Recent verscheen zijn nieuwe album Sahel, en in oktober en November toert Bombino, aka Oumara Moctar door Nederland. BluesMagazine.nl sprak met de Toeareg zanger/gitarist in de aanloop naar deze toer.
– Bombino, je bent al heel lang met muziek bezig en hebt daarnaast in Amsterdam een live album opgenomen. Heb je een bijzondere band met Nederland?
Ik ben erg gesteld op Nederland. Het is een van mijn favoriete landen om te bezoeken en om in te spelen. Er is altijd een warme ontvangst, de mensen zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig naar de Toeareg-muziek en cultuur. Ik waardeer het publiek in Nederland dus enorm voor die openheid.
– Het album is in je moedertaal. De liedjes die je schrijft, zijn dit liedjes met boodschappen over de Toeareg-cultuur, kunnen we een Engelse versie verwachten zodat je boodschap beter gehoord en begrepen wordt?
Nou ja, natuurlijk zullen de meeste mensen in Europa niet precies begrijpen waar ik over zing, omdat ik altijd in Tamasheq zing, maar door de jaren heen, door het vele toeren heb ik gemerkt dat mensen de essentie van het lied kunnen begrijpen, zelfs als ze de tekst niet kunnen begrijpen. Voor mij is het belangrijkste onderdeel het gevoel, de verbinding die we kunnen maken via de muziek zelf in plaats van de woorden.
– Je speelde deze zomer al op Lowlands, heb je daar je nieuwe nummers ten gehore gebracht, hoe was de ontvangst?
Ja, we speelden een paar van de nieuwe nummers. maar weet je, ik beslis nooit wat we gaan spelen voordat ik op het podium sta. Ik probeer wat nieuwe nummers op te nemen, maar ik speel ook graag nummers van de andere albums en meng ze allemaal in mijn sets.
– Er is iets hypnotiserends aan je muziek, ik zie een vergelijking met de Hill county blues uit Mississippi. Deze terugkerende ritmes is dat iets traditioneels uit Niger of de Touareg-traditie of gebruik je ook andere regionale ritme-invloeden?
Mijn muziek is zeer sterk geworteld in de traditionele Toeareg-ritmes. Van daaruit zal ik dingen die ik van de westerse muziek heb geleerd gebruiken om iets origineels te creëren. Maar het is allemaal gebaseerd op traditionele Toeareg-muziek.
– Denk je dat Engelse teksten bij het ritme van jouw muziek passen?
Misschien, misschien, maar dit is niet iets dat ik ga proberen [lacht]. Het is niet mijn stijl om in andere talen te zingen, maar ik denk dat het wel cool zou kunnen klinken als iemand het zou proberen!
– Zijn er invloeden uit de mainstream blues in je muziek, zijn er muzikanten die je inspireren?
,
Ja ja, maar de muziek die mij inspireerde was de muziek van buiten Afrika, de westerse rockmuziek. Mijn helden, waarmee ik opgroeide waren Jimi Hendrix, Dire Straits, Santana en dat soort artiesten. Ook Bob Marley had een grote invloed op mij. Uiteindelijk komt veel blues uit de spirituals die de afrikanen zongen op de plantages in Amerika. De blues komt uit West-Afrika, dus het is als een cirkel.
– De muzikanten op je nieuwe album zijn zij ook Toearegs. Is het lastig om muzikanten te vinden die de muzikale tradities in jouw muziek begrijpen?
Mijn band is een mix van Toeareg-muzikanten en anderen. Onze drummer is Amerikaans, onze bassist komt uit Mauritanië. Ook onze dierbare vriend Mohamed Araki, die keyboards speelt op mijn album, hij komt uit Soedan. Uiteindelijk is het dus een zeer internationale band en dit helpt de Toeareg-muziek naar nieuwe plaatsen te brengen.
– Hoe ga je je muziek promoten in je thuisland, zijn er mogelijkheden om op te treden?
Ja, ik treed vaak op als ik thuis ben in Niger. De mensen daar zijn erg geïnteresseerd in mijn muziek, dus er hoeft niet veel promotie te worden gemaakt. Als we hier een nieuw nummer uitbrengen, zal het snel in heel Niger gespeeld worden. In die zin heb ik veel geluk.
– Hoe werkt dat, bijvoorbeeld in de rest van Noord-Afrika zijn zulke optredens mogelijk?
Ja, ik treed ook wel eens op in andere landen in Noord-Afrika. In Algerije, in Marokko, in Libië. Het komt niet vaak voor, maar er zijn daar festivals die Toeareg-artiesten zoals ik uitnodigen. Er zijn overal in deze regio Toeareg-mensen.
BluesMagzine.nl dankt Sjuul Kok van Lepromochef en Alice Oliveira van Partisan records die dit interview mogelijk maakten.
In oktober en November treedt Bombino en zijn band op in Nederland en wel op:
19-10 – Ter Dilft – Bornem
20-10 – Zwaneberg – Heist-Op-Den-Berg
24-10 – Doornroosje – Nijmegen
27-10 – Vera – Groningen
29-10 – Mezz – Breda
11-11 – Le Guess Who Festival – Utrecht
13-11 – Melkweg – Amsterdamen wel bij:
We horen graag je mening! Voeg reactie toe