The Veldman Brothers

In gesprek met Bennie en Gerrit Veldman

Tekst en foto: Nineke Loedeman. Interview i.s.m. Bluesbreeker.nl

In 2014 vieren The Veldman Brothers hun tweede lustrum. Het is inmiddels tien jaar geleden dat de band is begonnen met optreden. The Veldman Brothers, gecentreerd rond Bennie en Gerrit Veldman, en gecompleteerd met “ brothers from other mothers” Donald van der Goes en Marco Overkamp, is uitgegroeid tot één van Neerlands beste Bluesbands.

Inmiddels zijn er vier albums uitgebracht en is er een vijfde in de maak. Reden genoeg om bij te praten en ik heb hiervoor een afspraak met Gerrit en Bennie in de mooie oefenruimte van Willie Jaarsveld/VJE Media in Zwolle, een passende plek voor een gesprek. Vanavond bereiden ze zich voor op een optreden van The Veldman Brothers Stripped, tijdens de heropening van poptempel Hedon in Zwolle.

Op praktisch alle grote festivals en podia hebben The Veldman Brothers hun visitekaartje reeds met veel succes afgegeven. De band wordt geroemd om hun bevlogenheid, passie en talent in het spelen van afwisselende stijlen blues. Dit alles spreekt de echte bluesliefhebber in grote mate aan. Zelf zijn de gebroeders Veldman opgegroeid in een muzikaal gezin, en beamen dat dergelijke vroege invloeden best van belang kunnen zijn geweest bij het volgen van hun passie: muziek maken.

Bennie vertelt: “Rond mijn zestiende begon ik eigenlijk al met m‘n eerste bandje, en Gerrit was daar ook al mee bezig. Onze pa speelde mondharmonica (nog steeds overigens) en onze moeder zong. Er was dus altijd best veel muziek bij ons thuis, van Queen tot Country. We hebben nog een oudere broer Henk, en hij speelde gitaar. Eigenlijk is daarmee de aanzet gegeven om zelf ook muziek te gaan maken. Met een stel gelijkgestemden gingen we bandjes vormen, al was het eerst nog in verschillende stijlen. Uiteindelijk begon ons hart toch sneller te slaan voor de bluesmuziek en 10 jaar geleden zijn we echt gezamenlijk die richting opgegaan. Marco is er vanaf het allereerste begin bij, in eerste instantie als sessiedrummer maar al gauw nam hij een vaste plek in en Donald volgde later.”

Inmiddels is het vijfde album van de heren in de maak, en de release hiervan staat gepland voor September dit jaar. Iedere twee jaar is het ze gelukt een album uit te brengen, waaronder ‘Home’ in 2007, de speciale jubileumuitgave ‘5th Anniversary Live Tour’ in 2009, ‘Spreadin’Around’ in 2011, en ‘Bringin’ It To You Live’ in 2012. De albums worden altijd in eigen beheer uitgegeven en bevatten naast eigen werk soms ook enkele covers. Hoe gaat het schrijven in zijn werk?

Gerrit: “Onze planning is inderdaad om iedere twee jaar een album uit te brengen. En uiteraard in het kader van ons 10jarig jubileum komt er een album vol frisse, eigen nieuwe nummers uit. Het schrijven van de nummers doe ik over het algemeen alleen. Meestal heb ik de ideeën en die werk ik later verder uit met Bennie. Ik speel zelf dan ook de basic baspartijen en gebruik een drumcomputer, zo werk ik dat allemaal verder uit.” Bennie vult aan: “Gerrit stuurt me dan zijn ideeën op, die ik vervolgens op mijn manier ga invullen. Zo ontstaat een nummer met een harpsolo hier en een orgelpartij daar. Zodra ik mijn invloed weer terugkoppel, blijkt vaak dat Gerrit het precies zo al in gedachten had. Grappig is dat eigenlijk, we zitten dan toch duidelijk op dezelfde golflengte…het is bijna eng! Misschien dat dat komt omdat we toch uit hetzelfde nest komen, geen idee. Maar het werkt heel goed dus op deze manier.”

Gerrit: ”De hele band komt er dan meestal aan te pas, als het nummer bijna klaar is. Als we gezamenlijk de oefenruimte in gaan, hebben we in ieder geval de vorm, al passen we soms links en rechts nog wat dingetjes aan. Alle albums zijn bewust uitgebracht in eigen beheer en dat bevalt ons uitstekend. Platendeals zoals vroeger bestaan haast niet meer door de komst van internet. In dit digitale tijdperk wordt er veel via Itunes verkocht, wat zeker handig is als je bijvoorbeeld ook Amerika wilt bereiken. Tegenwoordig kun je dat zelf via het internet goed regelen. Via de juiste kanalen kun je op die manier gedraaid worden via Spotify ed. Van onze CD’s persen we in eerste instantie 1000 exemplaren en er wordt regelmatig bijgeperst. Dat bevalt goed. We rekenen op September 2014 voor de release van ons nieuwe album!”

> Lees de rest van het interview op Bluesbreeker.nl


Ook op Blues Magazine ...