Chicagoblues festival 2003

Door Leo Gabriels

Langs het kleine jukejoint podium staat een kleine man een bol koppie met oogjes die er bijna dreigen uit te vallen en met een nogal opvallend pakje aan ,en met in zijn hand een mondharmonica die hij een beetje zenuwachtig van de een naar de andere hand laat gaan . Het blijkt Alex ‘easy baby’ Randle te zijn .

Alex-easy-baby-Randle-1934-2009_photocredits-leo-gabriels

Dan krijg je te horen dat deze bluesharp player, er niet meer is! Overleden aan een longontsteking op vrijdag 25 september 2009. Hij is 75 jaar geworden.
Zijn harmonica spel heeft hij van zijn grootvader en grootmoeder ,die hem de eerste zeven jaar van zijn leven opvoede, beide speelde ook mondharmonica. Rond 1950 begint hij serieus te spelen in div clubs en jukejoints rond Memphis ,maar dat was onvoldoende om te leven ,dus ook nog allerlei klusjes zoals schoenen poetsen.
Alex was bevriend met div. grote blues artiesten zoals Howlin Wolf, en James Cotton. En zoals velen verhuisde hij van Memphis naar Chicago ,waar hij bijna overal heeft gespeeld. De laatste jaren van zijn leven speelde hij maar op enkele plaatsen , artritus was hiervan de oorzaak. Op het Chicago blues festival speelde hij in 1998-2000-en in 2003 en daar heb ik deze man ontmoet en gesproken . Alex easy baby Randle is niet meer ,maar zijn muziek zal zeer (zeker bij mij altans) gedraaid blijven worden!

Voor zijn discografie zie : http://koti.mbnet.fi/wdd/easybaby.htm
enkele foto’s: http://www.sweethomechicago.net

Mede dank aan Karl Meyer , producent van Easy Baby’s laatste opnamen.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.