In gesprek met… Bas Paardekooper (gitaar en zang), André de Bruijn (Basgitaar en zang), Roel van Leeuwen (Drums en zang) en Wouter Hoek (Toetsen en zang).

Tekst en fotografie: Jan Marius Franzen

De nieuwe CD van Bas Paardekooper and the Blew Crue, getiteld ‘Broken Heart For Sale’ is uit!
Om dit te vieren organiseerde de band op donderdag 20 december een officiële release party in de Boerderij in Zoetermeer. De band bracht tijdens deze avond met verve de volledige nieuwe CD live ten gehore. Meteen daarna had BluesMagazine.nl een interview met de leden van de band bestaande uit: Bas Paardekooper (gitaar en zang), André de Bruijn (Basgitaar en zang), Roel van Leeuwen (Drums en zang) en Wouter Hoek (Toetsen en zang).

Ik heb net een geweldig optreden gezien. Wat vonden jullie er zelf van?
Bas:  “Ik had het lekker naar mijn zin, lekker los, knallen, verstand op nul en dan gaan.”

Bas Paardekooper

Bas, wat ik heel goed vond was het nummer  ‘Jimmy (Same Eyes As Mine)’ , dat over je zoontje gaat en waarbij  je vader accordeon speelde zodat 3 generaties bij elkaar komen…
Bas: “Toen ik het nummer schreef was Jimmy denk ik 3 maanden oud, zijn ogen lijken helemaal niet meer op de mijne nu maar toen wel. Dus vandaar de titel.”

Ik vond de accordeon in dat nummer echt iets toevoegen en het nummer meer oorspronkelijk maken, je brengt een ander element in..
BasKlopt. De hele CD is doorspekt met elementen die je niet meteen in Blues zou verwachten, laat staan in Bluesrock. Dus zo’n nummer als ‘Jimmy’ dat terug gaat naar de basis, dat springt er dan ook meteen uit,  en op een heel goede manier als ik het zelf mag zeggen.

De Vader van Bas

Alle nummers op jullie CD zijn eigen composities. Schrijven jullie  over persoonlijke ervaringen  of observaties of ..
Bas:  “Degenen die het meest schrijven zijn Wouter Hoek en ik. Het kan gaan over een situatie die je hebt meegemaakt, iets op de televisie hebt gezien.” Het is wel  autobiografisch vult Wouter aan.  Bas:” Het is geen fictie.  Het is waar gebeurd, het gaat ergens over.” Wouter: “Op het een na laatste nummer staat een nummer, dat gaat noch over mij, noch over Bas, het gaat over  de gitaar van Bas en dat is dan weer van mijn hoek belicht.

Wat ik ook een mooi moment vond Wouter,  dat jij achter de toetsen vandaan kwam en als een echte soulzanger op het podium tekeer ging…
Wouter (lachend) :  “Het zweet moest er even uit” . Als je geen gitaar speelt sta je vaak ‘vast ‘ op het podium.  De gitarist kan nog een paar meters maken. Dus als hij de kans krijgt dan pakt hij hem ook meteen om de mensen een beetje op te jutten.

Jullie hebben toch wel veel interactie met het publiek…
Bas en Wouter: Ja klopt en met ook elkaar,  anders sta je als een zoutzak een kunstje te doen

Bas, behalve Jimi  Hendrix en Stevie Ray Vaughan zijn er nog meer gitaristen die je beïnvloed hebben.
Ja  natuurlijk! Gary Moore, Walter Trout,  Joe Bonamassa…

En met Walter Trout heb je ook nog gespeeld…
Klopt. Dat was geweldigEen van de mooiste dingen in mijn muziekcarrière!!

Je speelt altijd in de standaard gitaar tuning?
Bas:  “Altijd een halve toon lager. Dan vind ik een gitaar veel mooier klinken. Andere sound, andere feel”

Nu naar de bassist. Wat zijn jouw invloeden?
André:  Ik kom eigenlijk  uit de New Wave scene komt en ben  opgegroeid met klassieke muziek en dus heel breed onderricht”. Zijn favoriete bassist isJaco Pastorius, maar van wie is hij dat niet?,  voegt hij er toe.

En van de drummer?
Roel heeft niet echt voorbeelden.  Simon Philips vindt hij echt gigantisch met Steve Lukather bijvoorbeeld in ‘Party In Simon’s Pants’. “Dan gooi ik bijna de handdoek in de ring, dan ik heb ik echt zoiets van dit heeft geen zin meer gewoon”.

Maar het gaat toch niet alleen om techniek maar ook om emotie en interactie met het publiek?
Roel : “Ja precies ik leef gewoon in mijn eigen wereld”.

Wouter is qua voorbeelden ook breed georiënteerd . Vindt ontzettend veel dingen leuk.
“Soms vind ik de ‘Zangeres Zonder Naam’ leuk maar als ik ga luisteren naar wat ik zelf speel dan kom ik toch uit bij de oude rockers Led Zeppelin, Deep Purple… dat zijn eigenlijk de jongens waar ik mee opgegroeid ben. En ik was eral  heel jong bij, op mijn 10e ging ik al naar concerten.  John Lord was een held en dat is hij nog steeds .”

Toekomstplannen?
Wouter:  Om deze CD te promoten gaan we proberen zoveel mogelijk optredens te regelen.  Er staan er al een aantal vast, zoals in februari in Alkmaar, in Moorsel in België en wellicht het Blues Festival in Delft. En dan wordt het tijd, denken wij en gelukkig ook veel mensen om ons heen, voor een live plaat,  waarschijnlijk een DVD.

Wouter Hoek

Noot :
Op 8 januari a.s. besteed Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD. Het programma is ook via internet te beluisteren : http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/


Ook op Blues Magazine ...