Tekst: André Wittebroek.
Zoals in eerdere interviews met Duitse bluesmuzikanten al is aangegeven bestaat er bij onze Oosterburen een erg goede bluesscene. Het meeste is geconcentreerd in de regio Osnabrück- Münster-Bielefeld, waardoor Osnabrück naast ‘Stad van de Vrede’, ook wel ‘ Stad van de Blues’ wordt genoemd. Intussen heeft Bluesmagazine met veel Duitse bluesmuzikanten interviews gedaan zoals Henrik Freischlader, Timo Gross, Tommy Schneller, Kai Strauss, Todor ‘Tosho’ Todorovic, Andreas Diehlmann, Jimmy Reiter, The Bluesanovas.
Van Richie Arndt zijn vele albums besproken in Bluesmagazine en die krijgen allen lovende kritieken. Van Gregor Hilden wat minder, Hij is dan ook minder bekend, maar wat gerecenseerd is, is ook prima bevonden. Jos Verhagen heeft in Blues Column 23 in 2020 nog een artikel over Richie Arndt geschreven.
Tijd voor een woordje met de heren zelf. Omdat bij dit festival Richie met eigen band optreedt met Gregor als gast, twee vliegen in één klap.
Tijdens het interview met Timo Gross (2011) kwam het akoestische album The Vineyard Sessions(2009), link, aan de orde waarop Gregor Hilden, Timo Gross en Richie Arndt allemaal eigen songs spelen. (prachtplaat). Toen hoorde ik voor het eerst van hen. Na contact met Richie was de afspraak snel gemaakt en konden we voor het optreden backstage plaatsnemen met een zeer vriendelijke Richie en Gregor.
– De eerste keer dat ik julle naam tegenkwam was op het ‘The Vineyard Sessions’ album met Timo Gross. Het is bij dat ene album gebleven, maar was toch een succes?
We hebben het bij Timo thuis in drie dagen opgenomen en zijn er nog steeds tevreden over. Daarna scheidden onze wegen en zijn we weer solo verder gegaan. Geen ruzie maar met dit album was het project voor ons af
– Jullie hebben een eigen band maar doen ook veel samen. Waar hebben jullie elkaar ontmoet en hoe is die samenwerking ontstaan?
Zoals de meeste bluesmensen uit de omgeving van Osnabrück bij de bluessessions die worden gehouden en waar elke muzikant kan meespelen. Nu al jaren in de Lagerhalle in Osnabrück op de maandagavond en daarvoor tot ongeveer 2000 in café Pink Piano. Daar komen dan ook vaak buitenlandse artiesten die hier dan bijvoorbeeld op toernee zijn. Men leert van elkaar en het is gewoon leuk ook andere nummers te spelen dan die met je eigen band.
Richie: Uit deze sessies ontstond het album Rorymania (2007) van Richie Arndt & The Bluenatics met medewerking Henrik Freischlader, Gregor Hilden en Alex Conti. Ik ben een grote fan van Rory Gallagher, zijn gitaarspel maar zeker ook hoe hij op het podium was: geruite blouse, afgeragte gitaar, geen dikdoenerij maar spelen , knallen, vaak langer dan op het programma stond. Puur en eerlijke muziek en presentatie. Op de cd staan nummers die Rory gespeeld heeft, een soort eerbetoon. Helaas heb ik hem nooit live gezien.
– Wie zijn verder jullie voorbeelden?
Op onze laatste gezamelijke cd Moments ‘Electric’ (zie recensie) staat ook het nummer ‘Rock and Roll Junkie’ van Herman Brood. Wij zijn fan hem, ik Gregor vooral van Danny Lademacher, geweldige gitarist en later ook van David Hollestelle.jr. Hierop staan nummers die belangrijk zijn geweest in onze loopbaan, zoals o.a. van Peter Green, Sonny Landreth, Jimi Hendrix, Willie Cobs, B.J.Dean. Het is met vintageapparatuur opgenomen, we houden van dat warme geluid.
Richie: Mijn zoon woont al heel lang in Groningen en daar ben ik regelmatig. Daar was een muziekcafé Talk of the Town met vaak live-muziek van eigenaresse Jeanine.. Ik ontmoette daar Herman, twee mooie dames aan de arm, en zeer vriendelijk. Hij vroeg later op de avond of ik zin het mee te gaan naar het studentenlokaal Kattebak. Wij daarheen, maar ik mocht niet binnen, alleen voor studenten, Herman natuurlijk wel. Toen zei Herman dat ik bandlid van The Scorpions was en mocht meteen naar binnen! We waren een tijdje binnen en ….Herman was verdwenen..Daar stond ik alleen in het café, kende niemand en sprak geen Nederlands tussen alleen maar studenten… Typisch Herman denk ik, onvoorpelbaar soms, maar aardig.
Gregor: Brood had vele fans in Duitsland, heeft ook opgetreden in de bekende Rockpalastnacht. ( Nog te vinden op de Rockpalastsite). Goede muziek.
– Jullie treden op met eigen band maar ook ,zoals vanavond samen. Doen jullie nog meer samen?
We treden ook regelmatig op als akoestisch duo. Dat heeft ons in de Coronatijd ook geholpen. Optredens voor een klein publiek, afstand was te houden en zo bleven we spelen.
-Hoe zijn jullie verder Corona doorgekomen en zien jullie nu weer een positieve kentering?
Gregor: Naast mijn muzikantenbestaan( heb ik een eigen online gitarenwinkel en ik handel erin. Veel vintage ook, de top wordt alleen maar meer waard. Daarom staat alles niet bij mij thuis maar ergens veilig!. Ook repareer ik, stel ze af. Alles op afspraak net als de handel. Op internet staan ze en dan kan men een afspraak maken als men geïnteresseerd is. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik niet van de muziek hoef te leven, ik kan de muziek spelen die ik wil spelen.
Met mijn eigen band Gregor Hilden Trio spelen we vooral instrumentaal. Ik wou dat ik zo’n stem als Richie had maar je wilt me niet horen zingen, dus instrumentaal is beter! Het album First Take ( 2018, zie recensie) gaat meer in de soul/jazzrichting dan de blues. Ons laatste album Vintage Wax (2021) is meer akoestisch gericht.
Richie: Voor mij geldt ook dat ik een inkomen naast mijn muziek heb. Ik heb 31 jaar als muziekleraar gewerkt en ben met 63 jaar met pensioen gegaan. Tijdens Corona met muziek verder gegaan, albums online verkopen, het akoestische duo met Gregor en doe ik solo-optredens met mijn Hörbuchproject. (luisterboek)
Dat Hörbuchproject is een verslag van een reis die ik gemaakt heb in Amerika en specifiek langs de Mississippi.. Alles heeft te maken met die rivier en streek. Het project (2016) bestaat uit 3 cd’s: Audio Book CD 1, Audio Book CD 2 en Music CD 3. Op de Audio cd’s staan verhalen, geluiden, muziek, filmmuziek, interview BB king enz. en op de Music CD muziek door mij en muzikanten opgenomen in Telgte Duitsland. Bij een solo-optreden vertel ik erover en de achtergronden erbij. Ik wilde eerst een echt boekwerk maken maar dat werd veel te duur. Drukken, fotorechten enz. Dus maar op cd’s gezet.
Ik ben van plan nog een Hörproject te maken met als thema Trains. Verhalen over de betekenis van treinen, die hebben bijvoorbeeld Amerika opengegooid en ook muziek er over.
-Hoe schrijven jullie je songs; speciale manier, on the road, verzinnen, naar aanleiding van gebeurtenissen?
Gregor: Ik doe veel instrumentaal, ga er dan voor zitten, speel dan en neem dat sinds tien jaar op demovideo’s op. Van de honderd video’s vind ik er dan een paar goed genoeg en die werk ik verder uit.. Engelse teksten zijn niet echt aan de orde, kan niet zingen dus meeste instrumentaal.
Richie: Zoals het komt, komt het. Eerst komt de muziek, speel dat en dan later de Engelse teksten die anderen dan schrijven.
Als laatste: “Hoe staat het met de bluesscene in Duitsland en treden jullie ook op in Nederland? Ik zie er weinig van in de clubprogramma’s.
-Het gaat heel goed in Duitsland, veel goede bands, zoals je zelf al zegt, en er komt jong bloed aan. Zoals The Bluesanovas, die hebben ook in de Lagerhalle met de oudere garde gespeeld en daar veel van geleerd, zoals ze zelf zeggen. Die hebben net het voorprogramma van Eric Clapton gedaan, heb het gezien in Düsseldorf en groot succes daar. Verder jonge bands zoals Bad Temper Joe, Order 69 ,The Özdemirs.
Optredens in Nederland bijna niet en blijft moeilijk voor Duitse bands. Het schijnt dat Duitse bands voor Nederland aan de dure kant zijn. Hier in Duitsland betaalt men meer en schijnen de randvoorwaarden vaak beter te zijn. (hotel, eten). Of het waar is weet ik niet, maar is mij verteld.. Kai Strauss komt er regelmatig, Henrik Freischlader ook. De rest zeer sporadisch of helemaal niet. Wij hebben pas geleden in een volle Amer gespeeld en dat was een succes. Hopelijk volgen er meer.
– Mag ik jullie bedanken voor dit uitermate gezellige, informatieve gesprek, het was echt leuk!!
Bluesmagazine bedankt voor de interesse en hopelijk zien de lezers ons live ergens op een podium.
(In Nederland?).
Links: http://www.gregorhilden.de
http://www.richiearndt.de
We horen graag je mening! Voeg reactie toe