Interview: Dana Fuchs
Datum: 13 Mei 2009
Tijdstip: 13.15

Dana Fuchs (promo)

Met de vraag in het achterhoofd of Dana Fuchs wel een geschikte headliner is voor het Moulin Blues Festival gingen wij enkele weken geleden naar Ospel. De kleine Amerikaanse schone wist met haar krachtige, rauwe stemgeluid aan alle twijfels resoluut een einde te maken door o.a. haar indrukwekkende uitvoering van ‘I’d Rather Go Blind’.

We bellen haar op het moment dat ze onderweg is naar een oud postkantoor in Bernau bij Berlijn waar ’s avonds zal worden opgetreden tijdens het Siebenklang-festival.
Vergezeld door enkele luidruchtige band-leden die regelmatig tot de orde worden geroepen tijdens ons gesprek aan haar de vraag hoe ze het Moulin Blues Festival heeft ervaren aangezien de blues-puristen voor aanvang nogal sceptisch waren en een grote meerderheid tijdens haar optreden over een meer dan gemiddeld alcohol-promillage beschikte.

Fuchs: ‘De ontvangst in Ospel was overweldigend en het was een fantastische ervaring om voor zoveel mensen te mogen spelen. We kijken vol tevredenheid terug op deze avond en hadden niet het gevoel dat we het publiek voor ons moesten winnen. Onze stijl is inderdaad niet die van de traditionele blues maar volgens mij hebben we toch veel nieuwe vrienden gemaakt. De drank miste zijn uitwerking duidelijk niet’.

Vanavond dus een optreden nabij Berlijn. Is Dana Fuchs nu ook in Duitsland doorgebroken?
Fuchs: ‘We hebben al vaker gespeeld in Duitsland dus er is een zekere basis gelegd maar het is nog niet te vergelijken met het succes in Nederland. Niet alle shows zijn uitverkocht maar tot nog toe verloopt het uitstekend en ik heb het idee dat hier een goed klimaat voor muzikanten heerst. De zaken zijn hier goed georganiseerd’.

Je hebt na het debuutalbum ‘Lonely for a Lifetime’ uit 2003 slechts één opvolger uitgebracht en dat was een registratie van een optreden in New York City. Wordt het niet eens tijd om iets nieuws uit te brengen?
Fuchs: ‘Daar ben ik me zeker van bewust en ik heb ook nieuw materiaal klaarliggen. Sterker nog, we hebben een poging ondernomen in de studio met een zeer bekende producer maar dit is helaas op niets uitgelopen. Hij wilde me laten klinken op een manier die absoluut niet bij me past. De herkansing laat nog even op zich wachten aangezien we veel optredens doen maar ik verzeker je dat er een nieuw album komt’.

In een nummer als ‘Baby Loves The Life’ komen behoorlijk heftige zaken aan de orde en ook ‘I’d Rather Go Blind’ is een en al ellende. Is het niet ondoenlijk om iedere avond je show op zo een intense wijze te beleven?
Fuchs: ‘In het geval van ‘Baby Loves The Life’ heeft het mij juist geholpen om op moeilijke momenten door te kunnen gaan. Het is als een soort therapie. Op het podium krijg je bovendien heel veel positieve energie van de fans. Het werkt dus van beide kanten en dat maakt onze shows altijd enorm intens’.

Heeft de rol van zangeres Sadie in de film ‘Across The Universe’, alsmede een vertolking van Janis Joplin in de succesvolle Broadway-Musical ‘Love, Janis’ muzikaal gezien veel opgeleverd?
Fuchs: ‘Veel bezoekers van de musical zijn uiteindelijk bij onze shows terechtgekomen en de positieve recensies in diverse media zijn voor de naamsbekendheid altijd prettig. Het is lastig om iets concreets aan te geven maar het is wel gaaf om voor de soundtrack van ‘Across the Universe’ samen met artiesten als Bono of Joe Cocker in de studio te zijn. Het is op een zeker moment in de States, misschien mede hierdoor, allemaal behoorlijk snel gegaan met als hoogtepunten shows als support-act van Dicky Betts of Kinks’ zanger Ray Davies in The Beacon Theatre, waar The Rolling Stones de film ‘Shine A Light’ hebben laten opnemen’.

Heb je voor de lezers van de Bluesmagazine-site tot slot nog een spectaculaire boodschap?
(Op dit moment vindt er druk overleg plaats tussen Dana en de overige muzikanten of deze mededeling officieel naar buiten gebracht mag worden).
Fuchs: ‘Ik weet niet of ik het mag zeggen maar we zullen in juni op een enorm groot Nederlands festival spelen…’.
Het is nu officieel bevestigd dat Dana op het Parkpop festival gaat optreden (zie bericht)
(Jeroen Bakker)

CONCERT DATA DANA FUCHS

17 mei 2009 (zondag) : Effenaar, Eindhoven
21 mei 2009 (donderdag) : Klomppop Festival, Ovezande
22 mei 2009 (vrijdag) : De Kade, Zaandam
23 mei 2009 (zaterdag) : The Hague Jazz, Den Haag
30 mei 2009 (zaterdag) : 18de Grolsch Bluesfestival Schoeppingen (net over de grens, Duitsland)
31 mei 2009 (zondag) : Ribs & Blues Festival – Raalte

28 juni 2009 (zondag) : Parkpop – Zuiderpark, Den Haag

16 september 2009 (woensdag) : Boerderij, Zoetermeer
20 september 2009 (zondag) : Muziekcentrum de Bosuil, Weert

Website Dana Fuchs : www.danafuchs.com


Ook op Blues Magazine ...