Door Eric Campfens

Op 4 maart 2009 is de Piedmont bluesgitarist John Cephas op 78-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Bowling Green, VA. John Cephas was vooral bekend als de oudste van het bluesduo Cephas and Wiggins, dat hij vormde met harmonicaman John Wiggins.

Zowel John als Phil zijn geboren in Washington D.C., respectievelijk in 1930 en 1955. John groeide op in Bowlin Green, VA en leerde de blues van zijn tante en haar vriend, die beiden gitaar speelden. De stijl van Cephas is duidelijk beïnvloed door Blind Boy Fuller en Rev. Gary Davis.

John ontmoette Phil Wiggins tijdens een jamsessie in 1977 en beiden traden regelmatig op als begeleiders van Wilbert “Big Chief” Ellis.

Vanaf 1978 gingen zij verder als duo, waarbij toernees deden door de VS, Europa, Afrika, Azië, Noord- en Midden-Amerika en zelfs Rusland. Het duo maakte diverse goed ontvangen albums voor o.m. Alligator Records. Op alle platen is duidelijk de vakkundige manier te horen, waarop zij de Piedmont stijl vertolkten.

Vorige week kreeg hij nog een prijs uitgereikt van de Library of Virginia’s 2009 African American Trailblazers, maar hij was toen al te ziek om de prijs af te halen.

cephas-wiggens


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.