In gesprek met Ana Popovic bij LSA-music Aalten in zaal De Hofnar 29-05-2022.
Tekst: Andre Wittebroek

Op 6 maart 2010 heeft Bluesmagazine een eerste interview gedaan met Ana Popovic in zaal Metropool in Hengelo (O). Alweer twaalf jaar geleden. In de tussentijd is er veel veranderd en lijkt het Bluesmagazine een goed idee om weer eens een interview met haar te doen.

Op 29 mei is er een prima gelegenheid voor als ze het laatste optreden van deze toer doet bij LSA-music in De Hofnar in Aalten en dat is ook maar tien kilometer van mijn woonplaats. Top!
Dus contact opgenomen met haar manager en echtgenoot Mark van Meurs van www.artistexclusive.com. Hij reageerde zeer snel op mijn bericht en zou Ana een bericht sturen dat ik zou komen. Mark zit in hun woonplaats Los Angeles met hun twee kinderen en is niet mee op tour.
Tijdschema kan krap worden vertelde hij omdat de band vanuit Noord-Duitsland moet komen en het optreden om 15.00 zal beginnen. Na de show is er ook weinig tijd want de volgende morgen moeten ze om 03.00 al naar Schiphol. We zullen zien.

Het gesprek.
Om half twee meld ik me bij de zaal en de zeer vriendelijke mensen van LSA wijzen me waar Ana is. Ze zit in de loungeruimte aan de bar en wanneer ik me voorstel en haar vraag of er gelegenheid is voor een interview, is haar antwoord: “Natuurlijk, kunnen we meteen hier doen” . De band is aan het opbouwen en als de soundcheck begint zullen we even moeten stoppen. Ze herinnert zich het interview in Metropool, herkent me nog en als ik haar de uitdraai van dat interview laat zien vraagt ze geïnteresseerd of ze die mag hebben. Natuurlijk, daarvoor ook meegenomen. Na het zien van de foto op de uitdraai : “Ik ben daar nog wel een stuk jonger!”
Ze is nog steeds die spontane, zeer vriendelijke, geïnteresseerde vrouw van toen.

-Inderdaad zie je er daar heel anders uit door het andere haar. Vroeger had je van die mooie lange blonde lokken en nu een kort, pittig donker kapsel en die bekende armband mis ik. Een bewuste verandering? De hoge hakken en de zeer vrouwelijke aankleding zijn gebleven. Mooie verschijning.

In de verschillende fases van je leven verandert er veel en dit is er een van. Een keer wat anders. Over de hakken en aankleding , het visuele aspect is ook belangrijk, het oog wil ook wat .

-Klopt, je ziet de ‘oude’ bluesmuzikanten ook altijd in een mooi pak. Het toont ook respect naar je publiek toe, denk ik.

Mee eens.

Zeker de laatste twee jaar door Corona is veel anders gegaan. We konden niet toeren, normaal doen we zo’n honderd optredens per jaar en nu na Corona honderdveertig. Veel optredens die gecancelled zijn, wil men zo snel mogelijk inhalen, plus de nieuwe boekingen. We doen er zoveel mogelijk en reizen veel op en neer van Amerika naar Europa. Vijf keer dit jaar als ik het goed heb.
Mijn familie woont in Servië en die had ik ook een tijd niet gezien. Pas geleden er weer geweest en het was heerlijk. Nog een heerlijke muziekjam gedaan in Blue Room in Belgrado met mijn vader erbij, die ook muzikant is.
Verder verandert mijn muziek ook steeds, nu zijn er meer moderne invloeden dan vroeger, toen het meer blues en bluesrock was. Meer funk, soul en jazzinvloeden bijvoorbeeld. Je moet je als muzikant blijven ontwikkelen en ik wil me niet steeds blijven herhalen in wat ik al gedaan heb.

– Wat deed je zoal in de lockdown periode toen men thuis moest blijven?

Veel nieuwe muziek geschreven, zakelijke gewerkt. Mijn man Mark doet ons management vanuit ons huis in Los Angeles. Hij regelt alles zoals boekingen, merchandise, toeren. We hebben verschillende agenten in verschillende landen maar alles loopt via Mark. En we hadden samen meer tijd voor onze kinderen. Hij is er nu op de toer ook niet bij, hij werkt dan vanuit huis en kan bij de kinderen zijn. Ze zijn nu al wat ouder, gaan naar school en wordt het wat makkelijker.
Verder heb ik kleine privë optredens gedaan bij mensen thuis, erg leuk want je hebt een direct intiem contact met het publiek. Voor mijn bandleden was het ook waardeloos. Ze deden er dingen naast, vaak dingen buiten de muziek, er moet wel brood op de plank komen. Gelukkig gaat het weer de goede kant op en hopelijk blijft het zo.

– Waren er deze toer nog problemen met het reizen of was alles overal weer open? Er zijn artiesten, die hun Europese toer nu hebben afgezegd omdat ze bang zijn Corona op te lopen. Jullie toeren gewoon?

We hebben zo lang niet live kunnen spelen en zijn zo blij dat we eindelijk weer het podium op kunnen. We zijn allemaal gevaccineerd en gaan geen concerten afzeggen indien niet nodig. Dit is ons laatste optreden van de toer en geen problemen gehad dus het blijkt te kunnen. Vaccinaties lijken te helpen en je kunt toch ook niet jaren thuis blijven zitten. Het leven gaat verder.

– Je speelt al een tijd met een blazerssectie. Meerdere artiesten zijn dat gaan doen zoals Joe Bonamassa, Danny Bryant. Welk idee zit daar achter?

Ik heb altijd met een grotere band willen spelen. Daar houd ik van, het geeft meer mogelijkheden, je krijgt een breder muziekbeeld. En het past perfect in de muziek die ik maak. We spelen blues, funk, soul, jazz en een blazersectie geeft een enorme drive en swing. Mijn bandleden krijgen ook de ruimte om te soleren. Hier in Europa speel ik met drie Italianen in de band en dat al jaren. Toetsenist Papadia Michele al vijftien jaar, trompetist Davide Ghidoni en saxofonist Claudio Giovagnoli al acht jaar. In Amerika hebben we anderen. Het reizen kost veel! Mijn vaste bandleden zijn bassist Buthel en drummer Kwesi Robinson.

– Zijn er nog bepaalde plannen voor de toekomst?

Ik zou graag een side-project doen met een big band, bestaande uit tien/twaalf leden. Dat is een droom maar of het er van komt, we zien wel. En dan muziekstijlen samenvoegen.

Dan is het tijd om te stoppen, men moet zich omkleden voor het optreden.

-Mag ik je namens Bluesmagazine bedanken voor dit weer zeer prettige gesprek, net als twaalf jaar geleden en hopelijk tot een volgende keer. Goede terugreis en sterkte morgen om 03.00!!

Heel graag gedaan en jullie bedankt voor de interesse en ik hoop veel lezers bij onze concerten te mogen begroeten.
Bluesmagazine is altijd welkom en bedankt voor de support al die jaren.

– Heel graag gedaan.


Links:
www.anapopovic.com.
www.lsamusic-aalten.nl


Ook op Blues Magazine ...