In gesprek met ….24Pesos

Wateringen,
11 Augustus 2012

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

Energiek, rauw, opzwepend en authentiek, dat zijn een aantal steekwoorden die passen bij een optreden van de Britse Bluesband 24Pesos. Deze Londense rootsbluesband, bestaande uit vier ervaren sessiemuzikanten, is in deze samenstelling al een aantal jaren, met succes, bezig een plek te veroveren in de Britse Bluesscene. Het vorige jaar was behoorlijk druk voor ze, met de vele optreden in eigen land. In maart 2011 werden ze uitgezonden naar Berlijn om Groot Brittannië te vertegenwoordigen tijdens de European Blues Challenge, en vervolgens in september naar het prestigieuze Harvest Blues & Jazzfestival in Fredericton, Canada. Een volgeboekt jaar dus, en dan ook nog in maart 2012 een derde album, When The Ship Goes Down, afgeleverd. Vervolgens zijn er ook nog de nominaties voor beste toetsenist, beste bassist en beste band, voor de British Blues Awards 2012. Daarbij zien we ze steeds meer op Europese locaties opduiken. Hoogste tijd om bij te praten en wat meer te weten te komen over de onuitputtelijke drive van deze kerels.

We spreken af tijdens het festival Waterpop in Wateringen, waar ze vanavond op het hoofdpodium zullen staan. Dit concert wordt vooraf gegaan door een, door 3voor12 georganiseerd, “dressingroomconcert”….dus dat is lekker relaxed beginnen vandaag.
Tegenover mij zitten zanger/gitarist Julian Burdock, bassist Silas Maitland, toetsenist Moz Gamble en drummer Mike Connolly, ontspannen zoals altijd en genietend van een koud biertje. Voor mij zijn het geen onbekenden, nadat ik ze in 2011 meerdere malen heb zien optreden en reeds heb ontmoet. Na wat chit-chat is het tijd voor wat serieuze vragen en antwoorden.

Jullie zijn nu een aantal jaren bezig in deze samenstelling, na in 2008 de beslissing te hebben genomen om alleen nog maar de muziek te spelen die jullie zelf graag willen spelen. Nu al vast een beetje terugblikkend: is het wat jullie ervan verwacht hadden, is het de juiste beslissing geweest?
Silas: We kenden elkaar al langer, dat zal zeker over een periode van 20 jaar zijn, en hadden vaak samen gespeeld.  Na jaren als sessiemuzikanten te hebben gespeeld en het daarmee wel gezien hadden, besloten we de stap te wagen en voor onszelf te beginnen. We wilden in ieder geval alleen spelen wat we zelf leuk vinden, maar dus ons eigen materiaal. En onze eigen band hebben, in plaats van deel uit te maken van de band van een andere artiest. Dat resulteerde in 2008 met de release van onze eerste cd: The Boogieworm. En ja, steeds vaker realiseren we ons, dat het uiteindelijk zo is gegaan, zoals we voor ogen hadden. Julian: Dat besef is er steeds vaker, vooral de laatste paar maanden, waarin we op veel mooie festivals hebben gespeeld. Op die momenten dat je, zoals vorige maand, staat te spelen in een volgepakte Italiaanse kasteelruïne, waar mensen van de trappen en kastelen staan gebogen om maar niets van je optreden te missen. Op die momenten denk je : Yes, we staan hier maar mooi te spelen, met onze eigen band, met onze eigen muziek! We krijgen de kans om door heel Europa te reizen, ons ding te doen en mensen blij te maken. En dat wil natuurlijk iedere muzikant het allerliefst: je eigen muziek spelen, in je eigen band en uiteindelijk voor een groot publiek spelen. Daar doe je het voor en in dat opzicht is het voor ons een hele goede beslissing geweest.

Na The Boogie Worm en Busted Broken and Blue, is er nu jullie derde album When the ship goes down. Er zit een duidelijke subtiele verandering in ieder album, hoe gaat een album maken in zijn werk bij jullie?
Silas: toen The Boogie Worm werd uitgebracht zei men: mmm, dat klinkt anders…toen Busted, Broken and Blue werd uitgebracht zei men: wauw, dat klinkt weer anders…en nu met When The Ship Goes Down zegt men weer: dat klinkt anders….Uiteindelijk blijven we bezig met vernieuwen, zonder onze eigen muzikale wortels tekort te doen. We doen niet het voor de hand liggende, het blijft onze eigen sound. Vergeet niet dat blues een zeer brede basis heeft, waarmee je alle kanten op kan. En wij zoeken graag die verschillende kanten op, wat denk ik ook goed te horen is op al onze albums.
Moz: je moet het zo zien: Julian verwekt en krijgt de baby (de song), de andere bandleden vormen het en voeden het verder op! Soms heeft het weinig verdere opvoeding nodig, maar soms juist heel veel, en wat extra zorg. Hoe dan ook: “we still love it!”. We hebben voor onze laatste cd maar liefst 18 songs opgenomen, waarvan er uiteindelijk 11 op het album terecht zijn gekomen. Silas is de producer, hij beslist ook welke songs op het album komen, en hoe ze op het album komen. Het proces verloopt vrij natuurlijk en uiteraard op de manier zoals wij dat allemaal graag zien.

Jullie zijn deze zomer erg druk in Europa, met een uitgebreide tour door Nederland, België, Frankrijk en Italië, waar jullie reeds graag geziene gasten zijn. Jullie spelen op veel festivals en komen binnenkort terug voor een korte clubtour, onder andere nog in Paradiso….Hebben jullie voorkeur om ergens te spelen?
Moz: In 2011 begon het voor ons al flink te gebeuren met heel veel optredens in de UK. We speelden op veel grote festivals en deden veel cluboptredens, we speelden in venues waar we tot dan toe alleen maar van konden dromen. En ook 2012 is een druk en enerverend jaar tot nu toe, uiteraard met het uitbrengen van When The Ship Goes Down, en de bijbehorende optredens. Dus in Engeland zijn we al erg druk bezig en vanuit Europa begint er steeds meer belangstelling te komen. Je moet het eigenlijk zo zien: “Europe needs 24Pesos!”
En nee! klinkt het, we hebben absoluut geen voorkeur qua spelen: iedere plaats, iedere venue, ieder festival geeft ons evenveel voldoening, terwijl we heel goed de verschillen aanvoelen en ons daar prima op kunnen aanpassen. Voor 40 mensen in een bar spelen, vergt een andere manier van omgaan met je publiek, dan voor 10.000 man tijdens een festival. Het plezier is voor ons hetzelfde, alhoewel het toch iets totaal anders is om op een festival te spelen of in een kleine club. Natuurlijk is het wel kicken om in een vooraanstaande zaal als Paradiso te spelen! Het is toch een plek met een naam, en het is wel stoer om tegen je vrienden te kunnen zeggen dat je daar speelt. Maar we vinden het even leuk om in een kleine bar te spelen, waar je direct contact met je publiek kunt maken, meer interactief bezig kunt zijn en na afloop gezellig een biertje kunt drinken en kletsen. En net zo leuk is het spelen op een groot festival met duizenden mensen voor je, die los gaan op jouw muziek.

En is er dan ook nog een favoriet nummer wat je geschreven hebt, of welke je speelt?
Silas: ik heb wel een aantal favorieten, maar dat verandert van tijd tot tijd. Het ene moment spreekt de tekst je meer aan, en soms juist de muziek. Momenteel zijn favoriet voor mij de nummers When the Ship goes Down en Tryin to get back to you van het laatste album en Mean Hearted Woman van Busted, Broken & Blue.
Julian: Nou, eigenlijk heb ik niet één favoriet of beste nummer wat ik geschreven heb, misschien zou je kunnen zeggen dat mijn beste nummer nog geschreven moet worden! Er zijn wel één of twee nummers die ik wel karakteristiek voor 24Pesos vindt, bijvoorbeeld Makes a man , en die ik dus wel heel fijn vindt om te spelen. Die spelen we dan ook bijna altijd. Maar soms kun je niet al je mooie songs spelen op een festival, vanwege de tijd. Die spelen we dan wel weer tijdens een clubgig, daardoor verandert ook telkens de set-samenstelling. En nu helemaal, met nummers van ons laatste album erbij, we maken keuzes en daardoor zullen de komende cluboptredens ook anders klinken dan afgelopen festivaloptredens.

Naar welke muziek luisteren jullie zelf en wat is het laatste album welke jullie hebben aangeschaft?
Silas: mijn laatste aanwinst is het album Revelator, van The Tedeschi / Trucks Band, en ik ben gek op funkband the Meters.
Julian: momenteel ben ik aan het luisteren naar een verzameling cd’s van Ray Charles, zijn Greatest Hits, daar krijg ik maar geen genoeg van…maar ik luister ook graag naar alles van Thin Lizzy!
Michael: ik ben nu op dit moment weer veel aan het luisteren naar de Steve Miller Band, een band waarmee ik ben opgegroeid. Nu weer een hernieuwde kennismaking zeg maar. En ik ben ook groot fan van Steve Lukather.
Moz: recent gekocht heb ik Modern Times van Bob Dylan, en ik luister graag naar de muziek van Robert J. McDuff, vanwege de orgelpartijen natuurlijk.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PbmuAii8k_M]

Zijn jullie fulltime met de band bezig of bestaat er ook nog de noodzaak van een “gewone” baan?
Julian: Eigenlijk zijn we allemaal fulltime met muziek bezig, en voor 80 % met 24Pesos. Ik speel ook in andere bands en treedt ook veel solo op, als one-man-band, gewapend met mijn dobro en een loop-station. Samen met Silas geef ik al jaren ook nog les aan de London Centre of Contemporary Music, wat bijzonder leuk is om te doen. Ook Michael is full-time met muziek bezig, naast 24Pesos en andere bands geeft hij ook drum-les. Moz is naast al zijn muzikale bezigheden ook nog ondernemer.

Wat kun je zeggen is het grootste succes tot nu toe, voor jullie als een band..
Het is natuurlijk erg moeilijk om succes te meten, maar heel eerlijk gezegd is het grootste succes, de groei die we nu aan het doormaken zijn. Van het spelen in kleine pubs, via wat grotere zalen, naar de grote festivals met enthousiaste menigtes. En natuurlijk, het is succesvol dat we verschillende awards hebben gewonnen. Maar de grootste kick krijgen we toch van de uitnodigingen om op de grote festivals, zoals vorig jaar in Canada en dit jaar bijvoorbeeld in Venlo, te komen spelen. Ieder optreden draagt bij tot succes, en dat is het uiteindelijke doel natuurlijk. We willen steeds beter worden en dat is onze ambitie dan ook. We werken er hard aan, en er wordt zelfs al voorzichtig gedacht om bezig te gaan met een volgend album….

24Pesos is binnenkort nog te beleven op:

12 September 2012 – Paradiso – A’dam -AFGELAST wegens de Uitslagen avond van de PVDA !
13 September 2012- Spirit of 66 – Verviers
14 september 2012 – W2, dubbelgig met David Gogo – Den Bosch
15 September 2012 – Binkom Blues – Binkom

Website: http// www.24pesos.com

Let op: voor twee optredens in Nederland mag BluesMagazine tickets weggeven, klik op onderstaande links!

http://bluesmagazine.nl/ticketactie-david-gogo-24pesos-14-september-2012-w2-den-bosch
https://bluesmagazine.nl/ticketactie-24pesos-12-september-2012-paradiso-amsterdam

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.