De eerste optredens van de Europese tour zijn nog maar net achter de rug als we Dave Gonzalez spreken. De zanger/gitarist van The Paladins heeft geen idee hoe vaak hij de oversteek al heeft gemaakt maar het aantal optredens dat hij in Nederland heeft gegeven moet ongetwijfeld de honderd al zijn gepasseerd. Het verbaast hem iedere keer weer dat de Nederlandse fans na al die jaren nog altijd graag naar The Paladins komen kijken.

Tekst: Jeroen Bakker

Deze week zal het trio uit San Diego voor de tweede keer in de North Sea Jazz Club spelen. De eerste keer was twee jaar geleden en het is de heren blijkbaar goed bevallen. Gonzalez zegt daar het volgende over: “We komen er graag terug. Het geluid en licht waren daar prima in orde. Daarnaast maakten de intieme sfeer en de fijne mensen achter de schermen het tot een uitstekende avond”. The Paladins staan nog altijd bekend als een hardwerkende band die liever op het podium staan dan in de studio aan het werk zijn. “Dat was altijd zo maar hey! We zijn geen ‘spring-chickens’ meer weet je. We hebben onlangs nieuw materiaal opgenomen en er gaat zeker iets mee gedaan worden maar we zullen eerst een live-album uitbrengen waarvan de opnamen afkomstig zijn van de tournee die we hier vorig jaar april hebben gedaan. Daarna zal binnen afzienbare tijd een nieuwe studio-plaat verschijnen”.

Het trio maakt zich geen zorgen ooit zonder werk te zitten. Alledrie hebben ze naast The Paladins bezigheden die, en dat zal niemand verbazen, eveneens muziekgerelateerd zijn. “We zijn nog bij elkaar omdat we nog steeds te gek vinden om deze muziek samen te spelen. Er is heel veel respect voor elkaar en we weten na al die jaren precies wat we aan elkaar hebben. Het kost ons weinig moeite want het gaat bijna vanzelf. Zolang de mensen ons nog willen zien en waarderen zullen we er voor ze zijn. We vinden het ook nog steeds leuk om samen muziek op te nemen. Ik zie onszelf niet zozeer als een band maar als een ‘three-piece’ van gelijkgestemden. Iedereen doet keihard zijn best ‘to keep the groove rocking’ als je begrijpt wat ik bedoel”.

Hij kan zich nauwelijks voorstellen om met andere stijlen bezig te zijn dan roots, blues, country en rock ’n roll. “Het is misschien niet de meest hippe muziek en op de radio zul je het al helemaal niet tegenkomen maar de blues is als het ware de ruggengraat van de muziek. We vinden het belangrijk om deze zo authentiek mogelijk uit te voeren en proberen daar tevens een eigen benadering aan te geven. Ik vind het geweldig dat er tegenwoordig meerdere generaties tegelijk naar ons komen kijken. Onze fans van het eerste uur nemen zelfs hun kinderen mee”.
Hoe de toekomst er verder uit zal zien weet niemand. We doen eigenlijk alleen die dingen die we zelf leuk vinden”. Bassist/zanger en mede-oprichter Thomas Yearsley heeft zijn eigen Thunderbird Analog Recording Studio waar hij, wanneer The Paladins-activiteiten op een iets lager pitje staan, veelvuldig te vinden is. “Thomas is bijna fulltime bezig met produceren. Hij heeft in zijn studio geweldige vintage apparatuur staan en is heel erg goed in wat hij doet”.

Ook Gonzalez heeft zijn eigen studio. Deze staat in Texas waar hij momenteel een zangeres uit Austin begeleidt. “Ze is een geweldige zangeres die in de late jaren negentig al een paar prachtige platen heeft opgenomen en na een pauze nu de draad weer heeft opgepakt. Susanna van Tassel heet ze en volgens mij komt ze oorspronkelijk uit Nederland”. De liefde voor de roots-georiënteerde muziek zit diep bij Gonzalez. Zo oogstte de combinatie van country en ‘Western Soul’-muziek die hij samen met Chris Gaffney in de Hacienda Brothers maakte, veel waardering bij zowel publiek als pers. Het overlijden van Gaffney maakte helaas een vroegtijdig einde aan het bestaan van de Hacienda Brothers. Het heeft Gonzalez geen moment weerhouden om muziek te blijven maken.
“Wanneer het eventueel mogelijk is en we hebben alles in de studio naar tevredenheid afgerond dan wil ik kijken of er een tournee mogelijk is met Susanna. In de States is momenteel interesse bij de mensen die ook met de Hacienda Brothers zijn bezig geweest. Je moet echter wel rekening houden met de mening van meerdere personen. Dat is weer het voordeel van The Paladins aangezien wij maar met zijn drieën zijn”.
Graag willen we ook nog weten waar Brian Fahey, de sympathieke drummer, zich momenteel mee bezig houdt. “Brian is naast The Paladins eveneens heel actief maar dan voornamelijk als muzikant. Hij is een veelgevraagde drummer en hij is veelal in een fantastische bluesclub te vinden. Dit is de Rhythm Room in Phoenix, Arizona. Die tent is in handen van Bob Corritore, een fenomenale bluesharmonica-speler. Bo Diddley, Ike Turner, Jimmy Vaughan, Pinetop Perkins… Allemaal hebben ze hem eens in de band gehad”.

Ondanks de vele lopende projecten van het trio hoeven de fans zich geen enkele zorg te maken en kunnen we ons in Nederland weer opmaken voor een serie fijne optredens. “Als het even kan proberen we dit nog zo lang mogelijk te blijven doen. We kijken terug op veel mooie momenten en we hebben, zeker in Nederland, prachtige herinneringen liggen maar we blijven ons tegelijkertijd ook nog steeds op de toekomst richten. The Paladins zijn momenteel weer in uitstekende vorm dus wat mij betreft mag dit nog heel lang doorgaan”.

The Paladins zullen woensdagavond, 24 februari in de North Sea Jazz Club te zien zijn in Amsterdam. Daarna volgen op 25 februari 013 in Tilburg, 26 februari het Burgerweeshuis in Deventer, 27 februari De Neushoorn in Leeuwarden en zondag 28 februari zal het Nederlandse gedeelte van de tournee worden afgesloten in Café Hofsteenge te Grolloo.

Website The Paladins

The Paladins, Doornroosje Nijmegen, 3 april 2015


Ook op Blues Magazine ...