook folky elementen, southern blues en soms zelfs country.

Over invloeden gesproken, je bent opgegroeid met de platenverzameling van je vader die voornamelijk uit Britblues-albums van Peter Green, Clapton en Mayall bestaat. Is hij zelf ook muzikant?

Nee, mijn vader is een gepensioeneerde diepzeeduiker die mij op vroege leeftijd een duik liet nemen in zijn platencollectie hahaha. Je mag overigens de naam Rory Gallagher niet vergeten te noemen want die was volgens mij de allerbeste. Ik betreur het feit hem nooit te hebben zien spelen maar gelukkig zijn er mooie dvd’s van hem te verkrijgen. Via zijn muziek heb ik werk van artiesten als Robert Johnson kunnen ontdekken.

Hier ben je nog een grote onbekende. Wat verwacht je zelf van het optreden in Amsterdam?

Het is waanzinnig om daar te kunnen spelen omdat het onze eerste keer in Amsterdam zal zijn. Ik heb gehoord dat er een paar duizend toeschouwers verwacht worden dus we zullen ons van onze beste kant moeten laten zien. We zullen de ‘pressure’ moeten omzetten in ‘adrenaline’ zodat we er ooit zelf als headliner kunnen staan.

Welke samenwerking met één van eerder genoemde namen is voor jou de meest waardevolle gebleken?

De eerste ontmoeting met Peter Frampton is belangrijk geweest voor onze toekomst omdat hij intensief heeft meegewerkt aan het vorig jaar verschenen album Coming Up For Air waarvoor hij de produktie heeft verzorgd maar waarvoor hij ook heeft geschreven. Toch was het optreden met Warren Haynes van Gov’t Mule wel heel indrukwekkend. We hadden zojuist ons eerste platencontrakt getekend en je loopt met je hoofd in de wolken. Vervolgens is het Haynes die tijdens een jamsessie naar ons toeloopt en op een vriendelijke maar dwingende wijze ‘Sit down you …..’ toesnauwt. Geloof me, je staat meteen weer met de beide benen op de grond.

Internet : www.davyknowles.com


Ook op Blues Magazine ...