
Danny Bryant // Photo Credit: TX63 Music Photography
Het zijn drukke en enerverende tijden voor de Britse bluesrockgitarist Danny Bryant (1980). Na een intensieve periode van maar liefst drie albums in korte tijd uitbrengen, veelvuldig toeren (met o.a. de Walter Trout Band) staat hij aan de vooravond van de release van ‘Blood Money‘, een album waarmee Danny wellicht zijn meest bluesy maar ook volwassen en solide album tot nu toe uitbrengt. Een album over het leven, de dood, liefde, hoop en bezorgdheid. We volgen Danny al jaren op de voet, dus is het tijd voor Blues Magazine om bij te praten met de vriendelijke ‘gitaarbeul’ uit Royston.
We spreken elkaar op een koude avond in januari. Danny is weliswaar een druk man maar ook een uitermate tevreden man. Dit is een roerige periode zo vlak voor de release van ‘Blood Money‘. De ene na de andere lovende review stroomt momenteel binnen. Spannende tijden dus voor de man die, vlak na de release op 29 januari a.s., direct de toerbus instapt. Natuurlijk willen we eerst alles over ‘Blood Money’ weten…
Tekst: Nineke Loedeman
“Het is zeker druk maar ik ben er reuze blij mee, alhoewel ik dit ook een behoorlijk zenuwslopende periode vind. Maar het moet gezegd: ik heb nog nooit zulke goede reviews gehad. Steeds meer recensies druppelen binnen, veel vanuit de UK en nu ook steeds meer vanuit de rest van Europa. Zelf kijk je er natuurlijk anders tegenaan, je zit in een soort van vacuüm. Voor mij is het nu het belangrijkste hoe de fans er op reageren.
Het opnemen van ‘Blood Money’ duurde 12 dagen, dat ging best wel snel. Vervolgens gingen we eerst op toer en een maand later begonnen we aan het mixproces, dat ongeveer vijf dagen in beslag nam. Het hele gebeuren was superleuk en vooral relaxed om te doen, in een voor mij nieuwe maar hele prettige studio om in te werken, de Grange Farm Studios in Emneth, Canbridgeshire. Alex Phillips nam weer de baspartijen voor zijn rekening en sinds lange tijd zat ik weer met drummer Dave Raeburn in de studio. Een jaar of 10 geleden speelde hij al mee op ‘Days Like This‘(2005). Het was erg goed om hem weer ‘aan boord’ te hebben.”
Voor de derde achtereenvolgende keer is Danny in zee gegaan met Richard Hammerton. Richard tekent wederom als producer van ‘Blood Money‘, nadat hij ook Hurricane (2013) en Temperature Rising (2014) produceerde. De samenwerking tussen de twee mannen werpt ogenschijnlijk zijn vruchten af.
“Jazeker, daar ben ik inderdaad echt blij mee. Naast een werk relatie is er inmiddels ook een stevige vriendschap tussen ons ontstaan. Daardoor wordt het makkelijker. We kennen elkaar van haver tot gort, we nemen elkaar en ons werk bijzonder serieus. Het voelt erg vertrouwd en dat komt zeker ten goede aan onze samenwerking. Iets dat je mijns inziens terughoort op het album. Hij heeft bepaalde verwachtingen en ik heb bepaalde verwachtingen, op die manier blijven we elkaar steeds de goede richting in pushen. In de studio moet het allemaal uiteindelijk gebeuren maar het opnemen ging eigenlijk erg soepel.“
Met ‘Blood Money’ keert Danny terug naar zijn roots: de bluesmuziek. Met dit album brengt hij onder meer een hommage aan zijn blues helden zoals Albert Collins, Jimmy Reed en Albert King. Ook als songwriter drukt Danny een belangrijk stempel op zijn muziek. Zijn teksten zijn oprecht, intens en getuigen van een groot inlevingsvermogen. Zijn emoties weet hij goed over te brengen in zijn songs.
“’Blood Money’ is een ietwat ander album geworden dan de vorige twee en het is inderdaad het meest bluesy album geworden, zeker qua gitaarwerk. Het opnemen van de solo’s deden we in hooguit een of twee takes, zonder me druk maken of het wel perfect is. Het idee hierachter is om op deze manier zo dicht mogelijk een ‘live’ geluid te benaderen in plaats van een wat cleaner studio geluid. In mijn opinie is dat erg goed gelukt.
Gewoonlijk schrijf ik een stuk of 15 songs voor een album en daarna gaan we kiezen welke nummers het beste bij elkaar passen. Ik kijk naar mijn album als zijnde een geheel, vanuit een emotioneel standpunt. Wat wil je zeggen met het album, welke boodschap wil je meegeven aan de luisteraars, wat moet erop komen. Niet alle nummers halen de eindstreep, je kunt nu eenmaal niet 10 ballads of 10 rocksongs erop zetten. Het moet samenvloeien tot een geheel.
Mijn songs gaan natuurlijk niet alleen over mijn eigen persoonlijke dingen maar juist ook over dingen die ik van anderen hoor of lees. Dat heb ik altijd al gedaan. Ik probeer me te verdiepen in andermans situatie en daar schrijf ik dan een nummer over.
Neem nou het nummer Slow Suicide, jij vraagt waar dat over gaat? Het is een song over het leven en de dood, geschreven naar aanleiding van de ziekte en het uiteindelijk wegvallen van een oude schoolvriend, hij mocht slechts 35 jaar worden. Het gaat over jonge mensen die er niet meer aan toe komen hun dromen te verwezenlijken. Over te jong sterven en over de mensen die achterblijven. Ouders die hun kinderen moeten begraven. Het achteruit gaan en overlijden van dierbaren komt soms erg dichtbij. Je hebt gelijk, iedereen haalt zijn eigen dingen uit een song, dat is nu eenmaal een persoonlijk iets.”
Walter Trout is niet alleen je mentor maar ook je vriend. Hij is van belangrijke waarde in je leven en voor hem heb je een treffende plek gecreëerd op ‘Blood Money’, het album opent met jullie flitsende duet. Een betere opener voor dit album had je niet kunnen kiezen lijkt me. Wie had gedacht dat Walter nog mee zou spelen, dat moet een fantastische ervaring geweest zijn! Ook van Just Won’t Burn, je duet met rockicoon Bernie Marsden, springen de vonken af.
“Ik had wel vertrouwen in het herstel van Walter maar realiseerde me tegelijkertijd ook dat er een wonder voor nodig zou zijn om hem ook weer aan het spelen te krijgen. Toch werd hij na zijn ingrijpende operatie beter en beter. Maar hij raakte ook gefrustreerd van het niets mogen doen en het gedwongen rust houden. In die tijd begonnen we veel te skypen. We opperden het plan om samen een nummer te gaan schrijven en zo ontstond Blood Money. Wat voelde dat fantastisch.
Walter herstelde eigenlijk vrij vlot, in ieder geval veel sneller dan verwacht en dus ging hij zelf de studio weer in voor zijn eigen album ‘Battle Scars‘. Maar het nummer Blood Money is geschreven als duet dus ik maakte het zelf af. Daarna speelde hij zijn deel thuis in L.A. in en het resultaat mag er toch wel zijn! Inderdaad een geweldig nummer om het album mee te beginnen, dit is het juiste nummer voor ons beiden. Iedereen die mij kent en Walter kent, herkent in dit nummer de viering van Walter’s herstel en terugkeer. Voor mij is dit duet een absoluut hoogtepunt.
Als teenager werd ik fan door Bernie’s bluesalbum ‘Green and Blues‘. Eerlijk gezegd wist ik niet veel van zijn Whitesnake gebeuren. Ook had ik hem wel eens ontmoet op festivals, hij is een erg aardige vent. Op aandringen van mijn vrouw legden we contact voor de samenwerking, waarna hij binnen enkele dagen naar de studio kwam! Zijn manier van spelen trekt me bijzonder aan en ik wilde dolgraag dat we een ballade zou spelen samen. Die vonden we in Just Won’t Burn. Hij bracht twee gitaren mee waaronder zijn legendarische gitaar The Beast, de 1959 Les Paul Gibson. Uiteindelijk wilde hij die graag voor Just Won’t Burn bespelen en wat een geweldig geluid heeft deze gitaar! Ik mocht er eventjes op spelen, heerlijk hoor, maar ik gaf ‘m snel weer terug. Die gitaar is onwijs veel waard, iets van tegen de 1 miljoen euro!” Lacht: “Stel dat ik hem zou laten vallen…”
Wat zijn je plannen voor 2016? Een druk toerschema ligt al klaar?
“Klopt helemaal, we gaan in februari beginnen met toeren en zijn zeker tot mei onderweg. We beginnen de toer in Groot Brittannië, daarna Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland en we eindigen de Blood Money toer in Zwitserland. Daarnaast staan er vanaf juli enkele zomerfestivals op de rol en wellicht enkele clubshows in oktober. Druk, druk, druk maar ik heb er reuze zin in.”
‘Blood Money’ komt uit op 29 januari a.s. Lees hier de recensie en luister vast naar een track:
Kijk voor alle toerinfo op de website van Danny Bryant.
http://www.dannybryant.com/
We horen graag je mening! Voeg reactie toe