Ian Siegal – “Broadside”
Label: Nugene Records
Formaat: CD
Datum release: 2 november 2009

Ian Siegal Broadside

Het album “Broadside” is sterk in de race om blues album van het jaar te worden bij het gerenommeerde muziekmagazine Mojo in de UK. Kortom hij is dus misschien wel de beste blanke bluesman van dit moment: de Engelse zanger/gitarist Ian Siegal. Met de cd Meat & Potatoes (2005) vestigde Siegal zijn naam in Engeland, met de opvolger Swagger (2007) ook in de rest van Europa. Het grotendeels akoesties opgenomen The Dust verscheen vorig jaar en binnenkort zal Broadside veler verwachtingen inlossen. Blues en soul, the best of both worlds!

Voor de eerste keer een cd recenseren en dan ook nog de nieuwe van The Ian Siegal Band.
Vele van jullie zullen weten dat dit bijna onmogelijk is aangezien veel nummers elke keer dat je ze draait weer wat nieuws opleveren.
Ik ga het toch proberen, met ook weer mooie gast bijdrages van Matt Schofield en John Henderson. De titel van het album is Broadside, en broad it is, wederom.

Het album lijkt wat meer toegankelijk voor een breder publiek te beginnen dan zijn vorige albums, maar er zit weer veel meer in dan je in eerste instantie denkt. Wat kan die man (kunnen die mannen) toch lekker veel verschillende muziek bij elkaar krijgen. Blues, Swamp, Funk, Voodoo, Mariachi en nog veel meer…

Ook lijkt Ian’s stem met elk nummer weer te veranderen.

Ok, here we go track by track.

# 1 Slaker

Hier zet Ian mij dus meteen op het verkeerde been. Het is fijn dat hij weer gelukkig is in de liefde, maar Ian met de Blues is toch ook wel erg mooi.

# 2 Hard-pressed

Hier geeft hij mij meteen weer op mijn donder. Strakke melodie, mooie tekst

# 3 Quarantine

Dit nummer had ik al gehoord op het Blues Open Festival in Geldrop en zoals hij toen al zelf zei, dit kan zo in een Tarrantino film (in de film “ From Dusk Till Dawn”, live in de bar “Titty Twister “ gespeeld door de Ian Siegal Band zelf zou niet hebben misstaan!!!)

# 4 Kingdome Come

Swampy voodoo uptempo nummer met Ian’s karateristieke “pratende” zang. Een van mijn favorieten (met Steeling From The Queen en Talk A Walk In The Widerness) maar dat zal regelmatig veranderen.

# 5 The Bleeding Cowboy’s Lament

Hier is het weer Mariachi, Country achtig, lekker slow, loom in de desert tegen de Mexicaanse grens na een paar Margarita’s.

# 6 Like Hell

Funk, soul is het eerste wat mij te binnen schiet als ik dit nummer voor de eerste keer hoor. Mooie breaks en tegen het einde van het nummer zie ik dat Mr. James Brown daarboven niet op z’n wolk kan blijven zitten. Ik zie hem tijdens dit mooi funky nummer elke keer als Ian krijst, terug krijsen, terwijl hij weer een rondje draait. Petje af.

# 7 Stealing From The Queen

Prachtig nummer, dubbel ingezongen met een heerlijke slide. Weer heel anders dan wat je denkt van hem te kennen. Wat kan die man toch zingen. Waarom mag je in moelijke tijden niet jatten van het koningshuis? Heel up-to-date niet?

# 8 Little Paranoid.

(Meteen Bo Didley in je achterhoofd) met weer die scherpe tekst. Heeft hij dit jaar ook al meerdere keren live laten horen.

# 9 Take A Walk In The Wilderness

Sodeju!

Ik heb het even moeten terugzoeken maar dat nummer hing al een tijdje in mijn kop. Op internet gevonden… Een dag na Blues Open, bij Goezot! in Oud Turnhout, Live met hulp van saxplayer Andre de Laat. Dit nummer (geschreven door de Schot Big George) blijft meteen zitten. Let straks maar op: is live een prachtig tenenkrommende ballad !!

# 10 The Ballad Of Big Foot Chester

Wederom een ode aan Howling Wolf. Ik moet denken aan een stoffige rokerige Tin House met wat stenen kruiken whiskey. Steelguitar erbij en sliden maar.

Mijn voorzichtige conclusie is dat het weer een zeer gevarieerde cd geworden is met een paar nummers die meteen blijven hangen en een paar nummers die moeten groeien. Maar let niet op mij, gewoon kopen en zelf luisteren zou ik zeggen!!

Hoop dat hij de CD al bij zich heeft eind deze maand in Razzoo, Uden anders wordt het inderdaad 2 november in de platenwinkels of 7 nov. in Almere waar je hem kunt aanschaffen. Ook daarna komen ze gelukkig nog veel langs om de cd te promoten (zie concert agenda).

Oh , Ian? You, Nikolaj, Andy, Matt, Johnny and whoever helped with this cd, thanks and congratulations. See you soon.
(Ewald Ewalts)

Tracks:
01. Slaker
02. Hard-Pressed
03. Quarantine
04. Kingdom Come
05. The Bleeding Cowboy’s Lament
06. Like Hell
07. Stealing From The Queen
08. Little Paranoia
09. Like A Walk In The Wilderness
10. The Ballad Of Big Foot Chester

IAN SIEGAL (ZANG, GITAAR); ANDY GRAHAM (BASGITAAR); NIKOLAJ BJERRE (DRUMS)
Met speciale gasten JOHNNY HENDERSON (piano/Hammond orgel tracks 02 / 06 / 09)
en MATT SCHOFIELD (rhythm gitaar tracks 02 / 06)

Website Ian Siegal : www.iansiegal.com | www.myspace.com/iansiegal


Ook op Blues Magazine ...