Coen Wolters.  Photo by Michael Keoghan

Tekst: Andre Wittebroek. Photo by Michael Keoghan
Lees de recensie van Coen Wolters’ – Illumination

Je hebt een nieuwe CD gemaakt Illumination en die komt binnenkort uit.  Na Broken Glass  uit 2005 en  As The Crown Flies uit 2007 is het lang stil geweest rond jou. Je was toen aardig op weg bekend te worden , kreeg prima recensies. Hoe kwam dat zo?
Het klopt wat je zegt. Die eerst 2 CD’s deden het prima en in 2009 heeft men nog een CD Big Wide Open uitgebracht maar dat was geen officiële. Dat ging buiten mij om. Om verschillende redenen heeft zich de vooruitgang muzikaal gezien niet doorgezet. In Duitsland begon het erg goed te lopen maar toen is de echtgenote van mijn Duitse manager overleden en is hij er mee gestopt. Dat was erg jammer want we waren goed op weg. De contacten zijn daarna helaas verwaterd. Daarna volgde er een echtscheiding met de nodige narigheid  en was ik  even helemaal klaar met alles, ook de muziek. Ik hield me toen vooral bezig met mijn andere hobby: het maken van videofilms. Een kleine 2 jaar heb ik niet veel  gedaan met de muziek, maar toen kwam de energie daarvoor weer terug, het zit toch in je.

De nieuwe CD Illumination is het prima resultaat daarvan. Het viel mij direct op dat het een soort persoonlijk document is geworden, de teksten zijn diepzinniger, persoonlijker dan op de vorige 2 CD’s. Klopt dat of ben je ‘gewoon’ ouder en rijper geworden?
Dat heb je goed gezien. Het is een vervelende periode in mijn leven geweest en door er over te schrijven kon  ik het beter verwerken. Het heeft me zeker geholpen. Dat ik ouder ben en  bepaalde zaken van het leven  beter begrijp zal ook wel zo zijn. Dat heeft meer invloed gehad op de muziek en minder op de teksten. Als jonge gitarist wil je graag laten horen wat je allemaal kunt op de gitaar, dat hebben alle gitaristen volgens mij, maar nu worden andere dingen in een song belangrijker. De melodie, de teksten, de ritmes, grooves e.d. De gitaarsolo’s staan meer in dienst van de song: het totaalplaatje staat op de voorgrond. Je wilt een goede song schrijven, niet alleen een goede solo alhoewel ik natuurlijk wel gitarist blijf en gitaarwerk belangrijk is.

Hoe schrijf je je nummers en wanneer en heb je alle nummers op Illumination zelf  geschreven?
Een vaste manier van schrijven heb ik niet. Er zit altijd wel iets in je hoofd waarover te schrijven valt, men maakt van alles mee in het leven. Op deze CD staan 11 nummers, Complicated 2 keer, dus eigenlijk 10. Ik heb 6 nummers alleen geschreven en de andere 4 samen met co-writer Lance Johnston. De CD is aan hem opgedragen want hij is helaas overleden…. M.b.t. de muziek begin ik eerst met bepaalde riffs en grooves en daarna volgt de melodie  en worden de teksten erbij gemaakt. Zo gaat het meestal.

In mijn recensie komen de woorden riffs en grooves veel voor.  Zijn die de basis van jouw manier van muziek maken en hoe komt dat zo?
Als jongen  had ik niet zoveel met blues. Het ruige was meer mijn ding. Ik ging eens naar een jamsessie in Assen waar men Jimi Hendrixnummers speelde en dat was het voor mij. Stevige ritmes, grooves. De volgende dag ben ik  Hendrix gaan luisteren en gaan oefenen.  Later kwamen er andere bands bij. Adje Vandenberg was een van mijn helden (nog steeds en mooi dat hij weer muziek gaat maken), net als Eddie van Halen. Ik heb zelfs nog enkele lessen van Erwin Java gehad. De soul- en funk muziek interesseerde mij ook , Aretha Franklin bijvoorbeeld. Dat grooved ook erg. Al deze invloeden probeer ik in mijn muziek terug te laten komen.

Dat is absoluut gelukt mag ik wel zeggen. Ga je binnenkort weer op tournee of zit dat (nog) niet in de planning?
Plannen zijn er en we hopen dat we zo vanaf maart/april meer kunnen zeggen. Er is een nieuwe band en de eerste contacten voor optredens op festivals zijn gelegd. In mei hopen we veel te spelen en dat uit te kunnen bouwen. Men kan als men ons wil booken  contact opnemen met ons management en als we spelen hoop ik veel lezers van Bluesmagazine te kunnen begroeten!

Mag ik je namens Bluesmagazine bedanken voor dit fijne gesprek en ikzelf ga zeker z.s.m. naar een van je optredens!
Jij ook bedankt als oud-Eibergenaar en Bluesmagazine bedankt voor de interesse!.( Tijdens ons gesprek bleek dat  we allebei in Eibergen  hebben gewoond en dat wisten we van elkaar niet.)

Bookings: [email protected]
> www.coenwolters.net
> www.facebook.com/coenwoltersband
> www.illuminationofficial.eu


Ook op Blues Magazine ...