Beth Hart - Photography: Jeff Katz

In gesprek met … BETH HART
5 september 2012

Tekst: Jeroen Bakker / Fotografie: Jeff Katz, Marco van Rooijen

Nog zichtbaar emotioneel van het gesprek dat zij zojuist had met de vorige journalist, worden we desondanks hartelijk ontvangen door Beth Hart. Het is de zangeres, componiste, pianiste maar bovenal gevoelsmens pur sang, ten voeten uit. Hart onderscheidt zich in een door ego’s gedomineerde muzikantenwereld door oprecht interesse te tonen in de persoon die zij tegenover zich heeft. Criticasters zouden haar benadering kunnen omschrijven als een slimme taktiek. Ze is zich namelijk goed bewust van het feit dat Bang Bang Boom Boom, haar nieuwe album, op enige serieuze kritiek kan rekenen. Meer dan ooit lijkt de 40-jarige Amerikaanse het imago van ‘rockchick’ van zich af te willen schudden. De innige omhelzing lijkt te werken. Ons voornemen van enige minuten eerder om met het mes tussen de tanden haar koerswijziging te bespreken heeft ze binnen luttele seconden van tafel geveegd.

“Je hebt er geen besef van want het is allemaal zo vanzelfsprekend wanneer het leven soepel verloopt”. Begint ze het gesprek met tranen in haar ogen. “We leren niets van vreugde of blij te zijn. In geval van pijn en verdriet moet je iets doen. Je moet soms vechten om te overleven”. Beth weet er alles van hoe het is om te overleven. Het is nog maar kort geleden dat ze in korte tijd al haar snel verdiende geld omzette in drugs, op straat sliep en van haar therapeut het advies kreeg om zo snel mogelijk de muziekwereld vaarwel te zeggen. Juist op het moment dat haar carriere in Amerika gestalte leek te krijgen ging het helemaal mis. Ze noemt het haar grote ‘crash’ die er uiteindelijk toe leidde dat ze naar Europa vluchtte om de boel weer op de rit te krijgen. Het bleek het begin van een intense relatie die in Nederland nog altijd voelbaar is. Beth is opgetogen over de negen optredens in Nederland die zojuist bevestigd zijn en 18 november in Paradiso van start gaan. Met grote regelmaat is ze hier te zien en ook in Denemarken, Duitsland en Frankrijk is men inmiddels gevallen voor de nog altijd in Los Angeles woonachtige zangeres. Wordt het niet hoog tijd om hier eens op zoek te gaan naar nieuwe huisvesting? Het blijkt momenteel slechts een kwestie van geld te zijn maar wanneer de mogelijkheid zich aandient zou het zomaar kunnen. Samen met Scott, haar man en tevens manager, blijkt het een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek te zijn. “Lange tijd heb ik door mijn ziekte die de drugs en alcohol met zich mee brachten, niet kunnen genieten van al het moois dat Europa te bieden heeft. Ik had er geen besef van. Op dit moment probeer ik de schade zoveel mogelijk in te halen”.

Juist wanneer we haar naar het verloop van haar carriere in eigen land willen vragen wordt wederom het gras voor de voeten weg gemaaid. “In Amerika staan de komende weken enkele promotionele activiteiten op de agenda. Ik zal daar enige akoestische optredens gaan doen en ook mijn eerdere albums, waaronder Leave The Light On, zullen opnieuw worden uitgebracht. Hoewel ik er nog steeds woon zal ik me daar opnieuw moeten voorstellen. Ik moet de draad weer oppikken vanaf het punt waar het ruim tien jaar geleden misging”.

Beth Hart & Band @ Zwarte Cross Festival 2012

In haar bio spreekt Beth over het gevoel een nieuw stel schoenen aan te hebben getrokken waarmee ze opnieuw moet leren lopen. Hoewel de albumhoes een verleidelijke pose van haar laat zien blijkt het niet zo zeer op uiterlijk betrekking te hebben. “Ik had tijdens de voorbereidingen voor het nieuwe album het idee steeds met hetzelfde bezig te zijn en wilde met iets wat echt nieuw is uitkomen. Ik moest uit die ‘safebox’ waarin ik steeds volgens een bepaalde formule handelde. Steeds maar weer waren mijn angsten, mijn ‘demons’, de basis voor nieuw materiaal. Het ging altijd over mijn boosheid en de zware last die ik meedroeg. Het leidde tot een harde, agressieve benadering van de muziek. Zelfs op het podium voelde het niet goed om steeds maar weer een rocksong te spelen. Ik was het ineens helemaal zat. Het besef om te doen wat ik echt wilde, is ontstaan tijdens mijn samenwerking met Joe Bonamassa op Don’t Explain. Die soul, blues en jazz-dingen werden nu de basis van waaruit ik het nieuwe materiaal componeerde. Er zit meer rust in mijn muziek. Ik heb mijzelf uitgedaagd om het op deze wijze aan te pakken en had nooit verwacht er in te slagen. Je hoort veel positiviteit, romantiek, liefde en sexuele geladenheid op Bang Bang Boom Boom. Ik daag de hele wereld uit om een grote verandering niet uit de weg te gaan. Voor mij was dit het juiste moment. Ik ben dit jaar veertig geworden en sluit op deze manier ook bepaalde hoofdstukken af die zich in mijn leven hebben afgespeeld”.

Over het gevaar dat vooral de fans van het eerste uur moeite zullen hebben met ‘Beth Nieuwe Stijl’ maakt ze zich niet druk. “Tijdens de shows zullen die oude nummers altijd gespeeld worden. Daar kom ik gewoonweg niet onderuit. Vind ik geen probleem trouwens”. Op Bang Bang Boom Boom horen we op enkele tracks een bigband. Zullen zij ook op het podium te zien zijn?

“Nee, daar moeten we nog iets op verzinnen want dat wordt veel te duur. Het is me heel erg goed bevallen om muziek te maken met een groot orkest achter me. Ik vertrek vanavond meteen naar Duitsland voor televisie-opnamen en daar staat een heuse bigband op mij te wachten. Ik kan niet wachten. Misschien kan ik ze zo ver krijgen om mee te gaan”.

Beth Hart & Band

Samen met de zojuist genoemde stergitarist Joe Bonamassa zal in het volgende jaar een vervolg worden opgenomen van het succesvolle album Don’t Explain dat vorig jaar verscheen. De studios zijn al geboekt. Tijdens There In Your Heart horen we zijn prachtige gitaarsolo voorbijkomen. Is het een voorproefje voor dat vervolg of was deze nog ergens blijven liggen? “Alle tracks zijn speciaal voor dit album geschreven. Van de vijftig die ik aan mijn producer voorstelde zijn er elf overgebleven. Wat ik precies met Joe ga doen is op dit moment nog onzeker. De vorige keer hebben we enkele vertolkingen gedaan van artiesten als Tom Waits en Melody Gardot maar misschien doen we deze keer alleen maar nieuwe nummers”.

Op de vraag of het de laatste keer is dat we dus in Europa zo uitvoerig van Beth Hart kunnen genieten reageert ze verontwaardigd: “Oh nee. Hier is het allemaal begonnen en hier zal voor altijd mijn prioriteit liggen kan ik je verzekeren: I’m madly in love with Europe!”.

Beth Hart Winter Tour 2012

18 nov 2012 : Paradiso, Amsterdam (uitverkocht)
20 nov 2012 : Effenaar, Eindhoven
21 nov 2012 : Tivoli, Utrecht (uitverkocht)
04 dec 2012 : Atak, Enschede
06 dec 2012 : Orpheus, Apeldoorn
09 dec 2012 : Paard van Troje, Den Haag
11 dec 2012 : Oosterpoort, Groningen
13 dec 2012 : Bosuil, Weert
15 dec 2012 : Patronaat, Haarlem (uitverkocht)
17 dec 2012 : Orangerie Du Botanique, Brussel (B)


Ook op Blues Magazine ...