The Veldman Brothers

Interview met Bennie Veldman

Tekst: Ton Kok

Op 5 september 2014 vindt in Hedon in Zwolle de presentatie plaats van de nieuwe Veldman Brothers CD Livin’ By The Day. Eerder deze week had Blues Magazine een gesprekje met Bennie Veldman naar aanleiding van deze release, die samenvalt met het tien jarig jubileum van de band.

Bennie, het is razend druk momenteel zeker? 
Ja, dat kan je wel zeggen, overal naartoe cd-tjes aan het rondsturen en dergelijke, het hoort erbij. Af en toe een reactie van mensen die wat willen bestellen, een gekkenhuis inderdaad. Maar wel leuk dus.

Livin’ By The Day, waarom deze titel?
Ja, Livin’ By The Day, deze cd wordt eigenlijk opgedragen aan onze pa. Mij pa is iemand die eigenlijk altijd al een beetje bij de dag leeft en dat eigenlijk nog steeds doet. De song “Livin’ By The Day”, als je de tekst zou beluisten hoor het je verhaal al een beetje. Ons pa’s gezondheid gaat wat achteruit en vaak zie je bij mensen met deze klachten dat ze dan een soort gedrachtsverandering ondergaan, maar hij leeft nog steeds helemaal bij de dag. Hij heeft natuurlijk veel invloed op ons gehad en daarom dragen we deze cd ook aan hem op, zeg maar.

Dus weer zo’n persoonlijk nummer zoals we ook op de vorige cd horen?
Ja, absoluut. 

Wat is het verschil met de vorige (studio) cd eigenlijk?
Wij staan bekend als blues en roots band en op deze cd staan een paar nummers die meer rootsy zijn en een klein beetje afwijken van de nummers van de voorgaande cd’s, maar waar toch wel weer veel blues in verweven zit. Het ligt dicht bij elkaar. Verder speel ik Fender Rhodes en ook piano. Het geluid veranderd daardoor ook wel.

Wat betreft de opnamen, hebben jullie dezelfde procedure gehanteerd als de vorige keren?
Ja, we hebben alles zo’n beetje live opgenomen. Elk nummer hebben we gewoon drie keer gespeeld en daarvan de beste versie uitgekozen. Zoals we het de vorige keer ook hebben gedaan. Vooral om ook dat live gevoel te vangen.

De ritmesectie, wanneer maakte die bekend dat ze wilde opstappen: voor, tijdens of na de opnames?
We hadden eigenlijk alles al opgenomen en daarna vertelden ze dat ze wat anders wilden gaan doen. We hebben toen besloten om na de cd presentatie een promotie- en tegelijk afscheidstour te doen. Een mooie afsluiting dus!

Hebben jullie nog overwogen om nog iets opnieuw op te nemen toen?
Nee, het stond erop en we waren er op zich tevreden over, waarom zou je er dan nog iets aan veranderen? Je moet dan weer opnieuw productiekosten maken. Het is gewoon heel kostbaar. 

Jullie hebben een druk toerschema de komende weken, Stripped een beetje op de achtergrond dan?
Ja, Stripped is toch zo wie zo al iets voor erbij, de band staat op de eerste plaats, dat is altijd al zo de bedoeling geweest. Kijk het is leuk om er bij te doen. Op feestjes spelen met de hele band schrikt toch wel af, dat is erg heftig en met zijn tweeën merk je toch wel dat ook mensen, die niet echt van blues houden dit dan toch wel weer leuk vinden.

Al zicht op een nieuwe drummer?
Wat betreft bassist waren we vrij snel klaar. Kijk, Fred (van der Wende) heeft in het begin een paar keer met ons meegedaan als invaller. Een soort sessiebassist en Marco was een sessiedrummer en we zochten toen een vaste bassist en drummer. We hebben er toen een tijdje een Italiaanse jongen bij gehad, die ook heel goed kon spelen. En Fred heeft ook een paar keer met ons meegespeeld. Wij hebben hem toen gevraagd er vast bij te komen, maar hij had het daarvoor te druk met zijn eigen zaak. Maar het klikte wel tussen ons. Nu is hij de eigen zaak aan het afbouwen en heeft een paar keer met Stripped meegedaan en het klikte nog steeds, dus dat was snel opgelost.

Wat betreft  drummers, we hebben zes kandidaten, waarmee we na de cd presentatie, als het wat rustiger is, audities gaan houden.

Ik zag op de touragenda dat jullie begin volgend jaar nog een paar keer met invallers spelen?
Er staan wat optredens met, één met Hans Molenaar en Bart Kamp in januari. Ja, wij vinden het ook leuk om gewoon eens met andere mensen te spelen. Hans Molenaar is iemand die we ook heel goed kennen. We hebben deze mensen gevraagd, toen we de optredens regelden en dat laten we zo staan.

Elf nieuwe nummers zijn weer van eigen hand. Wat is jouw bijdrage daarin?
Voor één nummer (“Real Deal”) heb ik de muziek geschreven en verder is het van Gerrit. Hij draagt de meeste dingen aan. Ik doe de PR en de boekingen en zo hebben we onze eigen taakverdeling.

Op 5 september is de première. Wat kunnen we daar verwachten?
Het begint dus al om half negen met Ralph de Jongh, die speelt een set van drie kwartier. En daarna spelen wij dan een lange set. We zullen alle nummers van de nieuwe cd spelen, aangevuld met een paar oude nummers.

Lees hier de recensie

Website: The Veldman Brothers


Ook op Blues Magazine ...