Foto In memoriam Gary Rossington (Lynyrd Skynyrd)

Tekst: Jos Verhagen

Via de nationale media bereikte ons het bericht dat Gary Rossington, de laatste originele band lid van Lynyrd Skynyrd op 71 jarige leeftijd is overleden. Gary Rossington overleefde de vliegtuigramp van 1977 waarbij o.a. Zanger en oprichter Ronnie van Zandt en gitarist Steve Gaines het leven lieten.

Met Ronnie Van Zant, Allen Collins, Larry Junstrom en Bob Burns richtte Gary Rossington Lynyrd Skynyrd op. Met de komst van gitarist Steve Gaines kwam ook de driekoppige gitaar sound die nummers Free Bird zou kenmerken. Die triple guitar sound werd ook gekopieerd door o.a. The Outlaws. Naast de vliegtuig crash ontsnapte Gary Rossington al een keer aan een dodelijk ongeluk wat Lynyrd Skynyrd vertaalde in het nummer That Smell. Als gitarist van menig memorabele gitaarsolo zoals o.a. in Tuesday’s Gone, Simple Man en Free Bird zullen we Gary Rossington blijven herinneren.

Op een druilerige zondagmiddag een jaar of twintig terug had ik het genoegen hem persoonlijk te ontmoeten in Cafe de Zwaan in Heeswijk Dinther. Daar streken de drie gitaristen van Lynyrd Skynyrd neer voor een akoestisch optreden. Het werd een memorabele middag. Wie kon het nu geloven dat je muzikale helden in de kroeg om de hoek zouden komen spelen.

Hoe het verder gaat met Lynyrd Skynyrd blijft ongewis nu het laatste originele lid overleden is. Lynyrd Skynyrd en Gary Rossington blijven met hun muziek is nog steeds geliefd bij de vele fans over de gehele wereld.

 


Ook op Blues Magazine ...