Der Schwarzer Adler  in Rheinberg  (Vierbaum)  Duitsland.

Tekst en foto’s : Andre Wittebroek

Zoals  de lezers  wel bekend  staat Bluesmagazine vol met interviews, recensies, nieuwtjes op bluesmuziek , concertverslagen ,  concertagenda’s e.d. Het gaat  dan  over de artiesten en aanverwante zaken, uiteraard de basis  van de muziek. Er zijn echter ook allerlei zaken aan de orde waar de artiesten niet zonder kunnen zoals  boekingsbureau’s,  promotors, platenmaatschappijen , instrumentenbouwers en  natuurlijk de diverse podia waar ze optreden.

Vorig jaar hadden we al eens een interview met versterkerbouwer Peter van Weelden en kregen daar veel  leuke  reacties op.  Het  leek het mij nu eens interessant  om  een zaal en de bijbehorende zaaleigenaar voor het voetlicht te halen. Bij hen zien we de bands natuurlijk live!

Het is Der Schwarzer  Adler in Rheinberg met eigenaar Ernst Barten geworden. Waarom in Duitsland zullen jullie ongetwijfeld denken? Om diverse redenen.  Der Scharzer  Adler  (S.A.) is voor mij maar 45 min. rijden vanuit Winterswijk . ( Arnhem en de rest van Nederland, behalve Twente zijn  veel verder weg).;  bands die in Nederland  in vergelijkbare zalen optreden spelen ook  in  de .S.A.  Men geeft ook nog onbekende artiesten een kans;  erg leuk, enthousiast publiek;  zeer vriendelijk personeel,; goed geluid;  normale prijzen en erg belangrijk;  de bands  beginnen  precies op de afgesproken tijd! Een vergelijkbare zaak in Nederland is voor mij De Noot van Henk Hak in Hoogland, alleen  zo’n eind rijden!

Voor het optreden van Ryan McGarvey  op vrijdag 17 juni j.l. had ik een gesprek met eigenaar Ernst Barten, zijn vrouw Luise Theile en programmeur Norbert Henn.

Ryan & Ernst

-Hoelang is de S.A. al een muziek en cafe en waarom  hebben jullie een voorkeur voor blues en aanverwante muziek?

Vorig jaar hadden we ons 30 jarig jubileum! In het begin hadden we hier allerlei muziekstijlen  maar dat werkte niet goed. Er kwamen mensen op af maar we konden moeilijk een vaste groep opbouwen zodat we van een basispubliek konden uitgaan en begroten.  Omdat we met de blues en bluesrock  zijn  opgegroeid en  het prachtige muziek vinden, hebben we ons daar op gericht. Het is beter je in iets te specialiseren en dat goed te doen, je hebt dan ook een  muzikaal herkenbare zaak.

-Is  er  alleen muziek of  zijn er andere mogelijkheden in de  S.A.?

Wij zijn een Kulturkneipe zoals men hier zegt. We hebben met  een stichting, Kulturinitiative, zoals bijv. het Grolsch Schoeppingen Bluesfestival dat ook doet. Dat houdt in dat we aandacht besteden aan kunst, cabaret en muziek. De grotere projecten vinden dan plaats in de Stadthalle in Rheinberg, de kleinere  doen we hier. Bij ons is plaats voor een kleine 200 man en de Stadthalle is veel groter.  Wij hebben buiten een grote Biergarten (terras met tuin) en binnen nog een restaurant waar we doorlopend kunst tentoonstellen. De samenwerking verloopt heel goed.

-Hoe komen jullie aan al die geweldige artiesten die hier optreden? Ikzelf kom hier al zo’n 5 jaar  en heb  Joe Bonamassa , Colosseum, Freischlader, Timo Gross,  Joan Shaw Taylor, Ana Popovic, Julian Sas, Bernard Allison en vanavond weer Ryan mcGarvey hier gezien. Het valt me op dat jullie ze al hier hebben voordat ze echt doorbreken , ze zeg maar ,  de eerste kans geven.

Het klopt wel wat je zegt. Wij werken nauw samen met Klaus Smidt een boekingsbureau in Aken en we luisteren goed naar  tips  die mensen ons geven. We weten van bepaalde mensen dat ze goed op de hoogte zijn van nieuwe bands en gaan daar  mee aan het werk. Dat is het voordeel van een vaste muzieksoort hebbende , de klanten weten wat je doet en helpen je ook daarbij. Ryan mc Garvey vanavond is er een goed voorbeeld van. 3 weken geleden belde Manni Kuesters ons hierover op en vanavond staat hij er. Ook  houden we ons zelf  op de hoogte via de media. Verder  verzorgen we de artiesten zo goed mogelijk;  goed hotel, goed eten in ons restaurant, veel aandacht. De randvoorwaarden zijn dik in orde en zo hoort het ook.

-Is het  tegenwoordig financieel  nog wel mogelijk  zo’n muziekzaak te hebben? In Nederland stoppen er regelmatig mensen mee. Teveel regels, te weinig publiek e.d.

We hebben  in het verleden ook wel eens mindere  tijden gehad maar nu lukt het goed. Zoals al eerder gezegd hoeven we niet alleen van de muziek te leven. Er is een goedlopend restaurant met Biergarten, we hebben ook oldies-discoavonden, men kan de zaak afhuren voor feesten en we hebben als lid van de Kulturverein ook sponsorgelden van  o.a. de Sparkasse. Een vetpot zal het nooit worden maar we hebben er ontzettend veel plezier in. De muzikanten ook, want ze komen allemaal graag weer terug. Helaas komt  Bonamassa, 3 keer geweest, niet meer , te groot geworden!!

– Kun je  iets over  de zaal vertellen?

We kunnen er een kleine 200 man in kwijt. We hebben er veel aan gedaan de laatste jaren. Er staat een heel goede geluidsinstallatie, het mengpaneel  en  de geluidstechnicus bevinden zich  boven  en achterin de zaal en staan dus niet in de weg, , er zijn projectoren, er is een verhoging  met TV-scherm achterin  de zaal zodat die mensen het ook goed kunnen zien. Verder is er een luchtverversingssysteem  met airco aangebracht en hebben we sinds kort LED-licht op het podium. Alle randvoorwaarden zijn zo goed mogelijk ingevuld. En we beginnen altijd op tijd, meestal 20.15. ( P.S. zeer prettig!)

-Als Nederlander , een laatste vraag. Komen er ook   regelmatig Nederlanders hier?

Ja jij! Nou ik moet zeggen steeds meer, bij Freischlader  kwamen er zelfs mensen uit Tilburg, nu bij Ryan zijn er wel 15 Nederlanders. We worden dus wat bekender maar  ze zijn van harte welkom. De afstand hoeft voor de meesten geen belemmering te zijn, vanuit Nijmegen, Venlo, Arnhem is het zo’n 3 kwartier rijden. We hopen  dat er meer zullen volgen in de toekomst.

Daar sluit ik mij volledig bij aan en zeg tegen de lezers: neem eens een kijkje, echt de moeite waard.

Ik dank de mensen van Der Schwarzer Adler voor de zoals altijd zeer prettige, ongedwongen ontvangst!

P.S: Ryan speelde een geweldige show en is al geboekt in de S.A. bij een volgende toer!

Der Schwarzer Adler

Op het programma voor de komende tijd :

30 september 2011 – Deborah Coleman
15 oktober 2011 – Julian Sas
19 november 2011 – Ana Popovic
25 november 2011 – Henrik Freischlader / Tommy Schneller / Layla Zoe

www.schwarzer-adler.de
contact:  [email protected]
Der Scharzer Adler
Baelerstrasse 96
47495 Rheinberg (Vierbaum)
Tel. 0049 2844 2458


Ook op Blues Magazine ...