Een dag voor ‘In the spirit of Rory Gallagher’, in de Waerdse Tempel te Heerhugowaard, spreken we Chris Stuckey van de Chris Stuckey Band en de band Shinkicker. Ondanks een zeer goede reputatie is er online erg weinig te vinden over deze charismatische Brit uit Devon, vandaar dat we rond lunchtijd in Stairway To Heaven te Utrecht met een hoop vragen zitten voordat Chris binnen komt lopen. Vragen stellen blijkt lastig, Chris begint zijn verhaal en zijn energiestroom is niet meer te stoppen.

In Gesprek met Chris Stuckey

Tekst: Joris Pietersen

Op 16 jarige leeftijd pakte Chris voor het eerst een gitaar, wat tegenwoordig als laat kan worden beschouwd. Hij leerde zichzelf spelen, startte als busker en speelde op college feestjes en in kleine bars. Chris heeft een baantje gehad maar kwam er al snel achter dat hij niet gemaakt is om als werkende man zijn dagen van 9 tot 5 door te brengen dus hij ging al snel zijn geld verdienen met muziek en ziet het als een privilege dat dit hem al zo’n 20 jaar lukt.
Zijn reputatie als een van de beste Gallagher coverbands van Europa komt niet verwacht, Chris was altijd tegen tribute bands. Hoe dan ook, hij speelde een paar Rory nummers en zijn verschijning was zo gelijkwaardig en de kritiek zo lovend dat ze er toch voor gingen, om in korte tijd uit te groeien tot de band Shinkicker, die internationaal gerespecteerd wordt voor de grote gelijkenis met Gallagher.

Ondanks dit grote succes blijft het Chris’ grote droom door te breken met zijn eigen muziek, zo’n 60 nummers zijn al af, er is alleen nog geen album uitgebracht. Speelt Chris zijn eigen repertoire, dan heet de band de Chris Stuckey Band, zijn 60 nummers variëren van stevige rock tot rustige ballads en zo’n beetje alles wat zich daar tussenin bevindt. Wat Chris in de weg zit is zijn enorme streven naar perfectie, hij wil een band en een producer die zijn nummers begrijpt, zodat er niks ingeleverd hoeft te worden op kwaliteit en originaliteit. De volgende stap zou echter zijn dat er een cd uitgebracht wordt en het ziet ernaar uit dat het eindelijk gaat gebeuren. Chris heeft zijn nummers voor elkaar en heeft nu een band om zich heen die dezelfde houding heeft.

Als er iets is wat opvalt aan Chris is het zijn onbegrensde ambitie en werklust, zowel op het podium als ernaast. Op het podium uit dit zich in een adembenemende performance waarbij geen avond hetzelfde is. Zijn drang naar perfectie kenmerkt hem en hij is, als muzikant in hart en nieren, voortdurend op zoek naar de magische grens tussen een goed spelende band en een band die meer doet dan dat, waardoor er een ware connectie optreedt met het publiek. De verwachting is dat er binnen 6 maanden een album uitkomt en dan gaan we nog veel van hem horen. Tot die tijd is hij zowel met Shinkicker als met de Chris Stuckey band te bewonderen met een mix van eigen nummers en covers.

Optredens:
7 okt: Gunnery’s Alkmaar
8 okt: Lunchroom de Rijker, Sint Michielsgestel ( solo )
9 okt: Fiddlers, Heemskerk
10 okt:  Het wapen van Hilversum, Hilversum

Internet : www.myspace.com/chrisstuckeyrocks


Ook op Blues Magazine ...