In gesprek met… AJ van AJ and the Wildgrooves 

Tekst,  fotografie and video: Jan Marius Franzen

De band bestaat uit ex-vissersvolk uit Katwijk aan Zee, die van ellende de blues zijn gaan spelen omdat in de visserij geen droog brood meer te verdienen is.
De Zuidwester en Oliejassen werden ingeruild voor gitaren en een drumstel en na een paar oefensessies gingen The Wildgrooves op zoek naar een frontvrouw. Zangeres AJ (die net uit het kerkkoor was geschopt wegens obscene taal) paste goed in het plaatje en inmiddels is de band omgedoopt in AJ and the Wildgrooves.
Voor BluesMagazine.nl gaf AJ op 25 februari in Katwijk haar eerste interview.

AJ and The Wildgrooves

Op 15 februari speelden jullie in Muziekcentrum The Box in Katwijk aan de Rijn. Hoe vond je het gaan?
Het was heel spannend, want er werden geluid en beeldopnamen gemaakt. Vooral het begin van eerste liedje was echt heel spannend, maar halverwege de song was ik het al helemaal vergeten dat er opnames werden gemaakt. Ik vind gewoon heel erg leuk om te spelen.

Hoe ben je in de ‘bluesrock’  verzeild geraakt?
Eigenlijk speelden we altijd al rock en bluesrock. Jaren geleden ben ik  met een bandje naar het buitenland gegaan. Huis en alles verkocht. En vervolgens naar Griekenland vertrokken. We speelden daar in het Hard Rock Café. Maar al snel merkten dat we meer popsongs moesten spelen om verschillende mensen binnen te halen. Ook hebben we in Italië, Zwitserland en Oostenrijk gespeeld. Dat heb ik zo’n zeven jaar gedaan. Het was een hele leuke tijd, maar ik merkte wel dat ik echt muziek wilde maken en niet alleen spelen wat anderen van je verwachten. Dat brak me uiteindelijk op. Ik wil gewoon spelen wat ik leuk vind.

Wat zijn je muzikale helden / voorbeelden?
Led Zeppelin, natuurlijk Janis Joplin en de zanger van The Black Crowes vind ik helemaal geweldig. Ook vind ik het heerlijk om naar Otis Taylor te luisteren, vooral als ik alleen ben, alles donker en met een paar kaarsjes aan. Eigenlijk heb ik brede smaak, Ik hou van oude blues maar ook van Gary Clark. Die vind ik ook geweldig. ik hou erg van die ‘dreinige’ blues.

Je noemde Janis Joplin. Hoe inspireert zij jou? 
Dat vrije, dat ‘jam-merige’, dat jezelf zijn. Dat vind ik het leukste van muziek maken en vooral van bluesmuziek, dat je jezelf kunt zijn en helmaal los kan gaan.

Kun je iets over je band vertellen? 
IK speel met Klaas (Kuijt). Klaas is mijn partner, daar speel ik al 20 jaar mee. Ik zou niet zonder hem willen spelen, hij kent mij door en door. Paul (Keuzenkamp) is de sologitarist. Ik vind hem geweldig en ik heb een onwijze vibe met hem. Tegenwoordig spelen we ook met Arie (van der Plas). Toen ik jong was heb ik nog met Arie in een wasserij gewerkt. Arie zat toen al in de bluesmuziek. Via Facebook of Hyves zijn we weer in contact geraakt. Arie is een geweldige bluesharp speler!  Dennis (Frantzis ) is de bassist, hij komt uit Griekenland en die kennen we via onze vorige bassist. Dennis zocht een goede band in Nederland om mee te spelen en toen hij hier kwam binnenlopen hadden we het gevoel dat we elkaar al 100 jaar kenden. Via Paul heb ik de drummer Marcel (Willemsen) leren kennen.  We hadden hem gevraagd voor een akoestisch optreden en daarna werden we gevraagd voor een optreden in Tripodia in Katwijk en dat ging zo goed, dat Marcel ook niet meer is weggegaan.

AJ and The Wildgrooves

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik zou graag heel veel willen optreden en vooral op grote bluesfestivals, maar mijn droom is het North Sea Jazz festival. Dat lijkt me zo gaaf, want daar komen allemaal muziekliefhebbers. Daar kun je jezelf laten zien en je muziek delen met die mensen.

En gaan jullie ook nog een CD maken?
We hebben dus nu in de Box die live opnamen gemaakt en we zijn nu ook zo ver dat we een CD willen maken. Want we  willen heel graag met de International  Blues Challenge meedoen. Het zou helemaal te gek zijn om naar Amerika te mogen gaan! Dat is de ultieme dream! Maar het belangrijkste blijft is toch om lekker muziek te blijven maken.

http://youtu.be/ZhdgM2xCv_Q
Video: Hipshake – AJ and the Wildgrooves live in The Box Studio’s
(Muziekcentrum The Box) in Katwijk Aan De Rijn op 15 februari 2013

Noot :AJ and the Wildgrooves  zijn op 1 maart live the zien in het Bluescafé in Apeldoorn!

Een interview met AJ and The Wildgrooves en opnamen, die op 15 februari werden gemaakt  in het Muziekcentrum The Box in Katwijk, zijn op 12 maart te horen in het radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk. Het programma is ook via internet te beluisteren. (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/ )


Ook op Blues Magazine ...