Webbanner Ian Siegal

Concertverslag Ian Siegal in Luxor Live, Arnhem 23 oktober 2014

Ingestuurd  door Edwin van der Linden en Gert Jan Kuiper

Ian Siegal is een bijzonder veelzijdige artiest. Zowel zijn concerten als zijn cd’s zijn zowel elektrisch als akoestisch. Mijn laatste optreden van Ian was een akoestisch soloconcert en ik was dus zeer benieuwd naar een elektrische show. Bij binnenkomst in Luxor blijkt nog maar eens dat dit op Paradiso na de mooiste zaal van Nederland is. Ook blijkt dat de blues in Arnhem een moeilijk verhaal blijft. Naar schatting tussen de 100 en 150 personen hebben de moeite genomen om naar deze fantastische artiest te komen.

Ian Siegal heeft deze tour een driekoppige begeleidingsband. Gelukkig is zijn tweede gitarist, de Nederlandse Dusty Ciggaar ook van de partij. Dit concert was de eerste van een kleine reeks electrische concerten en de band was duidelijk goed gehumeurd. Ian kletste regelmatig met het publiek en had bijna een gratis knipbeurt van een aanwezige kapster geregeld.

ian-siegal

Bij het eerste nummer, ‘I Am the Train’, merk je meteen dat een tweede gitarist een welkome aanvulling is. De treingeluiden die Dusty uit zijn gitaar haalt, passen perfect in het nummer. Zijn gitaarsolo in dit nummer is ook van grote klasse. Ian gaf Dusty het gehele concert de ruimte om te excelleren. Het tweede nummer, Pony Blues (van Charley Patton), kende ik net als ‘I Am the Train’ alleen van zijn akoestische concerten, maar ook deze elektrische versie was bijzonder goed.

De meeste nummers van het concert kwamen van zijn eerste album, ‘Meat & Potatoes’. In de versie van ‘Revelator (John the Apostle)’ zat gelukkig ook deze keer weer ‘Back Door Man’ van Howlin’ Wolf verwoven. Tussen al het Meat & Potatoes-geweld een cover van Tom Waits: ‘Jockey Full of Bourbon’. Na ‘Earlie Grace Jnr.’ van ‘Candy Store Kid’ volgden twee nummers van zijn laatste live-cd ‘Man & Guitar’, waaronder het prachtige ‘Gallo del Cielo’. Na 90 minuten verliet de band het podium om terug te komen met ‘Hard Pressed’ en de Prince-cover ‘Get off’.

Na het concert nog enige biertjes gepakt in het Arnhemse bier&bluescafé ’t Moortgat. Tot onze verbazing kwam even later de hele band daar naar binnen. Na wat te hebben gepraat met Ian en Dusty was het al met al een heel geslaagde avond.


Ook op Blues Magazine ...