Ruim een kwarteeuw geleden vormde het einde van de populaire Nederpopgroep Toontje Lager het begin van iets dat nog altijd als uitzonderlijk bijzonder kan worden beschouwd in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Een stel enthousiaste muzikanten, o.a. afkomstig uit deze succesvolle formatie, kwamen met het idee om zich te storten op een unieke muzieksoort die de allerbeste elementen uit de Cajun en Zydeco bevatte.
Tot grote verbazing van de muzikanten zelf bleek de muziek aan te slaan bij een breed publiek en slaagden ze er zelfs in om onder de naam Captain Gumbo met ‘Allons à Lafayette’ in de Top 40 te belanden. Het gevolg hiervan waren vele optredens in binnen- en buitenland waarbij het plezier voor zowel publiek als band altijd centraal heeft gestaan.
Een goede reden om het vijfentwintigjarige jubileum te vieren dacht men, dus vormde Café XL te Wageningen vorig jaar het decor voor een feestelijke live-registratie die onlangs werd gepresenteerd. Op ‘Vive Le Captain – Captain Gumbo Live’ bewijst de band nog net zo bevlogen te zijn als in de begindagen. Met Joost Witte, drummer/zanger en bandlid van het eerste uur, kijken we niet alleen terug op de afgelopen jaren maar richten we de blik ook op de toekomst.

Captain-Gumbo

Tekst: Jeroen Bakker

In plaats van te kiezen voor een schreeuwerige aanpak of andere opvallende manieren om de media-aandacht te ‘triggeren’, werd het album op haast geruisloze wijze gereleased. Via diverse lokale radio-stations maar ook op Radio 2 werden de vrolijke Zydeco- en Cajun- klanken van ‘Vive Le Captain’ de ether in geslingerd. Het zegt iets over de werkwijze van Captain Gumbo. “Er is altijd veel aan het toeval overgelaten. We hebben altijd heel veel live gespeeld waarin ruimte was voor improvisatie. Niet steeds maar dezelfde solo op hetzelfde moment zoals bij Toontje Lager gebruikelijk was. Het moest uit het hart komen vonden we altijd. Onze muziek bleek steeds meer richting de Zydeco- en Cajun-kant op te gaan. Daarnaast bleek het dat we iets te melden hadden. Er is toen als het ware een eigen stijl ontstaan. Vanaf het beginpunt van de band is er nooit aan gedacht om iets op te nemen en uit te brengen”, aldus Witte.

Zydeco en Cajun, geen muziekstijlen om een groot publiek mee te bereiken zou je denken en al helemaal niet in de Lage Landen. Het tegendeel bleek waar. Ook over erkenning voor deze toch wel authentieke en traditionele muzieksoorten heeft de band volgens Witte nooit te klagen gehad: “Het belangrijkste vonden we altijd om zoveel mogelijk op te treden en tot onze grote verbazing bleek onze muziek aan te slaan. We stonden op zowel blues-, country- als jazzfeesten voor de nodige afwisseling en om voor leven in de brouwerij te zorgen. Daarmee werd dus een breed publiek bereikt en op die manier konden we van meerdere walletjes mee eten. Er ontstond zelfs een kleine hype met als gevolg dat we een hitje scoorden, TV-optredens deden bij Han Reiziger in ‘Reiziger in Muziek’ en zelfs voor de ‘5 Uur Show’ van Catherine Keyl werden uitgenodigd”.

Terugblikken is onvermijdelijk als je al zo lang bestaat. Voor Witte is dat absoluut geen probleem. “We hebben altijd een trouwe fanbase gehad al moet ik eerlijk bekennen dat die groep niet zo groot is hoor. Er is altijd een groep geweest die ons overal bleef volgen. Ik hoop ze wel allemaal weer tegen te komen”.
De enthousiaste muzikant kijkt met groot plezier terug op diverse hoogtepunten van Captain Gumbo. “We hebben met een grote regelmaat optredens in het buitenland gedaan maar ons bezoek aan Louisiana was natuurlijk wel heel bijzonder. Het is toch de bakermat van die muziek. We hebben er met diverse bekende muzikanten uit deze branche gesproken en we hebber er uiteraard ook gespeeld. We waren vrijwel zeker de eerste Nederlandse band met deze muzieksoort die ze daar te zien kregen. Men was daar buitengewoon verrast en vond het bijzonder dat we op waardige wijze met de traditie omgingen terwijl wij tegelijkertijd op geheel vrije wijze Cajun- en Zydeco combineerden. Iets wat daar op zijn zachtst gezegd zeer ongebruikelijk is. Je speelt daar of het een, of het ander. Die twee werelden kenden elkaar nauwelijks. Als je Cajun speelde dan deed je dat op een traditionele manier dus precies zoals dat vele decennia eerder door iemand was opgenomen. Of je moderniseerde het en gooide dan werkelijk alles overboord. Een tussenweg leek er niet te bestaan. Wij zitten er dan ook een beetje tussen in. Geen authentieke Cajun en ook geen zuivere Zydeco. Wij hebben er onze eigen weg in gevonden en daarmee een unieke stijl ontwikkeld”.
Zoals hierboven reeds is vermeld werd het nieuwe album opgenomen in Café XL te Wageningen, een mooi bluespodium met uitstekende faciliteiten en tevens de plaats waar het voor de band allemaal is begonnen. Van een comeback wil Witte niets weten en hij realiseert zich terdege dat de verkoopaantallen van toen waarschijnlijk niet meer gehaald zullen worden. Witte denkt vooral tijdens de optredens albums te kunnen verkopen. Winkels zijn er tenslotte nauwelijks en de band heeft nog altijd een uitstekende live-reputatie. “We hebben al vijf albums gemaakt maar we misten daarin het gevoel wat we overbrengen wanneer we live spelen”. Met deze nieuwe schijf is daar dus verandering in gekomen. Het is tevens een prima excuus om weer te touren, weliswaar op iets andere schaal dan toen.“We zijn nooit opgehouden maar de agenda mag best weer wat voller. We hebben wel eens een jaar gehad met 180 optredens, moet je nagaan. Toch moet ik er niet aan denken om weer vijf keer per week op te treden”. Witte hoeft zich duidelijk niet te vervelen. Behalve met Captain Gumbo is hij namelijk ook nog eens in het bluescircuit met Big Jake and the Two Timers te bewonderen. “Voor mij is het belangrijker te laten horen dat we er nog zijn. We zijn nog lang niet uitgespeeld en het plezier is er nog altijd. Sinds het vorige album in 2001 hebben we niet meer in de repetitieruimte gestaan. Is niet nodig. We zijn ook zo goed op elkaar ingespeeld. Alsof je in een goede stoel gaat zitten, zo voelt het als we weer met elkaar spelen”.

Captain-Gumbo-Live


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.