Johnnie Bassett, Detroits gentleman van de blues, is zaterdagavond 4 augustus 2012 overleden aan kanker in het St. John Hospital, Detroit.

Bassett was 76 en speelde met onder andere Little Willie John, John Lee Hooker en Dinah Washington tijdens de bruisende jaren 50 in Detroit, en op sessies voor Smokey Robinson & The Miracles in de late jaren ’50. Bassett was ook een sessiegitarist voor het legendarische Fortune Detroit Records. Iets meer dan een maand geleden verscheen zijn album I Can Make That Happen, zijn tweede op Mack Avenues Sly Dog sub-label.

Johnnie Bassett (9 oktober 1935 – 4 augustus 2012) was een Amerikaanse (elektrische) bluesgitarist, zanger en songwriter. Zijn vermogen jumpblues en Deltablues te combineren gaf hem een uniek eigen geluid.  Bassett noemde Billy Butler, Tiny Grimes, Albert King, B.B. King en in het bijzonder T-Bone Walker als belangrijkste invloeden. Hij werkte tientallen jaren als sessiemuzikant, waaronder voor Chess. Daarnaast had hij zijn eigen begeleidingsband. Hij bracht meerdere albums uit.

In de jaren 60 verhuisde Bassett naar Seattle, waar hij onder meer Tina Turner en Little Willie John begeleidde. Jimi Hendrix was destijds een regelmatige gast in zijn club. Eind jaren zestig verhuisde Bassett terug naar Detroit waar hij sindsdien woonde.  In 1994 kreeg hij een Lifetime Achievement Award van de Detroit Blues Society.  In 1996 nam hij het album I Gave My Life to the Blues op voor het Nederlandse Black Magic label. In 2006 won hij op de Detroit Music Awards de Outstanding Blues / R & B Instrumentalist award en zowel in 2010 als 2011 werd hij bekroond met de Outstanding Blues Artist / Group award.

Beknopte discografie

  • Live at the Montreux-Detroit Jazz Festival (1994)
  • I Gave My Life to the Blues (1997) – Black Magic
  • Bassett Hound (1997) – Fedora Records
  • Cadillac Blues (1998) – Cannonball Records
  • Party My Blues Away (1999) – Cannonball Records
  • The Gentleman is Back (2009) – Mack Avenue
  • I Can Make That Happen (2012) – Sly Dog Records

Websites


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.