In gesprek met DAVID GOGO
6 Juli 2010
tekst: Jeroen Bakker

De Canadese zanger/gitarist David Gogo heeft kort geleden een korte tournee gedaan op het Europese vasteland waarbij Nederland, zoals gebruikelijk, niet werd overgeslagen. De band met Nederland is vanaf het begin van zijn loopbaan als muzikant altijd sterk geweest. Naast enkele clubshows werd ook op het Kwadendamme Bluesfestival gespeeld. David heeft in Nederland zijn vaste begeleiders waarvan Fokke de Jong bekend is als drummer van Normaal en De Kast. Het is een paar uur voor de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal en Gogo blijkt het vanuit Canada goed te volgen.

Is er naast het drukke leven als muzikant nog tijd over om het voetbaltoernooi te volgen?

Ik ben een paar dagen thuis en zal eerdaags beginnen met de voorbereidingen van het vervolg van de tour in Amerika en Canada. Er is nu even tijd om met de kinderen een balletje te trappen in de tuin en af en toe zie ik een wedstrijd. Ik heb zojuist mijn Nederlandse band een sms gestuurd waarin ik ze succes wens met de wedstrijd tegen Uruguay.

Die Nederlandse band is dus niet de enige groep waar je mee samen werkt?

Dat klopt, ik heb in Canada ook twee bands waar ik mee speel. De afstanden zijn hier zo groot dat het op deze manier gemakkelijker werkt. Het is daarnaast ook nog eens verfrissend om met verschillende muzikanten te spelen.

Hoe is het met Canada gesteld als het om bluesmuziek gaat? Maak je in je thuisland deel uit van een bluesscene?

Nee, ook omdat de grote steden zo ver uit elkaar liggen is er niet echt sprake van samenwerking op dat gebied hoewel er wel heel veel talent met blueswortels rondloopt. Met enkele muzikanten geven we hier regelmatig workshops, Bluescamp genaamd, waarin aanstormend talent uit het hele land wordt begeleid en daaruit blijkt dat het met de toekomst van de blues wel goed zit. Wat mijzelf betreft is die eventuele scene ook niet aan de orde. De bluespuristen vinden mij meer een rocker dan een bluesmuzikant. Ik laat mij graag in met andere stijlen dan blues alleen. Vond het trouwens wel weer grappig dat ik presentator mocht zijn bij een belangrijke blues-award-uitreiking hier, hahaha.

Met de toekomst zit het hier dus goed maar toch wordt je zelf dikwijls met de gevestigde namen in verband gebracht. Kun je iets vertellen over jouw contakt met Johnny Winter?

Nou, van contakt is nauwelijks sprake aangezien Winter niet zo’n prater is maar ik geloof dat hij mij wel mag. Onze eerste ontmoeting was in 1989 en daarna zijn we elkaar regelmatig tegengekomen op het podium. Binnenkort zal ik hier enkele optredens met hem doen tijdens mijn tournee. Het is goed om te zien dat hij wordt begeleid door mensen die om hem geven. Zijn gezondheidssituatie is bekend en we weten grotendeels hoe dat zo gekomen is. Het blijft natuurlijk een genoegen om hem te zien spelen. We zullen naar alle waarschijnlijkheid zeer binnenkort zelfs samen een nummer schrijven en opnemen. Er zal daarnaast spoedig een boek verschijnen over zijn leven en reken maar dat er wat te melden is, hahaha.

Evenals jouw officiële ‘Acoustic’-bootlegs is ook het vorige najaar verschenen Different Views grotendeels thuis opgenomen. In jouw gitaarstijl zijn overeenkomsten te vinden met Mick Taylor. Is het toeval dat The Rolling Stones precies veertig jaar geleden hetzelfde met Exile On Main Street deden?

Het klopt dat ik naast veel andere gitaristen door Mick Taylor ben beïnvloed. Toen ik er jaren geleden achter kwam dat The Rolling Stones een eigen kasteel in Zuid-Frankrijk hadden gekocht om daar op te nemen kwam het idee op om dat ook bij mij thuis te doen. Ik woon zeer afgelegen, ongeveer twintig kilometer van Nanaimo in Brits-Columbia, en heb daar alle ruimte om thuis wat spullen neer te zetten. In tegenstelling tot veertig jaar geleden is er natuurlijk wel een en al verbeterd op technisch gebied en is het opnemen een stuk gemakkelijker geworden. Het voordeel is bovendien dat er voor de andere muzikanten met wie ik opneem zo weinig te doen is in de buurt dat muziek maken het beste tijdverdrijf is waarmee je jezelf kunt bezighouden.

…En vervolgens weer lekker op tournee! Wanneer kom je terug?

Als alles meezit spelen we in januari 2011 weer in Europa en dus ook in Nederland.

Website David Gogo : www.davidgogo.org ; www.myspace.com/davidgogo


Ook op Blues Magazine ...