Ben Caplan

INTERVIEW BEN CAPLAN

Singer /Songwriter Ben Caplan maakt direct indruk met zijn grote baard, forse bril, een rauw charisma en zijn raspende stem. Afgelopen jaar noemde 3VOOR12 hem de ‘Canadese Tom Waits’ naar aanleiding van zijn indrukwekkende optreden op Into The Great Wide Open. Samen met zijn band ‘The Casual Smokers’ mixt hij folk met blues, jazz en balkan invloeden. Van poëtische ballades tot opzwepende zigeunermuziek. Zijn album In The Time Of The Great Remembering (2011) werd goed ontvangen in thuisland Canada maar ook zeker in Europa.

December 2013 komt Ben weer terug naar Europa voor een omvangrijke tour, waarbij hij Nederland natuurlijk ook aandoet. Hiermee zal hij zijn in rap tempo opgebouwde fanschare een groot plezier doen. BluesMagazine pakt graag de kans hem eens aan de baard, eh veren te trekken voor een kort gesprek.

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Marco van Rooijen

De man uit Halifax blijkt een fervent fietser te zijn, als ik hem vraag naar de leuke kanten van ons vlakke landje. “Nederland een verademing voor fietsers! Hier is de infrastructuur helemaal op fietsen aangepast, en stukken beter dan in thuisland Canada. Jammer dat er niet meer gelegenheid hiervoor wordt gecreëerd in de grote steden in het algemeen. Ik kom nu sinds 2011 in Nederland en ik moet je zeggen: ik vindt het geweldig. Het publiek hier is erg vriendelijk en ik krijg hele fijne reacties op mijn optredens. Overal in Europa is het weer anders, en qua aandachtig luisteren is het nederlandse publiek fijner dan het thuispubliek, maar wel weer rumoeriger dan bijvoorbeeld het Duitse publiek. Maar ik moet zeggen dat het overal steeds beter gaat, mensen kennen me steeds meer en komen nu echt om naar mij en mijn muziek te luisteren.”

Je hebt gedurende zomer 2013 al een uitgebreide tour door onder andere de UK achter de rug, met een opening op het Glastonbury Festival. Hoe was dat?
“Tjongejonge, wat is dat een magnifiek festival, meer dan 150.000 tickets binnen 90 minuten uitverkocht: is dat wat of niet? Het was enorm indrukwekkend en een eer om daar te staan, en ik heb zelf ook mijn ogen uitgekeken.”

Men noemt je vaak in één zin met Tom Waits en Nick Cave. Wat vindt je daarvan en door wie ben je beïnvloed? Waar luister je zelf graag naar?
“Eigenlijk voel ik me wel gevleid over die vergelijking met Tom Waits, maar ik heb eerlijk gezegd wat minder met Nick Cave. Ik vindt zijn muziek goed hoor daar niet van. Ik ben natuurlijk beïnvloed door Tom, hoewel ik mezelf veel folkier vindt, en minder bluesier. Maar een begrijpelijke vergelijking, we zitten nu eenmaal dicht bij elkaar qua stijl. Ik ben even zogoed beïnvloed door Louis Armstrong. Ik probeer mijn stem als een instrument te bespelen, en ben daarbij op zoek naar een soort van eerlijkheid. Zeg maar een combinatie van een oprechte stijl van zingen met een bijzondere stemkwaliteit. Zelf luister ik graag naar instrumentale stukken, en muziek uit de Balkan, Klezmer en klassiek. Daarbij ben ik gek op Argentijnse tango’s. Ook Eels en Joni Mitchell behoren tot mijn favoriete artiesten.”

Hoe komt je songwriting tot stand? Schrijf je volgens een bepaalde routine? Waar krijg je je inspiratie vandaan.
“Ik lees veel en luister sowieso erg veel naar verschillende stijlen muziek. Ik neem m’n notebook en m’n gitaar, en dan ontstaan de beste songs en komen muziek en tekst tot elkaar. Dat kunnen momenten tijdens bepaalde gebeurtenissen zijn. Ook als je aan het werk bent, komt er plotsklaps inspiratie. Maar soms heb je even afzondering nodig hiervoor. Eigenlijk dus heel divers, en zo wordt het zeker geen vaste routine.”

Ben Caplan


“Beluister je de stem zonder naar het uiterlijk te kijken, dan moet je bij Ben Caplan aan een kruising denken van Tom Jones en Frank Sinatra,” aldus 2 Meter Sessies presentator Jan Douwe Kroeske in zijn bespreking van In The Time of the Great Remembering. “Kortom: een crooner die echt kan zingen!”

“Vreselijk leuk om te doen“, zo vertelt Ben over die Twee Meter Sessies op 5 September 2012. “ en allemaal zulke aardige mensen, stuk voor stuk. Op 5 Juli 2013 hebben we het trouwens nog eens dunnetjes overgedaan.”

De samenstelling van de Casual Smokers verandert telkens, klopt dat? Hoe moeilijk is het om een band te formeren voor een tour?
“Dat klopt, en ik kan je wel zeggen dat het erg moeilijk is een goede band bij elkaar te krijgen voor een tour, en erg duur! Ik werk natuurlijk het liefste met topmuzikanten, maar die zijn vaak erg druk zijn met hun andere bezigheden, juist omdat het topmuzikanten zijn. Ook organisatorisch is het een hele klus. Dus werk ik ook veel met nieuwe mensen, wat wel heel leuk is en uitdagend. Soms pas ik de nummers dan wat aan, zodat het toch als één geheel goed aanvoelt voor iedereen. Ik denk als ik uiteindelijk hier wat meer mensen ken, ik ook met Nederlandse muzikanten zou kunnen gaan spelen. De optredens in Nederland in December doe ik trouwens solo.”

Zijn er nog plannen voor een nieuw album en/of tour ?
“Ja zeker, ik ben inmiddels begonnen met het schrijven voor een nieuw album, wat hopelijk in 2014 uitkomt. Iets concreets kan ik je nog niet melden. En ja, ook die wordt uitgebracht op vinyl, net als In The Time Of The Great Remembering. Er is weer veel vraag naar vinyl. Momenteel tour ik over de hele wereld, Canada, Australië, Europa, en weer Australië. Maar ik vindt het heerlijk om te touren moet ik je zeggen, vermoeiend weliswaar maar echt geweldig. En er zit weer een nieuwe tour in de planning voor Europa, dat zal hoogstwaarschijnlijk de tweede helft van 2014 worden.”

Binnenkort is Ben dus solo te zien: zie onderstaande data of kijk in onze BluesMagazine agenda

20 December – Poppodium 013, Tilburg
21 December – Luxor Live, Arnhem
22 December – Patronaat, Haarlem

http://bencaplan.ca/


Ook op Blues Magazine ...